Sezon 2014 rozpoczęty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2014
To akurat Miss Bateman, ale pąki kwiatowe mam też na Omoshiro, Josephine, Crystal Fountain. W tym roku kwitnienie będzie trochę wcześniej, porównam ze zdjęciami z ubiegłego roku.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witam.
Wczoraj dostałam paczkę z zamówionymi powojnikami. Są w bardzo dobrej kondycji. Jeden z nich, Innocent Blush, ma nawet pąki! I tu rodzi się pytanie: czy wsadzić do gruntu powojnika z pąkami? Czy potrzymać na balkonie? Chodzi mi o to czy gruntowe przymrozki nie zaszkodzą pąkom kwiatowym?
Wczoraj dostałam paczkę z zamówionymi powojnikami. Są w bardzo dobrej kondycji. Jeden z nich, Innocent Blush, ma nawet pąki! I tu rodzi się pytanie: czy wsadzić do gruntu powojnika z pąkami? Czy potrzymać na balkonie? Chodzi mi o to czy gruntowe przymrozki nie zaszkodzą pąkom kwiatowym?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku najszybszy jest "Rokko Kolla", ale byl na zime owinięty razem z wisterią, wiec pewnie miał najcieplej ;)
https://farm4.staticflickr.com/3666/135 ... 7876_b.jpg
Ładnie tez wystartował "Beautiful bride"
https://farm8.staticflickr.com/7387/135 ... 47a3_b.jpg
A reszta... jakoś tak "w lesie". Nawet zawsze pierwszy "Omoshiro" jakoś tak tylko lekko zazieleniony.
https://farm4.staticflickr.com/3666/135 ... 7876_b.jpg
Ładnie tez wystartował "Beautiful bride"
https://farm8.staticflickr.com/7387/135 ... 47a3_b.jpg
A reszta... jakoś tak "w lesie". Nawet zawsze pierwszy "Omoshiro" jakoś tak tylko lekko zazieleniony.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Na moim balkonie najstarszy powojnik - Guernsey Cream pod sufitem ze sporą ilością pąków kwiatowych. Arabella, którą powinno się ciąć przy ziemi wypuściła pędy również z pąków do wysokości ok. 1 m. To chyba skutek ciepłej zimy. Przycięłam więc wyżej niż się zaleca. Omoshiro jak zwykle będzie kwitł niemal przy ziemi. Denerwuje mnie. Taki karzeł z niego. Włoskie ruszyły. Ogólnie jest dobrze.
Do Jurka
Doczytałam się, że jesteś szczęśliwym posiadaczem powojników włoskich
Ja jesienia ub. roku kupiłam i posadziłam kilka - np. Polish Spirit, Krakowiak, Paul Farges
Jak na razie przycięłam nisko, ale nie widzę, żeby zaczynały rosnąć
Ale jeszcze nie panikuję
Ciekawa jestem Twojej opinii: które z tych włoskich najszybciej pokryją ogrodzenie z siatki i będa długo kwitnąć?
Mój ogródek nie jest duży, taki raczej maleńki, ot, szerokości mieszkania - bo to "szeregowiec"
Ale bardzo chcę w końcu dochować się ogrodzenia zielonego i dość szczelnego. A jeśli do tego byłyby kwiaty - będe szczęśliwa
Podziel się swoim doświadczeniem

Doczytałam się, że jesteś szczęśliwym posiadaczem powojników włoskich
Ja jesienia ub. roku kupiłam i posadziłam kilka - np. Polish Spirit, Krakowiak, Paul Farges
Jak na razie przycięłam nisko, ale nie widzę, żeby zaczynały rosnąć
Ale jeszcze nie panikuję
Ciekawa jestem Twojej opinii: które z tych włoskich najszybciej pokryją ogrodzenie z siatki i będa długo kwitnąć?
Mój ogródek nie jest duży, taki raczej maleńki, ot, szerokości mieszkania - bo to "szeregowiec"
Ale bardzo chcę w końcu dochować się ogrodzenia zielonego i dość szczelnego. A jeśli do tego byłyby kwiaty - będe szczęśliwa
Podziel się swoim doświadczeniem

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Z wymienionych przez Ciebie posiadam tylko odmianę Polish Spirit, będziesz musiała poczekać 2-3 lata, żeby roślina zwiększyła system korzeniowy i masę zieloną. Nie zastanawiałem sie nigdy nad tym, które kwitną najdłużej, wydaje mi się, że mniej więcej w tym samym okresie?
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Moje powojniki niby takie zwykłe,marketowe ale za to ładnie rosną i obficie kwitną.Najbardziej upodobały sobie starą wierzbę i chociaż ona sama jest już dawno całkiem zaschnięta to tym sposobem co roku obsypana jest kwiatami.
Szymon
ale ladny
Ja dostalam paczke i posadzilam swoje klemki.Na 12 ktore zamowilam nie ktore byly bardzo malutkie.Emilia Plater miala 5cm ,praktycznie odbijala od korzeni
.Minelo okolo 2 tygodnie od posadzenia i jakos ruszyly.O dziwo szybciej rosna rarytaski niz powojniki wloskie
Dalam im duzo prochniczej ziemi ,mysle ze sie odwdziecza

Ja dostalam paczke i posadzilam swoje klemki.Na 12 ktore zamowilam nie ktore byly bardzo malutkie.Emilia Plater miala 5cm ,praktycznie odbijala od korzeni

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- annuszka100
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2014, o 10:34
Witam
moje posadzone 10 dni temu klemki cos w nocy podjadło, tzn liscie na dole przy Semu i Lovelas, slimakow jeszcze w tym sezonie nie widziałam więc ich nie podejrzewam, co to może byc? Dodam, ze inne: Hania, Innocent Blush rosnące obok są nie ruszone.
Sprawca lubi chyba niebieskie kwiaty
Prosze o rade co robic.

moje posadzone 10 dni temu klemki cos w nocy podjadło, tzn liscie na dole przy Semu i Lovelas, slimakow jeszcze w tym sezonie nie widziałam więc ich nie podejrzewam, co to może byc? Dodam, ze inne: Hania, Innocent Blush rosnące obok są nie ruszone.
Sprawca lubi chyba niebieskie kwiaty

Prosze o rade co robic.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja się zastanawiam, co się stało jednemu z moich nowych nabytków... Miał w momencie kupna dwa pąki kwiatowe, jak go posadziłem, jeszcze były przymrozki nocne, a te które mam już od lat jeszcze liści (ani tym bardziej pąków kwiatowych) nie miały... Pąki trochę podrosły, po czym zwiędły, uschła środkowa część łodyżki łączącej pąk kwiatowy z rośliną... Wiecie może, co mu może być?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 10:27
Witam serdecznie
Mój zeszłoroczny nabytek obdarzy mnie w tym roku kwiatuszkami

jestem pełna oczekiwania

Mój zeszłoroczny nabytek obdarzy mnie w tym roku kwiatuszkami

jestem pełna oczekiwania

Monia- Moje RODOS
- PoprostuAga20
- 50p
- Od: 23 kwie 2009, o 11:33
W zeszłym roku kupiłam 2 powojniki w Auchan- jeden to powojnik Krakowiak a drugi niestety nie pamiętam nazwy
Oba Pięknie mi rosły w dużych donicach na balkonie- choć ten drugi nieco słabiej od Krakowiaka. Oba poprzycinałam w marcu, jakoś połowie, środki są ładnie zielone, powycinałam stare uszkodzone i przemarznięte pędy i nic. Nie obciełam ich tuż przy ziemi tylko na ok 60cm ok 1cm nad oczkami.
Do dziś sobie stoją takie jakie je przyciełam, podlewam od czasu do czasu żeby nie przemoczyć korzeni. Czy jest jeszcze szansa że coś nowego wypuszczą? A może zmarzły mi na tym balkonie
Byłabym wdzięczna za rady, mój mąż chce te "patyki wyrzucić" i kupić nowe ale mi ich szkoda, tak pięknie mi krakowiak kwitł i wspioł się na ok 2,5m.

Oba Pięknie mi rosły w dużych donicach na balkonie- choć ten drugi nieco słabiej od Krakowiaka. Oba poprzycinałam w marcu, jakoś połowie, środki są ładnie zielone, powycinałam stare uszkodzone i przemarznięte pędy i nic. Nie obciełam ich tuż przy ziemi tylko na ok 60cm ok 1cm nad oczkami.
Do dziś sobie stoją takie jakie je przyciełam, podlewam od czasu do czasu żeby nie przemoczyć korzeni. Czy jest jeszcze szansa że coś nowego wypuszczą? A może zmarzły mi na tym balkonie

Byłabym wdzięczna za rady, mój mąż chce te "patyki wyrzucić" i kupić nowe ale mi ich szkoda, tak pięknie mi krakowiak kwitł i wspioł się na ok 2,5m.
Aga,
pączki powinny już się powiększać i rozwijać pędy a z Twojego opisu wynika, że malutkie pączki były ale nie ruszyły. Czy niżej (nad ziemią albo nawet na poziomie gruntu) widać rozwijające się ("żywe") nowe przyrosty?
pączki powinny już się powiększać i rozwijać pędy a z Twojego opisu wynika, że malutkie pączki były ale nie ruszyły. Czy niżej (nad ziemią albo nawet na poziomie gruntu) widać rozwijające się ("żywe") nowe przyrosty?