Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Post »

Witaj,
Piękny masz ogród...jestem pod wrażeniem cudownych roślinek ;:215 Mój dopiero powstał w malutkiej części, niestety zacznę budować cały dopiero jesienią na miejscu nierównego trawnika, na którym rośnie już wiele roślinek posadzonych wspak( trzeba będzie wszystko poprzesadzać i wyrównać:)) Twój ogród jest dla mnie inspiracją, będę tu często zaglądać :wit
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, ja akurat strasznie stronię od leków, biorę je wówczas jak już nie ma sposobu, w zasadzie katar mam od zawsze, ale to, co się działo ostatnio to było apogeum, zastanawiałam się jak mam iść do pracy, bo wyglądałam jak monstrum :;230 . Po trzech zaledwie tabletkach (1 dziennie) jest znaczna poprawa, więc mam nadzieję, że obędzie się bez lekarza, bo jak mam iść do Niego, to jestem jeszcze bardziej chora ;:306. Kokoryczy jest kilka odmian, ja sama ma chyba z trzy rodzaje, jedna z nich rzeczywiście jest dopiero w fazie wypuszczania liści.

Bozuniu, już w zeszłym sezonie się na niego czaiłam, ale nie spotkałam, jeśli wpadnie mi w łapki to będzie mój, a póki co posadziłam białego jaskra i białą bakopę, zmiana dekoracji zawsze może być, a nawet jest wskazana, wczoraj przy okazji sadzenia już jedną zmieniłam, gdyż trzy jaskry w tym białym koszu miały troszkę za mało miejsca

Miłka, to fajnie, że Cię zainspirowałam, szkoda tylko, że pochłania to tyle czasu, ale jak już będzie zrobione wszystko do końca, to będę mega zadowolona

Ilonko, witaj kochana, super spotkać swoją imienniczkę, tym bardziej, że imię to nie jest dość często spotykane, o ile mnie pamięć nie myli, wydaje mi się, że byłam a nawet pisałam kiedyś u Ciebie, ale zgubiłam gdzieś Twój wątek, więc pora nadrobić straty ;:108 . W różach zakochałam się całkiem nie tak dawno, oj jest tych pięknotek co nie miara, ale wyczerpał się mój areał, więc raczej więcej już ich nie będzie, gdyż poza różami kocham też inne między innymi również hortensje. Cieszę się, że Ci się u mnie podoba, zaraz lecę zobaczyć do Ciebie.

Madziu, jak tak spaceruję po różnych ogrodach, to widać ogromne różnice we wzroście roślinności nawet w tych samych regionach dużo zależy pewnie od mikroklimatu samej działki i otoczenia, ale to dopiero kwiecień więc wszystko przed nami. Powiem Ci, że już się zdecydowałam prawie na malowanie tych maszyn, ale jak wczoraj wszystko porozstawiałam, stwierdziłam, że dosyć tych "bibelotów", że przesyt też nie dobry, że mogłoby być za dużo tego jasnego akcentu, więc na razie zostaną raczej takie jakie są, może kiedyś? Tak huśtawka jest bardzo funkcjonalna i jestem z niej bardzo zadowolona ;:108

Pesymona, nie znam Twojego imienia niestety, ale bardzo się cieszę, że mój ogród może być dla kogoś inspiracją, jego aranżacja to bardzo ekscytująca sprawa i miło spędzony czas, więc wszystko jeszcze przed Tobą, ale jaki on by piękny nie był i tak zawsze jest jeszcze coś do zrobienia, do poprawienia. Może założysz swój wątek, bytność na forum jest naprawdę bardzo inspirująca.

to, co udało uchwycić mi się wczoraj zaraz po pracy, gdy nadciągała burza

powitała mnie kwitnąca magnolia, jeszcze młoda i nie za duża, ale widok był zniewalający, tym bardziej, że jej kwiaty są większe od mojej dłoni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pierwszy narcyz
Obrazek

wciąż kwitnące
Obrazek

Obrazek

tu już postarzone złotem, z daleka nie bardzo widać
Obrazek

ale z bliska i owszem
Obrazek
Awatar użytkownika
Aga1504
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 15:51

Post »

Bardzo podoba mi się stoliczek z krzesłami i ten koszyczek z kwiatami. W ogóle i w szczególe są śliczne tak jak i pozostałe elementy z wystroju ogrodu.
A magnolia choć mała to robi duuże wrażenie ;:215
Pozdrawiam Agnieszka*
Mój mały kawałek ziemi:-D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ten stolik świetny ;:215 śliczne brateczki w koszyku, jak ja je lubię ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry, Ilonko, w deszczowy czwartek!
Jaka pogoda u Ciebie?

Napatrzyłam się na same piękności na Twoich zdjęciach... nie dość, że wszystko aż kipi kwieciem, to do tego ładne dodatki dobrałaś...
Stolik, koszyczki, klatka - bardzo ładne i ozdobne elementy. I ten wszechobecny porządek w ogrodzie... pracujesz jak mróweczka :)

Pozdrawiam serdecznie!
A
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dzięki ;:196, super, że podobają Ci się te wszystkie dodatki, co prawda niektóre aranżacje wciąż jeszcze ulegają zmianom, ale to raczej większość z nas ma już we krwi

Iwonko ;:196, też lubię te brateczki, bardziej odpowiadają mi właśnie w jakimś pojemniku, koszyku niż w gruncie, ale w końcu i tak tam wylądądują

Aguś, witaj :wit u nas też dziś dość deszczowo, chociaż pod koniec dnia troszkę się wypogodziło, więc jest nadzieja, że jutro będzie lepiej, super, że te dodatki również Ci się podobają, ale jeśli chodzi o porządek, to do Twojego ogrodu mojemu jeszcze dość dużo brakuje, po prostu nie pokazuję miejsc, które nie ciekawie się prezentują ;:306

i znów troszkę wiosenki

bzy w tym roku mają mnóstwo kwiecia
Obrazek

Obrazek

konwalii też troszkę będzie
Obrazek

wciąż kwitnąca magnolia
Obrazek

biała sasanka zaszalała
Obrazek

i fioletowa też zaczyna
Obrazek

trawa buchanana, niegdyś nie bardzo przeze mnie lubiana, teraz w takim zestawieniu bardzo mi się podoba, gdyż nadaje rabacie zwiewności, sama w sobie wdzięczna i nie wybredna, ładnie się rozsiewa i najważniejsze nie jest ekspansywna, chyba jeszcze jej troszkę dosadzę, ten koszyk już nie jest pusty :heja, jutro cyknę fotkę
Obrazek

następne szykujące się do kwitnienia
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Efekt rewelacyjny! Meble wyszły super! Ja niestety nie znalazłam wolnej chwili, ale po zasadzeniu dalii wezme się za to.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękny ten ostani tulipan ;:173
Ale masz łan konowaliowy,oj jak zakwitna będzie faktycznie i pięknie i pachnąco ;:215
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ilonko, przepiękna ta magnolia! Super, że zakwitła mimo młodego wieku. Teraz w wielu ogrodach można podziwiać majestatyczne magnolie i od razu mam ochotę posadzić kolejną... ;:224
Widzę, że przybyły kolejne metalowe dodatki, robi się bardzo klimatycznie ;:170
Miłego weekendu :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

To zdjęcie fioletowego Bzu ;:180
Magnolia faktycznie ma jeden z piękniejszych kwiatów , spotykanych w innych ogrodach ;:333
Mnie jeszcze podoba się żółta a w zasadzie taka mocno kremowa ;:170
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ilonko magnolii wyszukuję wszędzie ;:108 Jaka to odmiana?
Tulipanki już lada moment się otworzą ;:333

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani czas wciąż ucieka tym bardziej teraz przed świętami, ale nareszcie trochę nadgoniłam, wszystkie okna pomyte, firanki poprane i większość z zaplanowanych prac porobiona, teraz zacznie się układanie menu, a działka na tydzień pójdzie w odstawkę, ale po świętach już nic nie będzie stało na przeszkodzie by oddać się zielonemu szaleństwu. Tak więc weekend był bardzo pracowity, ale jestem strasznie zadowolona, na działce oczywiście też troszkę podziałałam, ale większość w domu za to w towarzystwie takich umilaczy od synowej i syna, dostałam jeszcze pelargonie, a mój M dekoracyjny nocniczek ;:306, ale fotki przy okazji. Z gorszych wieści, to, to, że zapowiadają w nocy temperatury minusowe ;:223 , u nas niby nie, ale jak sprawdziłam prognozę długoterminową to tak i w co tu wierzyć, profilaktycznie, to co mogliśmy znieśliśmy do domu, a posadzone niedawno powojniki z ładnymi już pączkami okryłam agrowłókniną, i to na tyle, gdyż wszystkiego się niestety nie da, miejmy nadzieje, że nie będzie, aż tak źle i nasze roślinki nie ucierpią.

Obrazek

Obrazek

Miłka, cieszę się, że odnowione mebelki Ci się podobają, fakt zabawy troszkę przy tym jest, ale efekt wynagradza cierpliwość

Aniu, ten tulipan to Parrot Lady, przynajmniej tak mi się wydaje, gdyż znalazłam przy nich znacznik z taką właśnie nazwą, uwielbiam konwalie dlatego też nie mogło ich zabraknąć w moim ogrodzie, ale są tylko w jednym miejscu i to ograniczone, aby się wszędzie nie panoszyły, bo one to naprawdę potrafią

Kasiu, ta magnolia cieszy niezmiernie, tym bardziej, że kwiat ma naprawdę pokaźnych rozmiarów, druga Susan, która dwa lata temu równie pięknie kwitła, w zeszłym roku zaczęła nagle padać, w ogóle nie wiem co mogło być powodem, przesadziłam ją w inne miejsce dając wszystko czego potrzebuje, widzę, że zaczyna ładnie odbijać, ale zastanawiam się czu ją zostawić czy posadzić nową, marzy i się żółta, ale słyszałam, że one przemarzają

Gosiu, Ty wiesz, że żółta to moje marzenie, ale zastanawiam się czy jest sens w nią inwestować skoro one takie delikatniutkie

Aniu, to prawdopodobnie Aleksandrina, tak, tak tulipanki zaczynają swój spektakl

jeszcze raz Parrot Lady
Obrazek

Obrazek

tutaj już kwitnący tulipan Salmon Van Eijk
Obrazek

oraz pełny Peach Blossom
Obrazek

Obrazek

i inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pierwszy rodzinny grill zaliczony, przy okazji parasol o którym pisałam wcześniej
Obrazek

doczekał się wystawienia, gdyż M zrobił nareszcie płytki do przytrzymania, tutaj są na razie dwie, ale zrobione są juz wszystkie cztery
Obrazek

żagwin, z którego jestem bardzo dumna, gdyż jest on z własnego siewu
Obrazek

zawilec
Obrazek

moje róże
Obrazek

przekwitające pomału hiacynty
Obrazek

Obrazek

koszyczek doczekał się kwiatuszków
Obrazek

Obrazek

klatka również
Obrazek

piwonie startują na całego
Obrazek

wystawione na deszcz agawy, żeby się odkurzyły :;230
Obrazek

postanowiłam pobawić się jeszcze z takim cosik na zasadzie wyjdzie coś z tego albo i nie
Obrazek

teraz wygląda tak :heja
Obrazek

na szybko zrobiona palemka, do której użyłam pierwszych w życiu wykonanych pisanek na szydełku, co prawda dekoracja już uległa zmianie i do świąt pewnie też się jeszcze zmieni, ale wstawiam
Obrazek

tawuła szara Grefsheim z przed dwóch dni (w sumie to nie wiem dlaczego nazwano ją szarą)
Obrazek

Obrazek

i dzisiaj
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Wiosna w pełni, aż się nie chce wierzyć, że mogą przyjść mrozy.... u nas wegetacji znacznie opóźnioną i z przymrozkow też wiele nie zapowiadają, więc niby strachu nie ma.
Dekorację świąteczne bardzo udane. A tawula imponująca!!!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ilonko skoro tak uważasz to znaczy że tak jest. Gospodyni przeważnie ma racje :lol: . Magnolia piękna. Uwielbiam magnolie i mogłabym je podziwiać dosłownie non stop. Twoja ma śliczną barwę. Właśnie taką jaka podoba mi się najbardziej. Właśnie dojrzałam że są nowe fotki :) Widzę że grill zaliczony, parasol rozstawiony no hoho ;:224 pięknie. Ilonko czy jaskry kwitną tylko wiosną? To rośliny wieloletnie? Bardzo mi się spodobały ale jakoś nie miałam kiedy o nich poczytać. Ślicznie u Ciebie wyglądają.
Awatar użytkownika
Aga1504
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 15:51

Post »

Tulipan Peach Blossompo prostu mnie zachwycił ;:215
Bardzo ciekawy pomysł kwiatek w klatce, jak się rozrośnie będzie rewelacja - to jest bacopa :?:
Tawuła szara Grefsheim robi ogromne wrażenie ;:108
Pozdrawiam Agnieszka*
Mój mały kawałek ziemi:-D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”