Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 23

Post »

Piękne słoneczne fotki :D Nas dziś na działce zaskoczyła pierwsza wiosenna burza- ale bardziej postraszyła, niż zmoczyła..
Na jednej z fotek chyba rozpoznaję listki jabłonki royalty- tniesz na przedwiośniu..? Ja chciałam czekać do kwitnienia, a teraz nie wiem, co robić..
Tniesz równo, na płasko, czy każda gałązke wedle fantazji, albo wg zasady, że im krótsza, tym mniej przycinasz.. Podszkolisz mnie nieco w kwestii opieki nad jabłonką- to jej pierwsza wiosna u nas..

Pozdrawiam- zdaje się, że po ostatnich pięknych dniach zbliża się ochłodzenie :( , mimo wszystko życzę relaksujących spacerów w ogrodzie :wit
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Przepiękne zdjęcia a te żonkile moje jeszcze się nie rozwinęły coś im nie śpieszno.
Awatar użytkownika
-Piotr-
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 10:33

Post »

Masz rację, że wiosna dostarcza ciągle nowych wrażeń, zwłaszcza że jak po deszczu zaświeci słońce, to w oczach rośliny rosną, i eksplodują kolorami, i soczystością zieleni. :D
Chciałem Cię również zaprosić do mojego ogrodu.
Pozdrawiam Piotr

Nasz kochany ogródek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry!

Ależ lunęło wczoraj po południu! Burza w oddali, silny wiatr i ulewny deszcz - taki mieliśmy krajobraz. Ogród został naprawdę solidnie podlany, co zaowocowało zieleniejącymi w oczach drzewami, krzewami oraz trawnikiem... Bardzo potrzebny był ten deszcz! Dziś też momentami pada.

Ja wymieniłam rano opony, byłam u fryzjera, a niedawno rozsypałam część nawozu na trawnik... wygonił mnie przemieszczający się nad naszą wsią opad, ale zamierzam jeszcze przejść z wiaderkiem, bo dużo zostało do rozsypania.

Życzę Wam miłego dnia! Lecę ogarniać chałupkę :)

Pozdrawiam przy okazji Piotra, Szostani, Monikę, Sarę, Ewę, Darię, Syringę, Małgosię, Janusza i Justynę - dzięki za odwiedziny!

Moniko, jabłoń Royalty przycinam korekcyjnie raz do roku, wiosną... moja ma już sporą koronę, więc nie tnę żadną techniką, ale tylko skracam i biorę pod uwagę estetykę wycinając przy okazji to, co suche, lub chore (ale zwykle to coś pojedynczego).
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aguś, widzę, że sezon na fryzjerów nastał :wink: Ja też wczoraj zaliczyłam cięcie. Co prawda o mało nie zasnęłam na fotelu po maratonie wywiadówek ale z fryzury jestem dośc zadowolona.
U nas też całą noc padało, na szczęście bez szleństw typu burze, grad, czy wichury. Ot wiosenny mocny deszcz. Dobrze, ze zdążyłam przynajmniej częściowo z nawozami przed podlewaniem. Zostału kwasoluby, niestety zabrakło mi nawozów.
Miłego dnia ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-ag-a
---

Post »

Dorotka, wiosna, to i fryzjera odwiedzić pora :)
Powiadasz, że wywiadówki Cię wykończyły... ja dwa tygodnie temu byłam na ostatnim zebraniu w swoim życiu - bezcenne uczucie :)
Ten deszcz był bardzo potrzebny... susza okropna doskwierała roślinom - teraz w oczach odżyły.
Życzę Ci dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Porządnej burzy zazdroszczę- nas wczoraj na działce zaskoczyła burza- huku było co niemiara, lunęło porządnie- ale tak krótko, że efekt średni.. Zapowiadane są jednak opady w najbliższych dniach, to może jeszcze "dopada" ;:224
Jakato kolej rzeczy, ogrodowe fryzjerstwo zrobiłaś, to i na Ciebie przyszła pora ;:196
Dziękuję za info nt jabłonki- ja chyba przytnę te kilka gałązek, które mam, żeby korona się rozkrzewiła, chociaż szkoda mi troszkę- to takie skromniutkie drzewko jest :( Wiem jednak, że to dla jej dobra, muszę się więc przemóc :wink:
Pozdrawiam serdecznie na półmetku tygodnia :wit
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

U nas jak na razie przelotne opady ale raczej kropi niż pada, do tego straszne wietrzysko więc wszystko schnie bardzo szybko :( raczej roślinki z tego nie skorzystają. A miało padać od wtorku do końca tygodnia :;230 i jak tu im wierzyć...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzisiaj co jakiś czas pada. Grad już był, ale sobie poszedł. Ochłodziło się, ale na razie nie jakoś przesadnie, tylko na podwórku dość mokro, więc się raczej nie wybieram.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś,u mnie wczoraj też byłą burza,a dzisiaj ziąb i wiatrzysko,że nie chce się nosa wysadzić z domu.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zielono i cudownie zrobiło się u Ciebie no bo i aura sprzyja takiemu wybuchowi wiosennej radości ;:215
Było bardzo ciepło, teraz podlało więc wszystko dopiero rozkwitnie ze zdwojoną siłą nic tylko podziwiać siłę woli życia przez przyrodę ;:333
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

:wit Czytam, że rozsypujesz nawóz na trawnik. Czy łatwo się go dozuje?
x-ag-a
---

Post »

Eda, nawóz jest bardziej sypki niż granulki, więc rozsypuje się łatwo, trzeba tylko uważać przy wietrze, bo nietrudno mieć go na sobie. Rozsypuję z ręki - na siewnik jest za drobny...
Majutek, to prawda - po deszczu wszystko w oczach się zieleni... przydałby się tylko powrót ciepełka...
Małgosiu, ja tylko pół godziny dziś pracowałam - wygonił mnie z ogrodu deszcz i wiatr. Teraz przebłyskuje słońce, ale i tak w domu przyjemniej.
Ewo, dzień przerwy w pracach ogrodowych wskazany... muszę zerknąć na jutrzejsze prognozy.
Justynko, i u mnie pogoda zmienna. Nie lubię wiatru, więc mam nadzieję, że się do jutra uspokoi i wypogodzi.
Moniko, u nas padało bardzo solidnie, więc rośliny z pewnością skorzystały.
Co do cięcia, to nie miej skrupułów (chociaż dobrze rozumiem Twoje obawy - sama na początku mojej przygody z ogrodem uważałam, że szkoda każdej gałązki :)) - jabłonka zagęści się i będzie miała ładniejszy pokrój :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś zazdroszczę porządnego deszczu...... u mnie tylko straszy....ciemne chmury przetaczają się po niebie i.... płyną sobie dalej :roll: a deszczu jak nie było tak nie ma :roll: A sucho jest okrutnie...... ziemia dosłownie popiół......
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ech, Agu, kiedyż to ja ostatnio u Ciebie byłam... ;:224.
Na szczęście wszystko jest na swoim miejscu. I Ty z uporem podnosząca kwalifikacje (już i tak wysokie), i ogród, niezmiennie piękny i elegancki...
A że niezbyt kwitnący... Postawiłaś na drzewa i krzewy, elementy trwałe i stałe, a kwiaty są u Ciebie co prawda w mniejszości, ale za to stanowią kolorową niespodziankę w tej wszechogarniającej zieleni.
I to jest piękne.
Kwiaty może mieć każdy, a o ogrodzie krajobrazowym wielu z nas może tylko pomarzyć.

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”