MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

:wit Ja na cienkim patyczku zwijałem papierowe ruloniki ,po wsunięciu przez otworki rulonik zaginamy i wyciągamy patyczek .
Pozdrawiam ED.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

max333! Gdzie ty u licha mieszkasz? U mnie,opolskie, brzoskwinie przekwitły,za to wiśnią się pąki otwierają!
ralfonspower
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2014, o 19:51

Post »

U mnie śliwy, grusze kwitną, porzeczki na dniach okolice skały.Dziś murarki wygryzają się jak szalone myślałem że trzymanie w lodówce je zabiło.
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Różnie w wegetacji są spore, u mnie (łódzkie) dzisiaj rozwinęły się pierwsze kwiaty na brzoskwini, śliwy pewnie jeszcze z tydzień, zależy od pogody. Grusze i jabłonie pewnie po 20 kwietnia.
Dzisiaj pszczółki ruszyły i u mnie, a już się trochę martwiłem czytając, że u innych już latają.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie murarki występowały naturalnie więc wychodze z założenia że skoro były to nie będe im na siłe pomagał w zimowaniu więc zostawiam im gniazda bez ingerencji. Żadnych lodówek pojemników łuskania...

Fotka z dziś rana jak czekają na słońce po nocy...

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Jozek45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 wrz 2012, o 09:38

Post »

U mnie też bez pośpiechu. Kilkadziesiąt samczyków lata wokół rurek i na tym koniec. Jeszcze około 3/4 rurek jest całkowicie zasklepionych. U znajomego, gdzie parę wiązek zimowało pod daszkiem na zewnątrz, też bez rewelacji w wygryzaniu. Nawet w 10 % rurek nie zostały naruszone końcowe zasklepienia. Być może po kolejnym ociepleniu coś się ruszy energiczniej. Kwiatów jest dużo. Kwitnie jasnota różowa, podbiał, a nawet w zacisznych miejscach zaczyna kwitnąć mniszek.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Pragnę zakomunikować że jeden z dwóch trzmieli rudych złapanych przeze mnie w sobotę zaczął robić gniazdo.
Pozdrawiam Paweł
Wolfik
200p
200p

Post »

pawelp1320

Mnie się taka operacja nie udała. Zrobiłem sztuczne miejsca z użyciem drucianej siatki nierdzewki,poszatkowanego siana i suchego mchu.Co zrobić....
U mnie pierwsze wyjścia samic.Naliczyłem w pośpiechu jakieś 4 ,ale akurat wróciłem z pracy i nadciągała burza,więc wiał wiaterek spory.Coś oprócz miodnej na czereśni buszowało.Myślę,że następne pojawią się w piątek wraz z następnym ociepleniem.

Ktoś może mi powiedzieć od jakich temperatur i wiatru pracuje murarka.Nadciągają chłody i deszcze,jutro 12C,pojutrze już 8 i następne dni w granicach 14C.
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Z wielką przyjemnością komunikuję, że wczoraj, koło mojego nowego uliku z ponad 500 rurkami trzcinowymi , pustymi, uganiały się, oraz siadały blisko, maleńkie pszczółki, mam nadzieję, że to murarki. Zauważyłam też coś w rodzaju tańca w kółeczko dwóch owadów.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Wolfik zamykałeś królowe w budkach czy tylko postawiłeś budki? Jeszcze próbuj, widać jeszcze królowe krążące nisko nad ziemią i szukające gniazd.
Pozdrawiam Paweł
Wolfik
200p
200p

Post »

Kinga Domańska

Pierwsze koty za płoty,jak się mawia... :D
Wolfik
200p
200p

Post »

pawelp1320

Nie robiłem budek,starałem się wykorzystać miejsca "naturalne". M.in. rury z drenażu,które leżą w tym samym już dobre 20 lat.Uszykowałem 3 miejsca. Często znajdowałem gniazda trzmieli w wysokiej trawie na ziemi. Tylko niestety tuż po przejeździe kosiarką.....
Od biedy mam po nornicach sporo nor do zasiedlenia.Nornice częściowo sam wymordowałem,ale w dużym stopniu zawdzięczam się pozbycie gryzoni młodemu kocurkowi. Skubany nawet w ziemi chętnie za nimi kopie.
Będę obsiewał część ogródka facelią (i jakieś nieużytki w okolicy),aby je zachęcić latem do odwiedzania mojego ogródka. Nabyłem też taką roślinkę jednoroczną Cerinte (Cerinthe major purpurascens),podobno chętnie oblatywaną przez trzmiele.
Facelia jest tak chętnie oblatywana przez trzmiele,że wręcz tylko na niej siedzą.No i dynię uwielbiają, kwiaty dyni słodko pachną. W nasturcji nie widziałem żadnego.A na lato jeszcze będą mieć dodatkowo słonecznik.Posiałem w zeszły roku wykę ptasią,też zero zainteresowania.W tym roku do kolekcji dorzuciłem łubin wąskolistny "Renegat" jako świetny poplno czy przedplon-nie ważne.Można go posiać na jakimś nieużytku.Chyba,że kupisz łubin bylinę,jest w handlu po jakiś 8 zł/szt. Trzmiel z zasady wybredny nie jest.

Akurat wpadło mi ręce... http://www.tbop.org.pl/programy/ochrona ... ojekt.html
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie też nie ma szału z wygryzaniem, może dlatego że pudełko z kokonami jest w cieniu. Ale i otwory w ściance z gliny zaklejone przez murarki nadal pozostają zamknięte, czyli potwierdza się że w naturze nie ma pośpiechu :wink: Jeśli komuś zależy na przyspieszeniu wygryzania trzeba ustawić kokony w miejscu nasłonecznionym, wysoka temperatura szybko je do tego pobudzi, sprawdzone w praktyce.

W moim regionie brzoskwinia jest w pełni kwitnienia, pokazują się pierwsze kwiaty wcześniej kwitnących odmian czereśni.

Dziś obserwowałem przez pewien czas kwitnącą brzoskwinię, kwiaty oblatywały dziesiątki samczyków murarek, zauważyłem kilka samic, poza tym kręciło się tylko kilka pszczół miodnych. Miło mieć tą świadomość że to efekt swojej pracy :)

Do końca tygodnia szykuje się zastój z powodu ochłodzenia :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

u mnie w Opolskim jest już sezon kwitnienia w pełni kwitną wszystkie drzewa owocowe a murarki samce już sa powygryzane a samice coś mizernie wychodzą ale wychodzą a do soboty zapowiadają burze ulewy deszcz itp wiec niewiele murarek powygryza się w takiej zimnicy.
Jozek45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 wrz 2012, o 09:38

Post »

Wolfik
Jednak wydaje mi się, że na nasturcję troszkę za wcześnie.Trzmiele z nasturcji pobierają nektar inaczej niż z innych kwiatów. Być może są dlatego mniej widoczne. Po prostu przegryzają rurkę nektarową z tyłu kwiatka, spijając przez otwór nektar.
Pamiętam ten smak z dzieciństwa, bo robiliśmy tak samo.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”