Witam jaka może być przyczyna nie kwitnięcia tulipanów ( mają liście ale nie kwitną) co roku kilka takich sztuk się znajdzie i mimo że dokupuje co roku kolejne kwiatów mi jakoś nie przybywa
Tulipany, które nie kwitną to mogą być zbyt małe cebulki przybyszowe z zeszłego roku, albo te sztuki, które zostały ścięte do wazonu w ubiegłym sezonie.
Ja myślę, że te które nie kwitną to po prostu za małe cebulki. W zeszłym roku wiosna przyszła późno, zakwitły, ale nie zdążyły nabrać masy potrzebnej do kwitnienia.
Ja również nie narzekam na kwiat tulipanů, obecnie najlepszym w tym roku jest Heart's Delight.....w zeszłym roku 5 kwiatów, w tym roku 15 kwiatów
Nawożona albo? Po wyjrzeć liście daję Cererit i kiedy widziat pąk, daję Kristalon-kwiat.
I kwitną jak szalone
Heart's Delight 15.4.2013
Heart's Delight 24.3.2014
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Od pewnego czasu "coś" sukcesywnie podjada mi tulipany. Mam już cały bukiet ściętych w domu. Coś zjada cebulki. (W pobliżu jest korona cesarska, podobno to odstrasza szkodniki). Jak temu zaradzić? Boję się, że nie doczekam ich kwitnienia.
Czy jeżeli w zeszłym roku była właścicielka skosiła mi wszystkie tulipany do wazonów , to żaden mi nie zakwitnie ?
Mam tam ponad 100 sadzonek , odpowiedzce proszę
Mariolcia1962 W tej chwili już wiadomo, które zakwitną, a które nie. Obejrzyj je, te które wypuściły po 1 liściu na pewno nie zakwitną, musi być taka rozetka z liści, to gwarancja kwitnienia.