Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Kupiłam dzisiaj w biedronce gruszę Konferencje,trochę się obawiam ,bo 3 lata temu kupiłam zwykłą śliwkę węgierkę i jeszcze nawet nie kwitła ,zobaczę jeszcze ten rok jak nie to ją wykopie.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie dziewczyny, odpowiem zbiorowo. Po ogródkach chodziłam, ale pisać mi się nie chciało ;:224 . Przyroda zabrała się do życia. Jabłonki opryskane miedzianem wychyliły już mysie uszka. Myszy zresztą też już się obudziły - odkryłam kilka korytarzy. Pierwiosnki kwitną coraz obficiej, narcyzy część kwitnie, część dopiero zamierza, hiacynty podobnie. A ja spędziłam kilka dni w tym całą sobotę na przygotowywaniu rabaty hostowej. Główna a w zasadzie 3 zrobione. Posadziłam trochę roślin które miały się tam znaleźć, a resztę której jeszcze nie mam zaznaczyłam lokalizację patyczkami. Wszystko odmierzone i zaznaczone co do centymetra - sąsiedzi patrzyli z niepokojem w oczach co do stanu mojego umysłu, ale się nie odzywali ;:306 .
No a w niedzielę miałam miłą wizytę Marysi - Mufki, która przywiozła mi parę roślinek i odciążyła mnie z kilku moich ;:65 .
Zdjęć niestety nie porobiłam, ale się poprawię ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Jolu tak pięknie i kolorowo już u Ciebie , moje ŻONKILE też nie kwitną przesadzę je za Twoja radą i zobaczę co z tymi cebulkami :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jola pokazuj swoje cudności :D Daj nacieszyć innym oko, nie bądź taka ;:108 Jak minął dzień? Czy u Ciebie też tak sucho jak u mnie, płakać mi się chce, normalnie pustynia ;:145
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj na działce nie byłam, ale jak pojadę to będę musiała uruchomić pompę i wszystko porządnie zlać. Te niby deszcze co od czasu do czasu przechodzą nad Polską to dają u mnie dosłownie po parę kropel :cry: . Faktycznie pustynia. W sobotę polatałam z konewką, ale co to daje ;:174 . Kwiatowe rabaty też domagają się wody ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Jestem wściekła bo wczoraj sie tak cieszyłam że będą deszcze i figa z makiem ;:124
Jutro znowu konewka mnie czeka od rana, tak myślę czy nie wkopać już dali i canny w grunt? Co myślisz?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z daliami i kannami nie poradzę Ci bo nie mam doświadczenia, ale chyba jeszcze za wcześnie ;:224 . Samym kłączom nic chłód nie zrobi, ale wyrastające młode pędy jakby dostały mrozu ;:202 - a nie wiem jak szybko takie pędy pojawiają się (chyba że jakieś zabezpieczenia z butelek). Jak masz balkon, to może podpędzić je w doniczkach - jak by miał być przymrozek a były już pędy, to zawsze można wstawić do domu na noc ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Patrycjo jak masz dużo kan do wysadzenia to nie polecam jeszcze, ja mam w donicy i parę dni stały na te chłodne dni na dworze w osłoniętym miejscu i tak jedna podmarzła na czubku wypustki mam nadzieję że się jeszcze odbije podobnie dalie i begonie wszystkie miękkie kwiaty kany tylko wyglądają na silne tak naprawdę są dość wrażliwe a szczególnie te kolorki nie czerwone pospolite ,sorki nazw nie pamiętam.Posadź je tak żeby kiełkowały po 15 maja będą na pewno bezpieczne myślę że końcem kwietnia można wysadzić.Tylko czy ja zdołam do tego terminu dotrzymać ;:223 tego sama nie jestem pewna. ;:131 :wit
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Jolu :wit

W niedzielę z wielką radością, odwiedziliśmy z mężem, gościnne progi Twojej działki .
Gospodyni czekała już na nas na drodze, szeroko otwierając bramę wjazdową . Martwiłam się, że deszcz pokrzyżuje nasze plany, ale pogoda dopisała i mogłam obejrzeć dokładnie, wszystkie pięknie zadbane zakątki :D A było co podziwiać !
Działka jest typowej wielkości, jednak każdy jej kątek jest starannie wykorzystany i zagospodarowany. Tajemnicę jak można było zmieścić na tym areale tyle rozmaitych roślinek, zna tylko Jola ;:oj
Mój mąż był wyraźnie zafascynowany porządkiem, ilością nasadzeń i panującą na każdym kroku perfekcją . Podziwiał, ostrożnie za nami stąpając po wąskich ścieżkach, w obawie by czegoś nie zadeptać. Zrobił nawet komórką zdjęcie kwitnących łanów wiosennych kwiatów, które królują na każdej rabacie.

Obrazek

Kochani, działka Joli to, obrazowo ujmując, piękna, ekskluzywna bombonierka, pełna kolorowych kwiatowych czekoladek, pachnąca i kusząca rozmaitością i jakością - to produkt z najwyższej półki !
Trudno mi wymienić wszystko co zdołałam dostrzec, bo wiele roślinek jest jeszcze ledwo widocznych, np. jeżówki, hosty, lilie, trawy czy liliowce. Ale rzucają się w oczy hiacynty, tulipany, narcyzy, przylaszczki, prymulki, cebulice, szafirki, miodunki ...itd... - całe to wiosenne dobro, które teraz cieszy i raduje wspaniałym widokiem rozkwitłych kwiatów.
Zauroczyła nas również imponująca kolekcja żurawek, których kolorowe liście pięknie prezentują się o każdej porze roku.

Oczywiście nie wyjechaliśmy z pustymi rękami :D Jola przygotowała dla nas całą masę sadzonek ! Oprócz ogromnej kępy irysów syberyjskich i wydmuchrzycy piaskowej nasz bagażnik zapełnił się masą kolorowo kwitnących prymulek, sadzonkami bodziszka, ułudki, omiegów, pysznogłówki, seslerii i pełnego ciemiernika ! Ledwo udało się wszystko pomieścić ;:224

Kochana, jeszcze raz bardzo, bardzo serdecznie dziękuję ;:196 I oczywiście serdecznie zapraszamy do nas, może choć w części będziemy mogli się czymś zrewanżować !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, mnie też było bardzo miło, że mnie odwiedziliście ;:196 . A czytając twoje pochwały zrobiło mi się bardzo miło :D i aż się zarumieniłam z zakłopotania ;:131 , bo jak oglądam na Forum piękne ogrody, w tym twój, to myślę sobie, że nie mam szans osiągnąć takiego efektu, bo przede wszystkim powierzchnia zbyt mała a chciejstwa duże ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Jolu- pięknie Marysia opowiedziała o Twoim ogrodzie- usmiechałam się sama do siebie czytając Jej słowa, poparte jeszcze tak ciekawym zdjęciem- ileź ty masz tam kwiatów ;:oj Wiosna nieśmiało startuje, a u Ciebie gąszcz na rabatach ;:180
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu pochwal się co tam zrobiłaś? Marysia pięknie opisała Twoją działeczkę, podpisuję się pod jej słowami obiema rękami i nogami ;:306 . Może i mi się uda dziś kila fotek wreszcie wrzucić pochwalić się swoją wiosną - małą wosenką ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu zawsze wiedziałam że Twoja działeczka jest czyściutka, ułożona i zawiera masę piękności. Jednak nie zobrazowałaś nam tego tak jak Marysia. Ty musisz mieć istny raj!
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawstydziłyście mnie tymi pochwałami, bo ja z kolei uważałam, że u mnie ..no powiedzmy średnio - nic nadzwyczajnego ;:131 .
No to ja się pochwalę :;230 . Pojechałam dzisiaj na kilka godzin, bo przyszły roślinki z Sadzawki i trzeba było je wsadzić. Cały czas było zachmurzenie i chłodno, dopiero o 15 jak wyjeżdżałam, zaświeciło słońce. Jutro jadę na cały dzień, zapowiadają ładną pogodę :heja .
Przyjechałam i co widzę - na mojej uliczce stoi koparka. Okazało się, że gmina robi nam drogę, asfalt (nie wiem tylko, czy całą, czy tylko do bramy ;:224 ) ale i tak niemożliwe szczęście nas spotkało ;:33 .
Roślinki wkopane, dwie w doniczki bo będą pod jabłonką, gdzie jeszcze gleba nie gotowa. To główna grządka hostowa. Trzecie zdjęcie to wąska grządka między skalniakiem a płotem. Tam gdzie są białe etykiety już coś rośnie, a gdzie patyki to będzie dosadzone jak przyjdą rośliny. Dobrze że zamówiłam w różnych sklepach i że przychodzą sukcesywnie, bo jakbym miała wszystko od razu, to nie wiem jak bym sobie dała radę ;:224 .

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz moje kwiatuchy. Nareszcie rozwinęło się więcej narcyzów :tan .

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Hiacynty też nie próżnują :D .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A to mój dzisiejszy zbiór ze szklarni. Sałata jeszcze rośnie - w szklarni i na balkonie.

Obrazek Obrazek Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Już zbiory u Ciebie? ;:oj a to dopiero! :D
Gratulacje, piękna działeczka ;:63
Wszystko tak dokładnie masz rozplanowane ;:333 a kwiaty pięknie pachną co? Hiacynty mają taki intensywny zapach ;:167
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”