Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Jakbym się uparła, pewnie robiłabym porządki. Na szczęście po pracowitej sobocie bywam tak wykończona, że się nie rwę ;:306 Dziś chucham i dmucham na spuchnięty od wyrywania chwastów palec lewej ręki (wyrywam tylko lewą ręką, dlatego porządki tak powoli mi idą ;:306). Odpocznę sobie :D
Narcyzy i tulipany znikają. Tylko ta stara odmiana Poeticus z czasem się rozrasta.
Niektóre moje piwonie pojawiły się na razie w postaci kłów :D Liście widać tylko u nielicznych.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Szafirki chyba są odmianowe, kolor mają inny od tradycyjnych :?:
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, tylko jedna piwonia tak wystrzeliła, pozostałe trzy mają tylko kły :D
Co robiła prawa ręka, jak lewa wyrywała?

Ania, sadziłam szafirki Valerie Finnis, White Magic i Dark Eye, który na razie nie wygląda na biało-niebieski ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ja mam już 3 lata piwonie...i chociaż pięknie wschodzą, to nie kwitną...W tamtym roku zostały przesadzone, tak doradziła mi koleżanka...zobaczymy. Uwielbiam te kwiaty, ich zapach jest niesamowity. :wit
Eda_S
500p
500p

Post »

Witam serdecznie :wit
Jest pochmurno, ale ciepło. Szkoda, że u nas deszcz pada tak skąpo, roślinkom przydałyby się solidniejsze opady :wink:

Weekend minął mi głównie na drobnych pracach porządkowych w ogrodzie oraz wraz z M. na przygotowaniach do przebudowy drewutni. Z tego tytułu bałagan mam niesamowity, a ciągnąć się będzie on najpewniej do końca czerwca. Część prac M robi sam, a fachowcy od przeróbki dachu będą dopiero w czerwcu. Do tego 30 worów z trawą po werykulacji czeka na otwarcie punktów odbioru odpadów zielonych, czyli około połowy kwietnia :roll: .

Małgosia, piwonie posadziłam pod koniec sierpnia ubiegłego roku po raz pierwszy. Nie zdziwiłabym się, gdyby nie zakwitły. Po cichu liczę na miłą niespodziankę. Trzymam zatem kciuki za kwitnienie Twoich i moich :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja koleżanka kazała mi przesadzić i koniecznie położyć po kromce chleba pod każdą sadzonkę. Stukałam się w czoło, ale...zrobiłam jak kazała. Żebyś Ty widziała jakie ona ma kwiaty w ogrodzie, czarodziejka jest z niej niesamowita. Ma to w genach, po matce. I tą wiedzę co jakiś czas przekazuje mnie. Zobaczymy czy ta kromka chleba okaże się pomocna dla moich leniwych piwonii.
Eda_S
500p
500p

Post »

Małgosia, niesamowite rzeczy piszesz ;:oj . Dobrze mieć koleżankę z takimi zdolnościami :wink: Ale przecież i Ty masz dobrą rękę do roślin ;:196 Twoje piwonie nie mają wyjścia, muszą zakwitnąć :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzasz kochana, ja aż takich zdolności nie posiadam. Jak to z nimi, czyli naszymi roślinami bywa: jedne rosną, i cieszą a inne...sama wiesz :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy lewa ręka wyrywa chwasty, prawa dzierży narzędzie ogrodnicze :D Podpieram się nim, żeby wstać, bo kolano mi skrzypi i coraz mniej wygodnie go używać. Na szczęście nie boli :D
Rozpadało się zaraz po moim powrocie z pracy, nawóz się wchłania :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Małgosia pisze o skórce od chleba, a ja ostatnio usłyszałam o jajkach wsadzanych koło piwonii.
Tata usłyszał ten sposób o znajomej. W zeszłym roku powsadzał kilka jajek koło 2 piwonii. Zobaczymy jak będa kwitły.
W razie czego trzeba zamiast do święconki do ziemi wsadzić ;:306
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Czytam o tych waszych piwoniach i jestem w szoku - posadziłam piwonie latem i zastanawiam się, co z nich będzie. Już tak pięknie wyszły. Na kwiaty jeszcze nie liczę, czytałam, że można czekac i trzy lata... Ale może, może - może choc ta z tesco, kupiona w donicy?? Uwielbiam piwonie, oby jak najszybciej.

A co do szafirków - mamy bardzo odmienny klimat chyba, bo moje powoli przekwitają. I tak myślę - chcę, żeby się wzmocniły, obrywam przekwitnięte kwiaty wszystkim cebulowym, szafirków nie mam aż tyle, żeby nie dac im rady - warto im też kwiaciska obciąc? Żeby ładowały energię w cebule i w przyszłym roku były jeszcze ładniejsze, gęściejsze?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Eda_S
500p
500p

Post »

Małgosia, z wieloma roślinami musiałam się pożegnać, mimo moich usilnych starań o ich przetrwanie. Dlatego przywiązałam się emocjonalnie do tych, które ze mną zostały. Dlatego jestem taka monotonna w dosadzaniu tych samych gatunków roślin :roll:

Ewa, to tak rozkłada Ci się podział obowiązków na obie ręce :D
Przed deszczem sypnęłam nawozem roślinom posadzonym przed ogrodzeniem. Mam nadzieję, że docenią i skorzystają :D

Gosia, słyszałam o skorupkach, ale Ty piszesz o całych jajkach, czy źle zrozumiałam?
Skorupki jajek święconych rozsypuję w ogródku, pod rośliny. Tak nakazała mi moja Babcia :D

Agnieszka, podobno kwitnienie piwonii zależy od tego ile sadzonka miała pąków śpiących i czy nie wkopana za głęboko. Nie znam się na nich za bardzo, więc proszę mnie poprawić jeśli piszę głupoty.
Kwiaty szafirków usuwam zaraz po przekwitnięciu, robię tak u wszystkich cebulowych. Poza tym w fazie zawiązywania pąków kwiatowych podsypuję im odrobinę nawozu lub kompostu :D

Po deszczu ogród się zieleni...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że tak ciepło ma być na razie tylko dziś...

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coraz piękniej, super ;:108
Eda_S
500p
500p

Post »

Patrycja, dziękuję. Dla Ciebie ten sam tulipanek z pierwszego zdjęcia powyżej, tylko 2 godziny później :D

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród pięknie się prezentuje, miło popatrzyć :D no i Ty masz to, czego ja raczej się nie doczekam-prawdziwy trawnik z trawy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”