Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Jak tam po weekendzie?? Pięknie, słonecznie i z niebieskim niebem?? Czy u was grzało tak jak u mnie? Wczoraj odnotowałam 22 stopnie ;:138 można było wylegiwać się na leżaczku i podziwiać zagęszczający się busz tulipanowy. Póki co dopiero liściska, ale miejscami trafią się okazy kwitnące i takie, które lada dzień mają ochotę roztworzyć swoje pączki. W sobotę odwiedziłam nowe miejsce z "habaziami" (nawet nie wiem czy to piszemy przez samo h czy ch. Czytaj: roślinami :lol: ) i dorwałam dwa ciemierniki. Może jakościowo i wielkościowo nie zachwycają, ale mam zamiar wychować je za piękne i dumne okazy ;:224 zakupiłam też kolejne lilie, które wsadzałam na czuja, bo jak zwykle nie pamiętam gdzie były włożone te z lilypolu ;:173 a mój małżonek, chyba tchnięty przez piękną pogodę, czekając na mnie przy kasie kupił 15 mieczyków.. A obiecywałam, że żadnych więcej zakupów :;230
Ewuś, mam dwie białe sasanki i jedna kwitnie, a druga to wyjątkowy anemik. Jest już drugi rok a wygląda jakby miała nie przeżyć tego sezonu :cry:
Agnieszko, szykuj się. Mam nadzieję, że nie zawiodę..tym bardziej, że sama czekam i już odczekać się nie mogę :roll:
Annes, ja też pierwszy raz mam korony. Bardzo długo kazały na siebie czekać, a teraz rosną jak szalone. Czerwona ma już pąki ;:oj
Ann_30, aksamitki sadziłam co roku, ale ślimaki tak bardzo je lubią, że marnie to wygląda. kosmosy wyrosły..no wyrośnięte w kosmos, ogromne i póki co chyba sobie podaruję. Floksy mam, do liliowców się zbieram, a mieczyki zakupione ;:224
Kilka zdjęć na osłodę przymrozków. Od kiedy w dzień jest pięknie tak nad ranem przymrozki nawet do -5 ;:124

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Pewnie będę się powtarzać po raz enty CUDNIE,słonecznie i kolorowo ;:oj .Moim 'number one' sasaneczki ;:215
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nifredilku, piękne cebulowe! Sporo tulipanków juz zaczyna, a najlepsze wciąż przed nami ;:333
Z zainteresowaniem poczytałam o piwoniach. Moje też były przesadzane w ubiegłym roku i ciekawa jestem czy zakwitną po tej przeprowadzce. Generalnie są młodziutkie, dopiero drugi rok u mnie, więc szału się nie spodziewam ;-)
Pozdrawiam serdecznie, miłego tygodnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Cebulowe kwitnienia ;:215 sasanki to jednak przepiękne kwiaty,widzę,że masz kilka kolorów ,ja mam z białą kłopot,ciężko ją utrzymac
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cebulowe się rozkręcają, z dnia na dzień będzie co podziwiać jestem tego pewna.
Liczę na obszerną dokumentację foto, którą pragnę pochwalić ;:138
Uściski i ;:196
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko :wit jak CUDNIE, tulipanki już kwitną u mnie jeszcze w pączkach , piękne sasanki i hiacyncik . ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie przymrozki do -2 stopni, więc jest cieplej :wink: Omijam sklepy, w których można kupić rośliny, przynajmniej na razie. Próbuję ogarnąć to, co już zamówiłam i przyszło ;:306
Na sasankach mam dopiero pierwsze pąki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ameliar
500p
500p
Od: 8 mar 2014, o 14:30

Post »

Wpadłam w rewizytą :wit
Widzę, że mamy podobną sytuacje mieszkaniowo rodzinną ;)
Ależ u Ciebie pięknie kwiatuszki! aż nie mogę się doczekać swoich :tan
Amelia :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziwną mamy dzisiaj pogodę ;:219 Z jednej strony słońce przygrzewa, chmury rozpierzchają się nie wiadomo w którą stronę, żeby za moment wyskoczyć zza horyzontu i pokropić deszczem, dodatkowo wiatr niemiłosierny. W miejscowości oddalonej o 10 km ode mnie rano było oberwanie chmury łącznie z gradem :shock: Aura nie sprzyja ogrodowym potyczkom ;:185 Dlatego mam czas wpisać wreszcie we własnym wątku kilka słów :lol: każdy wie jak to jest wieczorem, po całym dniu pracy. Mam jeszcze na tyle siły by odwiedzić wasze ogrody, a w swoim sama myśl o przygotowaniu zdjęć, zmniejszeniu, wrzuceniu na serwer, przyprawia mnie o napady niemocy :;230 tak więc dzisiaj relacja z kilku dni ;:108 Po pierwsze udało mi się posadzić cebulkę i wysiać zieleninę (czyt. koper, pietruszkę, a nawet rzodkiewkę i słonecznik). Po drugie powsadzałam mieczyki..nie wiem czy nie za szybko, ale zaczęły rosnąć w kotłowni ;:173 . Wsadziłam też kilka krzaczków truskawek i poziomek oraz, uwaga, "sadzonkę" aronii. Sami zobaczycie jaką mam sadzonkę..A zaczęło się wszystko od telefonu do rodziców, którzy mieli przygotować dla nas truskawy i rzeczoną aronię. Jak się okazało po przyjeździe aronia była piękna i dorodna.. i nie zmieściła się do auta. Poobcinana ile wlezie wreszcie została upchnięta do kombiaka i przewieziona przez miasto z niedomkniętym bagażnikiem..Okaz nie pożałowany ;:306

Wszystko zaczyna zarastać zielenią

Obrazek

Gdzieniegdzie czerwieni się las wschodzących piwonii

Obrazek

obiecana aronia..koty już zwęszyły świeżą ziemie i poszukują kuwety..byle nie w kwiatach :roll:

Obrazek

Obrazek

szafirki zaczynają wychodzić dosłownie wszędzie

Obrazek

Obrazek

te maleńkie zielone listki to cynobrówka..przezimowała :heja

Obrazek

a teraz panie i panowie "okazy" hiacyntowe.. :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niezawodne prymule

Obrazek

Obrazek

Obrazek

chyba czerwona zostanie moim faworytem ;:167

Obrazek

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Sabinko:)

U mnie nie zanosi się na deszcz,dziś pięknie przygrzewa,miałam dziś jechać na działkę,ale idę na imprezkę imieninową:)
Pięknie się u Ciebie wszystko zieleni,piwonie wysokie,u mnie w podobnym stadium ;:333
Aronie mam dwie po poprzednim właścicielu,będziesz robić nalewki?

Pozdrowionka:)
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Śliczna wiosna u Ciebie.Lubię takie kolorowe ogródki gdzie zawsze się coś dzieje a nie tylko trawnik i iglaki.U mnie niestety koty już zaznaczyły jako swój teren nową rabatkę z lilakami i irysami.Ja też lubię buszować po innych ogródkach ale do założenia swojego wątku muszę się pozbyć z siebie tego lenia któremu nie chce się robić i wrzucać zdjęć ;:14 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Aronia ;:215 , kwitnienie tez niczego sobie .......... To jest to na co tyle czekamy zimową porą :tan
Małgoś
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochani rodzice ;:167
U mnie od samego rana piękne przyświeca słońce i o deszczu nie ma mowy.
Powtórzę się może kolejny raz, szał cebulowy ;:138
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Sabinko :wit forsycja ślicznie kwitnie
Różyczka Augusta Luise pięknie szaleje :wink:
Hiacynty nadal ślicznie kwitną, prymulki śliczne
Sasanka pokazała swa piękną buźkę :)
Ale masz dużo hiacyntów. Piękny bialutki tulipanek
OO i widzę białą sasankę
Kilka zdjęć na osłodę przymrozków przepiękne
Śliczny lasek wschodzących piwonii. Piękny krzaczek aronii
Zawilce piękne, :D szafirki ślicznie wychodzą moim tylko liście same wyszły
Dla przezimowanej cynobrówki Okazy hiacyntowe śliczne
Czerwona sasaneczka piękna :heja tulipanek śliczny
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pauli, fajnie, że jesteś i dziękuje za tyle pochwał ;:173
Małgoś, witaj po długiej nieobecności :wit Zaczynamy wiosnę, prawda ?? A co słychać u ciebie za górką?
Ann_30, u mnie leń włącza się jak uśpię dzieci. Robi się tak cicho i spokojnie ;:224 Co do iglaków to mam do nich uraz..wiem, że totalnie niesłusznie bo przecież idealnie potrafią wkomponować się w ogród, ale jednak. Brat męża najchętniej wszystko obsadziłby iglakami i tak naprawdę już mi się zbyt opatrzyły. Jakby na przekór u mnie iglaków nie ma..ale nie wykluczam, że kiedyś będą. Kobieta zmienną jest
Annes77, aroniówkę ma zamiar robić mój M, podobno niezastąpiona na zimowe wieczory ;:170 A z tą pogodą to nie wyczujesz, nie zapowiadali deszczu, a jednak coś tam kropi..dobrze, bo zaczyna się robić susza. Jak wsadzaliśmy aronię, to po kilku kopnięciach łopatą ziemia sucha na wiór
Ameliar, Witaj w moich skromnych progach ;:196 Rodziny się podobno nie wybiera, a teściów dostajesz w pakiecie z mężem ;:306
Ewciu, przymrozki przyprawiają mnie o nerwicę. wszystkiego co wyszło nie jestem w stanie okryć, więc każdego ranka tylko zerkam co przetrwało a co pomrożone..póki co nawet -5 nie zrobiło na roślinach wrażenia. Oczywiście pelargonie i kobee chowam do domu ;:108
Maryś, cieszę się że ci się podoba, te tulipanki to taka przystawka przed głównym daniem :lol:
Agnieszko, rodzice zawsze chcą jak najlepiej, podobno ta aronia ma już owocować, więc narzekać nie mogę. Z tą dokumentacją foto jest różnie :roll: Muszę zaliczyć jakiś kurs ogólnej mobilizacji, bo czasem nawet po aparat człowiek nie ma chęci się do domu wracać. Ale myślę, że tulipanom nie przepuszczę :tan
trillum30a, i u mnie biała jest jakaś taka mizerna w porównaniu do innych ;:108 Zakupiłam jeszcze jaśniutko różową, czekam aż coś wyrośnie z kłączy które wsadziłam w ziemię :D
Robaczku, a wiesz, że ja za radą Stasi, część piwonii wykopałam i wsadziłam płycej...Okazało się, że po jesiennym sadzeniu były głęboooko pod ziemią. Liczę na chociażby jeden kwiat z kłącza ;:224 te, które nie zakwitną, będą przesuszane..ja ich nauczę dyscypliny :;230
Kajko, jak sobie przypomnę o tej mojej niegdysiejszej niechęci do sasanek ;:14 gdybym skusiła się już dawno to teraz byłyby piękne okazy, a nie takie ledwo żywe

Uwaga, seria pąków i zieleniny ;:306

zakwitł agrest

Obrazek

bez, już niedługo będziemy wychodzić do ogrodu nie tylko dla efektów wizualnych ale także dla zapachu

Obrazek

najbardziej oczekiwane pączki, Cristata wzięła się do życia, a może ona po prostu tak późno startuje

Obrazek

jabłonie już niebawem staną w kwieciu

Obrazek

wiśnie nie pozostają w tyle

Obrazek

moja kobea, na noc przeprowadza się do domu, dzień spędza na słoneczku

Obrazek

korona...ach czekanie tak się dłuży..

Obrazek

pierwsza lilia z lilypolu :)

Obrazek

a mężusiowi do rosołku dorzucam lubczyk ;:167

Obrazek

maliny przycięte więc zaczynają szaleć

Obrazek

naktaryna nadal nie omrożona :tan

Obrazek

czarna porzeczka..pierwsze pączki i mam nadzieję będą pierwsze owocki..

Obrazek

poziomki zawązują kwiatostany

Obrazek

na koniec tulipany..tuż, tuż, tuż..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i forsycja, która nadal zachwyca intensywnością koloru

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”