Rozpoznanie roślinki i porada jak się z nią obchodzić

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Rafix1906
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2014, o 17:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rozpoznanie roślinki i porada jak się z nią obchodzić

Post »

Witam, od przedwczoraj posiadam u siebie w pokoju pewną roślinkę, lecz nie wiem co to za roślinka co za tym idzie nie wiem jak się z nią obchodzić, nie mam także możliwości już się dowiedzieć co to za roślinka dlatego postawnowiłem napisać tutaj, wrzucę wam pare zdjęć i byłbym bardzo wdzięczny za rozpoznanie i pomoc przy utrzymaniu jej przy życiu ponieważ zaczeła przysychać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozpoznanie roślinki i porada jak się z nią obchodzić

Post »

To chyba chorujący daktylowiec... -Klik-
Poczytaj o jego wymaganiach może zmiana warunków jego uprawy pomoże Ci go zachować?
Rafix1906
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oby, juz zabieram się za lekturkę, dziękuję :)

Edit: Nie mogę tylko sprecyzować który z tych trzech rodzaji to jest, bo jest wiele zdjęć i na wszystkich wygląda podobnie
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Daktylowiec to na pewno nie jest,z pewnością jest to Chrysalidocarpus lutescens (areca)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Też stawiam, że to chrysalidocarpus. Ale też widzę sedno problemu - palma posadzona jest w osłonce, czyli brak odpływu nadmiaru wody, co jest wielkim błędem. Na 99% jest przelany i ma przez to uszkodzone korzenie. Roślin nie sadzi się w doniczkach bez odpływu. Dodatkowo musi mieć warstwę drenażu na dnie i właściwą ziemię - mieszankę do palm.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rafix1906
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na ogół do tej pory był podlewany raz na tydzień nie dużą ilością wody, nie wiem, nie znam się na tym wszystkim i mam nadzieję, że został on już końcowo zidentyfikowany i ze to na pewno Chrysalidocarpus lutescens, bo w dalszym ciągu nie wiem co z nim zrobić, nie wiem czy odżyje, czy poprzycinać końcówki liści uschnięte i czy trzymać go raczej w cieplym-zimnym pomieszeniu, zacienionym czy też nie. Dziękuję z góry :)

PS. Sprawdziłem właśnie dno doniczki, jest absolutnie suche, ani milimetra wody na dnie, ziemia głębiej też nie jest jakoś nadmiernie nawodniona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

To nieistotne, odpływ i drenaż musi być.
Poza tym doniczka musi być wysoka, czyli palmówka, bo korzenie palm, rosną w głąb. Skoro masz go dwa dni, to nie wiadomo, czy wcześniej nie była przelana. Czy przeżyje, jak to się mówi na dwoje babka wróżyła. Przelaną, albo przesuszoną palmę ciężko jest uratować.
W każdym razie stanowisko jasne z lekkim dostępem do słońca, ciepłe najlepiej powyżej 20 stopni. Wysoka wilgotność powietrza, czyli codzienne zraszanie liści. Podlewanie umiarkowane, nie częściej niż raz na tydzień.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”