Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

Ale pięknie prezentuje się twoje hipeastrum ;:oj Podobne w kolorkach do mojego ...ale jednak inne no i nawet bardziej mi się podoba niz moje ;:224
Fajny pomysł z porównaniem zdjęć , fajnie się tak patrzy jaka jest różnica w roslinie po kilku tygodniach.
A i pomysł z ozdobieniem cyklamenu ;:180
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Aniu (Anulka0207) ? zgadza się, wszystkie kwiaty wypatrują wiosny i ciągną do słońca a najbardziej te stojące w kontach. Powoli zaczynam je z tych kątów wyjmować.
Cieszę się, że Cissus pięknie Tobie rośnie ach.... aż miło popatrzeć... ;:3

Elu (elcia1974) ? ha...ha... ;:306 mi też los spłatał figla bo widziałam Twoje nowe Kalonchoe i jestem zauroczona ich kwiatuszkami, szczególnie na zdjęciach ze zbliżeniem ;:63 Moje lubię szczególnie za piękne i gęste listki..... i bądź tu człowieku stały w uczuciach.... :;230

Natalko (Blueberry) ? hi..hi.. ;:306 dziwolągi to nasza specjalność a ściana przydaje się, oj przydaje..... ;:306

Kasiu (katharos) ? dziękuję za miłe słowa ;:196

Zielistki 'Bonnie' znalazły nowe domki ;:173

Obrazek

A teraz bonsai dla ubogich.... ;:215
Rok temu miałam wyrzucić kilka starych, niekwitnących Kalanchoe ale postanowiłam się nimi zabawić... a co tam, chciałam zobaczyć co z tego może wyjść.... ;:24
Przycięłam je bardzo mocno i czekałam co będzie się z nimi działo.
Oto dwa z nich:

Kalanchoe nr 1

15 kwiecień 2013
Obrazek
24 pażdziernik 2013
Obrazek
I obecnie
Obrazek

Kalanchoe nr 2

15 kwiecień 2013
Obrazek
24 pażdziernik 2013
Obrazek
I obecnie
Obrazek

I razem 1 i 2 ;:170

Obrazek

Na koniec zdjęcie znalezione w internecie:
Cyklamen w starej donicy :tan cudny nieprawdaż ???
Obrazek

Pozdrawiam ;:33
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Kalanchoe swietnie prowadzone. Kurcze, kapitalnie wygladaja! Podkupie pomysl z doniczka a la bonsai - podoba mi sie taka wersja tej rosliny.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Zielistki super się prezentują w tych osłonkach ;:138
A Kalanchoe fajnie formowane, miałem kiedys całkiem podobne :wink:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne hippeatrum i jak pozostałe roślinki bardzo ładnie zaprezentowane ;:333
Kalanchoe przybrało kształt drzewka bonsai -bardzo ciekawie i ładnie wygląda ;:138
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Alinko witaj ;:196
Nawet najskromniejszy kwiatek w Twoich rękach staje się dorodny i piękny, godne podziwu ;:108
Masz zielone rączki. ;:215
A stroikiem się pochwalisz ?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Witaj,
Fajny Twój wątek jest, kwiaty super - będę zaglądać :D
A pomysł z drzewkiem kalanchoe rewelacja!! jak nic do odgapienia pomysł....
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładne kalanchoe. Kiedyś chciałem prowadzić kalanchoe jako drzewko/ bonsai, ostatecznie zdecydowałem się na ficusy, ale z uwagą będę obserwował Twoje efekty :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ta łodyga miała ponad pół metra - jeśli długość łodygi jest zależna od wielkości cebuli, podobnie jak wielkość kwiatów, to aż się boję co będzie dalej - ta cebula już urosła ;:202 Muszę jej zmienić doniczkę bo się nie mieści ;:219
Bonsai dla ubogich ;:306 A tak na serio to piękne drzewka, udało się formowanie ;:215
Cudny ten cyklamen z ostatniego zdjęcia... Ale żebyś Ty widziała, jakie fotki kwiatów znalazłam ostatnio w necie, niektóre pierwszy raz na oczy widziałam :shock:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Bardzo ładnie wyglada Cyklamen posadzony w starej skromnej donicy. ;:108
Moja ciocia kiedyś miała posadzone w takich starych glinianych naczyniach kwitnace Pelargonie.
Nawet nie umiem opisac, jak to cudnie wyglądało. Kwiaty nabierały niezwykłego wyrazu i uroku. ;:173
Alinko Twoje bonsai dla ubogich z Kalanchoe zrobiło na mnie wrażenie, szczególnie to pierwsze.
To niezwykłe, ale chyba w tej wersji podoba mi się nawet bez kwiatów. ;:224 :;230
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I znowu porównania...
Ale piękne bonsai z kalanchoe ;:138
Gratuluję talentu i pomysłu ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinuś

za każdym razem kiedy do Ciebie zajrzę, nawet jeśli nie piszę,

podziwiam tło każdego zdjęcia, piękne firaneczki, cudowna faktura ściany i inne takie

które od razu wskazują na to że to Twój wątek.

Co tam będziemy pisały o kwiatkach, u Ciebie każdy kwiatek na takim tle wygląda jakby właśnie dostał Oskara

i za chwilkę będzie z nim przeprowadzany wywiad.

Ja naprawdę mam problem z komentarzem kwiatowym, te tła zawsze mnie wprowadzają w dobry nastrój

i właściwie nie wiadomo co na zdjęciu jest ważniejsze, myślę że bardzo dobrze czujesz się w swoim domku :heja

żaden element wyposażenia nie przytłacza, a kwiatki dodają uroku i życia pomieszczeniom.

Zawsze doceniam Twój wysiłek włożony w reanimację kwiatków lub pielęgnację

jednak tło każdego zdjęcia jest bardzo ważne w odbiorze przez obce osoby nie znające klimatu Twojego domu ;:215

Weekendowe buziolki ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Kinguś (crazydaisy) ? dziękuję za miłe słowa i wiesz... fajnie by było gdyby ktoś jeszcze spróbował stworzyć takie drzewko al'a bonsai z Kalanchoe. Kalanchoe zazwyczaj po przekwitnięciu odstawia się gdzieś na bok a po jakimś czasie i tak się go wyrzuca, więc tak naprawdę co szkodzi spróbować dać jemu drugie życie ;:333 bardzo zachęcam Cię do tego eksperymentu dla ubogich.... ;:306 bo przecież nawet jak nic z tego nie wyjdzie to nikt po Kalnachoe płakać nie będzie... a zebrane doświadczenie może zaowocuje późniejszym stworzeniem prawdziwego bonsai np. z Klonu Buziaki ;:196

Łukaszu (AloesIk) ? dziękuję że do mnie zawitałeś i dziękuję za miłe słowa. Miałeś podobne Kalanchoe.... ;:202 a ja myślałam, że taka oryginalna jestem.... :;230
Pozdrawiam.

Arku (Arkadius121) ? na Ciebie zawsze można liczyć ;:333 Dziękuję, że jesteś ;:138 Pozdrowionka.

Aniu (anym) ? dziękuję za te ?zielone rączki? .... czasem naprawdę są zielone i co gorsza często nie dają się doszorować.... ;:306
A stroiczkiem też się pochwalę, bo chociaż do świąt jeszcze daleko to już chce się tworzyć różne ozdóbki, szczególnie gdy zaświeci słoneczko.
Przy tym stroiku wszystko zaczęło się od znalezionego na spacerze w lesie, siwego porostu. Tak mi się spodobał, że przyniosłam tego do domu całą reklamówkę. Po wyschnięciu staje się twardy, więc jeśli chce się go uformować trzeba to robić gdy jest jeszcze świeży...
A oto on :

Obrazek

Bratki na święta pewnie nie będą już takie ładne.... ale zobaczymy... ;:131

Madziu (mmudant) ? zaglądaj kochana zaglądaj ;:108 miło mi Cię gościć a drzewko Kalanchoe odgapuj.... nawet będę temu kibicować. Pozdrawiam.

Pawełku (pawel1988) ? o Fikusy to już poważniejsza sprawa ;:oj Moje Kalanchoe to na razie taka zabawa ale coraz częściej myślę o podjęciu próby stworzenia bonsai z bardziej szlachetnej rośliny.. ;:224 a na razie doświadczenie będę zbierać przy Kalanchoe. Za rok znów pokarzę porównanie.... no chyba że wcześniej je uśmiercę ale wtedy też pokażę... ;:306

Natalko (Blueberry) ? tego Hipcia (Hipeastrum) kupiono w kwiaciarni i takiej dużej cebuli to ja też jeszcze nie widziałam. Wypełnia całą doniczkę a ziemi prawie nie widać. Pewnie nie źle poili go nawozami, bo w końcu musiał się czymś żywić. Ja po przekwitnięciu też cebulę przesadzę do większej donicy, będzie miała więcej ziemi a nawozić będę normalnie tak jak inne moje Hipcie.
Kalanchoe faktycznie zapowiada się ciekawie ale zobaczymy co będzie dalej... strasznie kruche ma łodyżki, łatwo się ułamują ale co ma być to będzie, w każdym razie eksperyment będę kontynuować.
A jeśli chodzi o zdjęcia kwiatów w internecie.... woow... masz rację, oczy napatrzeć się nie mogą, takie tam piękności pokazują. Buźka .

Elu (elcia1974) ? już sobie wyobraziłam jak cudownie mogą wyglądać pelargonię w takich podstarzałych donicach... ach... a moje pelargonie w plastikowych korytach rosną... ;:145
Cieszę się, że spodobało się Tobie moje ?drzewko dla ubogich?. Sama nie wiem co to z tego dalej wyrośnie ale pociągnę ten eksperyment i albo uzyskam coś ładnego albo to coś wyląduje na kompostowniku... Pozdrowionka.

Justynko (justus27) ? dziękuję za miłe słowa i odwiedzinki. Buziaki.

Dziś na koniec pokaże tylko Starca.
Późną jesienią przyniosła go moja ciocia. Robiła porządek na balkonie i wraz z Pelargoniami zostawiła go u mnie na przechowanie. Z braku pomysłu wsadziłam go do starego glinianego dzbanka i w takiej formie stał sobie na oknie w garażu całą zimę.
Trochę go bujnęło do światła ale przetrwał i tak sobie myślę, że go już cioci nie oddam tylko wsadzę go do ogrodu ? w ramach zapłaty za przechowywanie Pelargonii... ;:224

Obrazek

Dobrej nocki życzę ;:19
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Agatko (pomidorzanka)- tak się cieszę, że znów u mnie jesteś :tan Uwielbiam czytać Twoje komentarze. Mój domek jest raczej skromny ale staram się jak mogę aby było w nim przytulnie. To miłe, że zwróciłaś uwagę na detale mojego wystroju, to naprawdę dla mnie duży komplement :heja
Agatko, zaglądaj do mnie jak najczęściej i komentuj do woli, nawet jeśli bardziej spodoba Ci się moja tapeta niż mój kwiatek ;:306
Buziaczki Agatko ;:cm - oczywiście duże ;:113
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

To życzę powodzenia z kalanchoe, oby jednak się udało ;:333 Hipki kwiaciarniane zazwyczaj są dość duże i na pewno ładniejsze od marketowych, ale ziemi i doniczek to zawsze pożałują, sadzą je tak na wtyk ;:185 Mojemu wcześniej doniczka pasowała, dopiero po wypuszczeniu liści tak się "upasł", ale może to i lepiej, upewnię się przy przesadzaniu czy nie ma już czerwonej plamistości i zobaczę czy się jakieś małe cebulki nie klują ;:183
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”