Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013/cz.7

Post »

Ewuniu- nigdzie tak posiłek nie smakuje, jak pod chmurką.. Piękna inauguracja sezonu ;:196
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak ja już bym tak chciała ;:224 Posiedzieć przy stole w swoim ulubionym kącie pod drzewem :D
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Milutko u Ciębie ,tak rodzinnie.
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Ojjj milutko milutko ja już nie mogę się doczekać , kiedy u mnie będzie chociaż namiastka tego co tutaj :)
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Witaj :wit Ewuniu jak miło posiedzieć na powietrzu ,wypić kawkę i zjeść coś dobrego ,ja dziś z bratową też odpiłam pierwszą kawkę pod wiśnią. ;:7
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za odwiedzinki drogie Forumki

Po weekendzie mogę powiedzieć, że... stało się... dzieci przyjechały i wszystkie posiłki jedliśmy na powietrzu ;:3 :D
Fajnie było.
Dokupiłam jeszcze bratków i posadziłam do donicy, a dwa nawet zabrałam do domu ... i od razu się bardziej wiosennie zrobiło.
Dzisiaj idę pielić na rabaty, bo dostałam przesyłkę z liliami (a one już kły wypuściły, więc trzeba posadzić jak najszybciej.
Generalnie to w tym roku dostałam jakiegoś zaćmienia chyba (bo miałam nic nie kupować :;230 i mam do posadzenia 35 lili...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Czyli weekend udany ;:333 jak Ty posadzisz tyle lilii to raj na ziemi bedziesz miała ,a zapachy ;:224
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego oczekuję, Dorotko , jak się już z nimi uporam (tzn, przy nich natyram) :;230
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

O matko tyle lilii jak Ty to posadzisz to będzie liliowy las ;:108 , ale będzie pięknie kolorowo i pachnąco , ja posadziłam tylko 10szt.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewuniu, oby więcej takich weekendów!
My także spędziliśmy go mile, z atrakcjami w ogrodzie :)
Lilie rządzą!
Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja miałam dokupić lilii, ale tyle mi się ich namnożyło, że już chyba nigdzie nie wcisnę.
Ja też miałam niczego nie kupować, a już kilkanaście bylinek przybędzie.
To choroba :roll:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Ewuniu ;:196 Wiesz za co.Fajnie że spędziliście weekend na działeczce i sezon został otwarty :D Ja też spędziłam weekend z dziećmi i wnukami,ale oni nie mają działek więc spacerowaliśmy po lesie.jadąc do warszawy zauważyłam że w lesie nie ma jeszcze wiosennych kwiatków. Czyżby w ogrodach wiosna wcześniej zawitała.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margolciu - Zgadzam się... te nie planowane zakupy to choroba ;:172 jedynym lekarstwem jest ... kasa... ale jak człowiek jest bardzo chory...to wszystko zrobi, żeby zdobyć "lekarstwo" :;230

Agunia - czytałam u Ciebie... musiało być bardzo fajnie... i apetycznie ;:215

Marysiu - fakt, powinno być pachnąco, bo kupiłam sporo orientalnych... no i cebule są "słusznych rozmiarów"... teraz tylko przygotować im dobrze ziemię i można sadzić... trochę się tylko obawiam tych nocnych przymrozków...

Gosiu-Perdii - coś w tym musi być... w lasach jest większe zacienienie niż w ogródkach, więc roslinki dłużej siedzą w uśpieniu. Ja widzę takie zjawisko u mnie w ogrodzie - na stronie zacienionej żywopłotem z tui, wiosny znacznie mniej niż na stronie, gdzie słonko od rana operuje...

Dzisiaj i jutro w nocy mają być przygruntowe przymrozki i muszę poprzykrywać niektóre lilie, bo już wystawiły nosy z ziemi...

Może przyda się kilka rad, które pozwolą zminimalizować uszkodzenia związane z przymrozkami:

- Bardzo wrażliwe rośliny sadzimy w osłoniętych partiach ogrodu, u podnóży murków oporowych i ścian budynków. Kamienne powierzchnie, mocno rozgrzane słońcem podczas dnia, długo oddają ciepło, zapobiegając znacznym spadkom temperatury podczas godzin nocnych.
- odpowiednia wilgotność podłoża. Woda zawarta w glebie, ogrzewa się podczas dnia akumulując ciepło, które zostanie oddane stopniowo podczas chłodnych wiosennych nocy.
- racjonalne nawożenie. Nadmiar azotu, połączony z niedoborem potasu, znacznie wpływa na osłabienie kondycji roślin, sprzyjając tym samym ich podatności na uszkodzenia mrozowe.
Wczesną wiosną nie przesadzajmy z nawożeniem azotowym i stosujmy nawozy wieloskładnikowe, zawierające potas.
- wysiewy gatunków wrażliwych na chłody - do gruntu po 10 maja, tak aby pierwsze wschody pojawiły się dopiero gdy niebezpieczeństwo przymrozków minie.
- Rozsadę wysadzać najlepiej po 15 maja, po wstępnym hartowaniu, czyli przyzwyczajać do warunków panujących na otwartej przestrzeni .
- wrażliwe lub cenne rośliny zabezpieczamy przed nadejściem spodziewanych przymrozków osłonami.
Materiałem osłonowym może być agrowłóknina wiosenna, tektuaę falista, wiadro lub duża donica ustawiona do góry dnem.
Tego typu okrycia zakładamy naokoło godzinę przed zachodem słońca i zdejmujemy rankiem.

Jeśli jednak roślinki nam podmarzną, to musimy postarać się ograniczyć straty właściwie pielęgnując podmarznięte bidule....

- zmrożone fragmenty roślin, wystawione na promienie słońca, szybko ulegają zniszczeniu. Dlatego istotne jest cieniowanie przymarzniętych roślin, aby przez kilka godzin ich tkanki mogły spokojnie rozmarzać.

- przy braku cieniówek można także uruchomić zraszacze - rozmarzanie pod wpływem zimnej wody również spowoduje ograniczenie uszkodzeń. Strumień wody musi być delikatny, by nie połamać zesztywniałych pędów oraz liści.

opracowane na podst. http://poradnikogrodniczy.pl/ochrona-ro ... ozkami.php
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i dzisiaj w nocy przymroziło... -5stC - wszystkie ciemierniki obudziły się z "główkami" na ziemi :(
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witaj inienniczko ,jak sie mieasz ?
Niestety Skrzat ogrodowy nie wstawił nowej serii,smutno mi przede wszystkim z tego powodu że nie znam angielskiego.Znalazł sie jednak ktoś inny kto powoli wstawia ale w wersji angielskiej,niewiele z tego rozumie ale patrzę co i jak robią,pozdrawiam Effka
https://www.youtube.com/watch?v=FWFUxeCaX0U
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”