Alternatywne ŚOR - testowanie i sposoby ich pozyskiwania.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Alternatywne ŚOR - testowanie i sposoby ich pozyskiwania.

Post »

Bardzo zainteresowałem się wykorzystaniem octanu wapnia,którą to metodę przedstawił
jeden z forumowiczów.Miałem wątpliwości ,co do metody otrzymywania, wymienionej substancji.
Chodzi mi o to, że do prób powinna być użyta jedna, możliwie czysta substancja, a otrzymana
z octu i kredy, o nieokreślonym składzie, może fałszować wyniki.Kupiłem więc czysty octan
wapnia i rozpocząłem próby, co wywołało oburzenie niektórych osób. Obrazek

Wynalazca tematu z octanem wapnia, stwierdził, że środek ten zapobiega chorobom grzybowym,
stymuluje wzrost roślin i jest w stanie wyleczyć roślinę z chorób wirusowych.
Zrobiłem pierwszy test, na właściwości stymulujące, czy też nawozowe.Wysiałem rzeżuchę
i opryskałem ją roztworem octanu wapnia o różnym stężeniu.
Obrazek
Pierwsza doniczka po lewej opryskana samą wodą, po prawej podlana roztworem
octanu wapnia.
A to te same rośliny, po około dwóch tygodniach.
Nie widzę różnicy we wzroście, czyli substancja na tej próbce nie popisała się jako nawóz.
Obrazek

Następna próba otrzymywania octanu wapnia, z wapna nawozowego.Reakcja bardzo burzliwa,
wydziela się dużo dwutlenku węgla.
Obrazek

Próba następna, jaki wpływ ma ta substancja na kiełkowanie nasion sałaty. Przy okazji wysiałem
nasiona sałaty,na podłożu nasyconym mocznikiem, asahi, fosforanem amonu, pożywką do in vitro.
Obrazek

Sałata wschodzi bardzo prędko,więc wstępne obserwacje możliwe już po kilku dniach. Obrazek
Najlepiej wzeszły nasiona z samą wodą,octan wapnia nieznacznie osłabił kiełkowanie.

Próba z octanem, która ma potwierdzić właściwości grzybobójcze taj substancji.
Nie mam schowanych w szafie, żadnych próbek, chorób grzybowych, więc robię próbę na
pleśni która pojawia się na chlebie. Kromka chleba podzielona na trzy części. Jedna część
opryskana samą wodą, druga wodą utlenioną, trzecia,octanem wapnia.
Obrazek
Wynik po kilku dniach zaskoczył mnie i zmartwił.
Obrazek

Nie do wiary, wygląda na to, że pleśń najlepiej i najszybciej rośnie na octanie wapnia.
Nie mam gotowego octanu, przygotowanego z octu. Może zechce ktoś, przeprowadzić podobną
próbę u siebie? Wystarczą dwa pudełeczka po margarynie z zamknięciem, kromka chleba.
Połówkę kromki prysnąć należy woda, drugą octanem wapnia, zamknąć i poczekać parę dni.
Czy jest możliwe,aby ta sama substancja,była pożywką dla jednych grzybów, a dla innych szkodziła?
Osoby testujące nie będą uważane za wroga publicznego, a za przyjaciół.

Gdyby kogoś interesowało,jak szybko odkazić małą ilość ziemi,to robię tak: Obrazek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Re: Testowanie substancji i sposobów ich pozyskiwania.

Post »

Ciekawy test, warto aby więcej osób przeprowadziło test z pleśnią - chociaż była to ta sama kromka chleba, ale istnieje tez ocena sterylności opakowań - a te są osobne i mogą mieć inny stopień.

Ponadto jak pleśnieje bochenek chleba, to tez ma takie skupiska pleśni, a nie cały od razu się nią pokrywa.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Bardzo to ciekawe.
Ja już to zrobię tylko, że ja mam octan zrobiony z octu jabłkowego.
To nie wiem czy to będzie ważne?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
mirzan
---

Post »

na pewno będzie ciekawa obserwacja,bo może się okazać,że pożytek płynie z tych dodatkowych substancji, a nie z samego octanu.Albo coś sknociłem,i trzeba powtórzyć próbę.
Jako jeden ze składników, zastosowałem wodę utlenioną i ona najlepiej spisała się.
Stosuję od dawna wodę utlenioną, przy wysiewie nasion.Nasiona,przeważnie lilii,moczę przez noc
w wodzie utlenionej.Kiełkują szybciej i nie zauważyłem żadnych chorób wieku młodzieńczego.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bawić się można na różne sposoby . Jakie znaczenie ma spleśniały chleb dla eksperymentu z zastosowaniem OW do ochrony roślin ? . Kropidlak czarny, bo to on powoduje tą pleśń a phytoftora infestans to dwa różne rodzaje grzybów. Tak jak kropidlak czarny nie atakuje pomidorów tak pf.i nie atakuje chleba.Nie ma antybiotyków uniwersalnych, które działałyby na wszystkie rodzaje drobnoustrojów. Więcej . Niektóre antybiotyki działające zabójczo na bakterie wręcz sprzyjają rozwojowi grzybów a z kolei antybiotyki zwalczające grzyby jak np. nystatyna czy gryzeofulwina zupełnie nie działają na bakterie.
Co do OW przed nami próby polowe i one dadzą odpowiedź a nie kromki spleśniałego chleba.

Ja ze swej strony mogę życzyć autorowi wątku wesołej zabawy.
mirzan
---

Post »

Coś mi się wydaje,że antybiotyki działają na bakterie,nie na wirusy czy grzyby. Octan nie jest żadnym antybiotykiem.
Zadałem pytanie,czy jest możliwość,że jedna substancja jest pożywką dla jednego grzyba,
dla innego jest zabójcza.
Jak do tej pory na rzeżuchę nie działa jako nawóz,czy stymulator,to już nie zadziała. Może zadziała
na inne rośliny,na to liczę.
mirzan
---

Post »

Nie po to otworzyłem wątek,aby popisywać się wiedzą,raczej odwrotnie,po to aby się czegoś
dowiedzieć,albo sprawdzić,jeśli mam wątpliwości.
Nystatyna była wykorzystywana jako środek odkażający nasiona lilii, i w tym zakresie leży
w moich zainteresowaniach.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tetracyklina też była przez pewien czas wykorzystywana w ochronie roślin.
mirzan
---

Post »

Niedostępna prawdopodobnie do amatorskich prób,zresztą ze względu na cenę leków
niecelowe.Przecież nie będę sprawdzał wszystkiego co na świecie dostępne.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

mirzan pisze:

Próba z octanem, która ma potwierdzić właściwości grzybobójcze tej substancji.
Nie mam schowanych w szafie, żadnych próbek, chorób grzybowych, więc robię próbę na
pleśni która pojawia się na chlebie. Kromka chleba podzielona na trzy części. Jedna część
opryskana samą wodą, druga wodą utlenioną, trzecia,octanem wapnia.
Obrazek
Wynik po kilku dniach zaskoczył mnie i zmartwił.
Obrazek

Nie do wiary, wygląda na to, że pleśń najlepiej i najszybciej rośnie na octanie wapnia.
Nie mam gotowego octanu, przygotowanego z octu. Może zechce ktoś, przeprowadzić podobną
próbę u siebie? Wystarczą dwa pudełeczka po margarynie z zamknięciem, kromka chleba.
Połówkę kromki prysnąć należy woda, drugą octanem wapnia, zamknąć i poczekać parę dni.
Czy jest możliwe,aby ta sama substancja,była pożywką dla jednych grzybów, a dla innych szkodziła?
Osoby testujące nie będą uważane za wroga publicznego, a za przyjaciół.
Ciekawie, tutaj, wygląda działanie wody utlenionej.
Tak sobie myślę, czy roztwór tejże, ( trzeba to rozcieńczyć ), nie pomógłby m.in. osobom, których pomidorki, zmagają się co sezon z Szarą ?
mirzan
---

Post »

Kupiłem litr perhydrolu,rozcieńczam, do stężenia aptecznej wody utlenionej, będę próbował
na roślinach.Mam wrażenie,ze ta z perhydrolu,ma mniej dodatków od aptekarskiej. W tabletkach,zawiera związek chemiczny,którego nie znam, nie wiem czy nie będzie miał wpływu
na rośliny. Jeszcze uwaga, woda utleniona w żelu, chyba 5%, niszczy rośliny. Perhydrol, kilkanaście
złotych za litr, a z tej ilości powinno wyjść 30 litrów wody utlenionej.
winterek
500p
500p

Post »

Proponowane dawki.

Do oprysku tabelka nr.2 -Klik-

A tu, trochę :

o podlewaniu - klik-

Skróciłam link/KaRo
mirzan
---

Post »

Robiłem kiedyś próby ze srebrną wodą,ale ograniczały się tylko do odkażania nasion,łusek
cebulowych,przy rozmnażaniu lilii.Rosyjska maszynka do robienia srebrnej wody,tak wygląda: Obrazek
Przeznaczeniem tego ustrojstwa, było leczenie ludzi,załączona do tego instrukcja,można zostać
doktorem,w wolnej chwili.Te płaskie elektrody,są ze srebra, w trakcie elektrolizy, woda zostaje nasycona jonami srebra.Obok leżą zwinięte miedziane druty, to do przedłużania wtyczki.
Pod czerwoną izolacją,są końcówki z krzemu. Końcówki są zanurzone w wodzie,srebrne elektrody,nie.
Krzem nie rozpuszcza się w wodzie, ale w trakcie elektrolizy,jony krzemu dostają się do wody.
Obrazek
A to następna cudowna maszyna, do wytwarzania tzw żywej i martwej wody.Również miała służyć
do leczenia, oraz zastosowania w ogrodnictwie.
winterek
500p
500p

Re: Alternatywne ŚOR - testowanie i sposoby ich pozyskiwania.

Post »

Troszkę o skorupkach z jajek, (fajne foty) :

http://translate.google.pl/translate?hl ... es_sm%3D93
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”