Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Edyciu witam niedzielnie ;:196
To przeżyłaś... niestety takie przypadki zdarzają się nawet przy najlepszej opiece ;:168 Dobrze ,że zmierza ku lepszemu i już się nie przejmuj ;:196 Ja stara baba a ostatnio się nabiłam prawie okiem na podcięte hortensje chcąc cyknąć fotkę krokusa :twisted: To juz głupota ;:131
Buziaki!
marzenia się spełniają! Dana
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Nie martw się, tak się czasem zdarza :) dobrze, że już jest lepiej ;:168
(A nie będę mówić, co ja wyczyniałam :lol: )
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tego co wiem walowanie nie jest konieczne. Natomiast może przydać się areacja.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Dana, uwielbiam Twoje zdjęcia, ale proszę bądź ostrożna ;:196

Natalia, dziękuję za słowa otuchy. Wiem, że nie wszystko da się przewidzieć... ;:196

Gosia, dziękuję za odpowiedź ;:196 . Wałek do aeracji jest dołączony do werykulatora, więc jak tylko pogoda się poprawi to eM zadziała w tej sprawie.

Przed "przygodami" domowymi i pogodowymi zrobiłam tylko te zdjęcia, na razie nie mam możliwości na więcej...

Krokusy wychodzą bardzo leniwie... jesienią muszę dosadzić jakieś wiaderko cebulek.

Obrazek

Obrazek

Jak pisałam wcześniej eM zaszalał na trawniku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A co więcej w ogrodzie? Przylaszczki śpią, dereń jadalny w niezmienionej formie od poprzedniego sfotografowania. Kiełki tulipanków, szafirków, czosnków są coraz wyższe. Pomalutku rozwijają się listki berberysów, irgi błyszczącej i jagody kamczackiej. Liliowce wyciągają swoje trawiaste listki. Na małych iryskach widać wyraźnie nowe przyrosty. Wszystko śmielej wychyla się ponad powierzchnię ziemi :wink: .
W sobotę wysiałam na krążki pomidorki koktajlowe żółte i czerwone, bazylię i lwie paszcze - wszystkiego po kilka sztuk.
W planach mam uprzątnięcie ogrodu po szaleństwach wiatru, posianie niektórych warzyw w przygotowanym warzywniku i uzupełnienie kory na rabatach - ale to wszystko nie wcześniej niż za kilka dni...

Udanego nowego tygodnia :wit

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eda, witam w nowym tygodniu!

Szczerze zazdroszczę, że wertykulacja już zrobiona. Ta nielubiana czynność wciąż przede mną... liczę, że po kilku dniach złej pogody przyjdzie słońce, osuszy ziemię i będę ją mogła wykonać.

Kwiecie urocze, a najbardziej podobają mi się te przesmyki słońca, za którym tak tęsknię...

Dobrego poniedziałku! Mam nadzieję, że u syna lepiej?
Eda_S
500p
500p

Post »

Aguniu, u mnie wertykulacja wymaga poprawek. Gdzie niegdzie pozostały paski. Przy obrzeżach z kostki trzeba ją zrobić ręcznie. Przy elektrycznym wertykulatorze zajmuje ona dużo mniej czasu i wysiłku, co niezmiernie mnie ucieszyło. Na razie trawnik wygląda jak po bitwie, ale chyba tak musi być?
Masz pomocną dłoń przy tym zabiegu? Trawnik masz dosyć duży jak na pracę tylko Twoich rąk.
Z synkiem z dnia na dzień coraz lepiej. Ale spokojna będę dopiero jak zagoi się do końca. Dziękuję za troskę ;:168
Pozdrawiam cieplutko i życzę szybkiej poprawy pogody.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

O rany ależ spektakularne efekty areacji :shock: ..... siana całe kupy..... oj przydałoby się zrobić to i u mnie..... wprawdzie trawniczka niewiele..... głównie trawiaste ścieżki, ale widać , że mnóstwo jest suchych źdźbeł.....
Edytko moje krokusiki też niemrawo się zbierają do kwitnienia.... ale mam nadzieję, że gdy przyjdzie zapowiadane ocieplenie wszystko pięknie wystartuje :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edytko eM machnął kawał terenu, brawo dla niego. Piszesz, ze będziesz ogarniac ogród po ostatnich wichurach..,masz jakieś straty? U mnie wywalilo ciężką ceramiczną donice, na szczęście sie nie zbila.
Oko synka szybko sie wygoi, młody organizm prędko ogarnia takie urazy. Wiem, ze strachu sie najadlas, bo oko to jednak delikatny narzad. Ja jako dziecko miałam poparzona rogowke oka. Zalatwilam sie taka zabawka zwana UFO, krecilo sie na sznurku i niestety ówczesne baterie były mniej bezpieczne. Przy jednym rozciagnieciu sznurka kwas chlusnal mi w oko, ale na szczęście nawet śladu nie ma. Także dla pocieszenia napisze, do wesela sie zagoi ;:168
Miłego wieczorku, od czwartku znaczna poprawa pogody w całym kraju :heja
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:196 Sianokosy udane, widzę, że jeszcze zwózka Cię czeka ;:224 Plany wiaderkowo-krokusowe też mnie dopadły po olbrzymiej porcji cudnych zdjęć tegoż kwiecia na FO. Mało mam białych i fioletów ;:65
Małgoś
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

u ciebie widzę pierwszy pokos udany a tu jeszcze wiosny nie ma :;230 ale po tej dzisiejszej wichurze to sprzątania nie będziecie mieli za wiele :D :wit moją korę już prawie wywiało z jednej rabatki :(
Eda_S
500p
500p

Post »

Agusiu, efekty w postaci 28 worów siana są dzięki maszynie. Do tej pory coroczna ręczna robota przynosiła połowę tegorocznych zbiorów. A i odcisków na dłoniach mniej :wink: .
Krokusików będę dosadzać jesienią, co roku mam ich coraz mniej.

Magda, na szczęście na razie strat nie mam. Do sprzątnięcia będzie wywiana kora z rabat i gałęzie przyciętych krzewów, które wiatr porozrzucał po ogródku.
Dziękuję za słowa wsparcia ;:168 , nie miałam do czynienia z uszkodzeniem oka i dlatego we mnie ten niepokój.
Oby pogoda się poprawiła, bo tego wiatru mamy wszyscy dosyć.

Małgoś, zastanawiam się jak dostarczyć ten towar do punktu odbioru odpadów zielonych :lol: .
Czyli jesienią czekają nas zakupy cebulkowe :D

Gosiaczek, eM się rozpędził i wykosił całe pole :lol: . Siano grzecznie leży w workach. U mnie też pełno kory poza rabatami, a wiatr hula w najlepsze.

Życzę wszystkim spokojnej nocy :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko, Ty już po wertykulacji? ;:oj U mnie jeszcze przmiarki, teraz pogoda nie pozwala, wcześnie zepsuty wetykulator :?
Może w tym tygodniu się uda.
Wiosna się pojawiła! Każdy krokusik cieszy, a jak się rozrosną będziesz miała urocze poletko ;:173
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

O, kawał dobrej roboty M wykonał ;:333
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Edi wielkie pochwały dla eM ;:180 napracowało się chłopisko
Współczuje ci przygody z synkiem... tez jestem taka mama kwoka
a cebulowe jesienią chyba każda z nas będzie dosadzać

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Widac ogrom pracy włożony w trawnik. Ja chyba muszę sfotografowac mój trawnik z bliska, wkleic u siebie zdjęcia i może ktoś powie, czy to tak młode i liche też się wertykuluje....
Cięłam częśc drzewek owocowych jesienią. Naczytałam się gazet, forum, myślałam,m że wiem co robię, a tymczasem - wyszło jak wyszło. Cieszę się, że drzewka żyją. Moje mają drugi rok i chcę na razie doprowadzac do tego, żeby były niskie, dało się w przyszłości zbierac plon bez drabiny. Choc nie wiem, czy przycięcie wierzchołka jabłonki na wysokości metra nie było idiotyzmem....

Cieszę się, że synek zdrowieje. Oko to bardzo poważna sprawa i na szczęście nic już mu nie grozi. My poprzedniej zimy mieliśmy znacznie mniejszy kłopot, a wspominamy to jak jakąś tragedię - syn w wieku 14 miesięcy złamał nogę - gips na 6 tygodni i zakaz wstawania dla malucha, który nie rozumie, dlaczego nie może chodzic, bo przecież dopiero co się tego nauczył...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”