Ogród z różanymi impresjami 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród z różanymi impresjami 3

Post »

Witaj Justynko :wit !
Przybiegłam do Ciebie od Ewuni Majowej w sprawie perukowca ;:65 . Doszłam do wniosku, że skoro Twój egzemplarz Royal Purple tak obficie kwitnie, mimo corocznego mocnego cięcia :!: , to ON MI SIĘ BARDZO PODOBA ;:333 ! I tutaj moja propozycjo-sugestjo-prośba ;:131 , abyś jego jedną siewkę odłożyła dla mnie ... ;:180 . Byłabym Ci bardzo wdzięczna :mrgreen: .
Myślę, że gdybyś nawet zostawiła tych siewek nieco więcej, to znaleźli by się chętni tu na forum na sadzonkę tak chętnie kwitnącego perukowca ;:108 . Ze słyszenia wiem, że ta odmiana nie bardzo lubi tworzyć peruczki, a tu proszę są i to w dużej ilości ... ;:215 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Justi, nie moge powiedziec nic na temat perukowca....(nawet nie wiem jak wyglada...... ;:223 ), ale jak postepuje tworzenie "angiekskiej rabaty" :?: Sadzonki juz sa :?:
Moja s.Ela ladnie juz rosnie (bez szalenstw), alez ona ma delikatne galazki........... :?
Wieje u Ciebie, mnie sie wydaje, ze dach zaraz odleci........... ;:202
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewciu,
U mnie rano też leżał ;:oj
Na jednej róży trwa eksprpertment. Trochę już pocięlam, bo miały liście, tej jednej nie zdąźyłam. Zobaczymy, jaka będzie jej reakcja ;:173

Monika,
jeśli tylko znajdę jakąś siewkę - dam znać ;:108 Prawda jest taka, że trochę rozdałam, potem nikt nie chciał, potem wypieliłam.... Ale pewnie coś znajdę. To naprawdę twardziel.....

O! alexia :wit
Postępy polegają na tym, ze jest przygotowany teren, wszystkie krzewy stare wyautowane :tan ,
A róże - nie mam, cisza kompletna, miały byc wysyłane po 20, spokojnie czekam. Mnie nie rusza to, ze Sister E. jest taka wiotka....tam akurat może być ;:108
Ależ jestem ciekawa tych róż......

Wieje, deszcze, słońce prosto w oczy - pomieszanie z poplątaniem ;:219 i chyba dzisiaj do tego pełnia.... ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U Ciebie jest gliniaste podłoże. Ja ma piasek. Może to im nie służy? A może to, że ja mam w ogóle chore iglaki. Prawie wszystkie jałowce mam zaatakowane. Będę robiła opryski. Zobaczymy czy pomogą.
Jak to co robię z trawnikiem, zmieniam go ;:306
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Justynko, z zainteresowaniem czytałm o planach na ten sezon - naprawdę imponujące!
Niby drobne korekty, jak piszesz - kosmetyczne, ale pracy sporo.
Ciekawa jestem efektów. Dyscyplinę kolorystyczną staram się również realizować i sobie, z różnym skutkiem :wink:
Ja pod róże sypię mieloną korę, która miesza się z gliną, poprawiając jej strukturę. Kopce robię też z takiej mieszanki, ale tylko u młodych róż, reszta musi sobie radzić sama.
Sprawdzam pH co jakiś czas i nie odnotowałam zakwaszenia...ale może to kwestia czasu.
Ciekawa jestem czym będziesz ściólkować, może coś podpatrzę..? ;:224
Powodzenia w realizacji wszystkich planów ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Poczytałam nowinki z Twojego ogrodu. Czy ja już pytałam Ciebie ile masz krzaczków róż? I jeszcze masz plany... ;:333 Ja mam niewiele i tak rozrzucone, że nie ma mowy o "różance", a i tak rozgarniania i przycinania sporo. Czekam na fotki i relacje, również o wszelakich czynnosciach, które przy rózach wyczyniasz, bo ja wiecznie zapominam, co się kiedy robi ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Justi, pogoda taka że nic się nie chce...
Mentalnie cofnęłam się do zimy... ale...rozmnożyłam jedną żurawkę :;230 Na nic więcej nie miałam siły.
Ciśnienie mnie od paru dni przytłacza.
Mimo wszystko, miłego tygodnia :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór :wit
Stało się.... mam fachowców budowlano-lazienkowych 8-) .....od rana coś.... Ale przynajmniej widać pierwsze efekty ;:173
Mam problemy ze wstawianiem zdjęć. Szukam nowego, prostego hostingu.... ;:173 nie potrafię odnaleźć się na flickr ;:223 pojawiły mi sie krokusy i nawet nie mam jak pokazać :?

Goś,
Czyli trawnik wymieniasz na calkiem nowy??? Powinnam wpaść i doczytać....
Rzeczywiście ja mam dość specyficzne, ale takie cyprysiki nie powinny cudować u Ciebie :?

Droga Kasiu,
Plany są.....ale to Wy uświadomiłyście mi, ze to spore roboty... hmmmm, trochę na to inaczej patrzyłam... ale punkt widzenia zależy od..... :wink:
Do tej pory nic więcej niż przygotowanie rabaty pod angieleczki - nie zrobiłam...

Ściólkowanie w rózance, to będzie moja zmora.... tak myślę....
Kora mi sie nie sprawdzila. Mam za zimno i muszę kopcowac ziemią....Będę próbować na kilka sposobów, powiem, co mi się sprawdzi. Najlepiej byłoby mieć spulchnianą regularnie ziemię...
Mam przed sobą też inne niz ogrodowe plany: większe i mniejsze....zobaczymy, co będzie, dzięki.

Miła Miłko,
Mam w tej chwili około 68 roź. Przybędzie 7 sztuk....
Raczej nie mam porozrzucanych po całym ogrodzie, no i sporo mam posadzonych nie pojedynczo, ale po kilka sztuk jednej odmiany.
Także nie mam dobrego obycia różankowego, bo moja różanka, to w moim mniemaniu "kolekcja inaczej" :;230

Jolu Kochana,
Ja się przez weekend calkiem cofnęlam do zimy.....mentalnie i fizycznie....
Taka głupia pogoda, niestabilna.... Ma być trochę lepiej....
Do ogródka w ogole nie wyszłam, i jak juz wiesz, nie bylo mnie w weekend przez wiekszość każdego dnia....
Trochę mnie zmuliła ta pogoda :;230 A dzisiaj życie z fachowcami lekko zdołowalo...
Nienawidzę jednak tego tematu :evil: oby mieć to za sobą.... Nie mam jednak już żadnej cierpliwości...pocieszenie, że musi byc gorzej, źeby bylo lepiej już na mnie nie działa. ;:306
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Justi chyba każdego ścięła ta zimowa aura a do tego te wietrzysko ;:222
Ja do ogrodu musiałam wyjść żeby rozpakować róże bo w doniczkach większość. Ale nie umiem się zabrać do posadzenia lilii które czekają już od poprzedniego tygodnia, a teraz jeszcze iryski muszę wsadzić bo ładnie się puszczają. Dobrze że niedługo ma być poprawa pogodowa. :uszy

Fachowcy to chyba najgorszy gatunek pracownika, współczuję Ci tego remontu ;:168
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Justynko, rozumiem i współczuję, bo tzw. fachowcy, to temat rzeka...

Mam nadzieję, że ostatecznie będziesz zadowolona z efektów, czego Ci serdecznie życzę ! Bo z zakończenia remontu, to na pewno ;:306
Oby sprawnie i zgodnie z Twoimi oczekiwaniami wszystko udało się zakończyć !

Ściskam serdecznie ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej dziewczynki :wit
Oczywiście coś poszło nie tak... ;:219
Własnie odkryłam nienaruszoną pianę budowlaną - jedyne teraz wyjście - do izolacji rury doprowadzającej wodę do wc, czyli do poprawiania po murarzu i tynkarzu ;:223 , no i przede wszystkim hydrauliku.....wcześniej umiescil ją w rogu i przykrył inną, większą, od wentylacji :evil: ......

Co odkryliśmy, jak zamarzla woda w mrozy, rok po skończeniu budowy....... :;230
Taaaaaaa..... czyli rury w rogu ściany mi nie zaizolowali... czyli czeka ich rozbieranie konstrukcji stelaża do wc :;230

No...to by bylo na dzisiaj tyle odnośnie fachowców ;:219

Na moje odmulenie :;230 ... i na poprawę humoru po nacji budowlańców.... dostałam wiadomość, ze przyjdą róże ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Fachowców współczuję ;:196
Nie wiem jak to jest, nie mogą robić porządnie? Szkodzi im to?

A odnośnie hostingu. Korzystam od jakiegoś czasu z Picasy, nie mam zastrzeżeń, nic nie ginie, zawsze dostępna, bezpłatna. Też miałaś chyba konto?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja z fotosika, też bezpłatny i jest skrót przy odpowiedziach, więc nie trzeba cudować.
Ja pobiera bezpośrednio z kompa,nie rejestrowałam się na fotosiku
Dobrze, że jest remont i zrobisz w końcu porządnie to co spartolili poprzednicy.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym hostingiem jeszcze się trochę pozastanawiam.....

Gosia,
Oni jeszcze muszą poprawiać to, co sami spartolili ;:306 Ale widziałam przez nich dobrze zrobione pomieszczenia i ta myśl mnie trzyma......

Dorota,

współczuj mi, współczuj....
Dobra, dość biadolenia....

Mam wrażenie, że po deszczach wszystko ruszyło jak szalone. W sobotę tnę wszystkie róże. Forsycje w pąkach na wybuchu ;:215
Pozdrawiam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech, fachowcy - temat rzeka... my też za każdym razem borykamy się z niesolidnością... teraz mamy co prawda chłopaków, co na robocie świetnie się znają, ale ich słowność z kolei pozostawia wiele do życzenia.

Życzę, Justi, byś się szybko uporała z tematem.

Ja też zaobserwowałam, że po deszczu rośliny ruszyły... jest w miarę ciepło, mają mokro, więc jak dobrze pójdzie, na początku kwietnia wszystko się będzie zielenić :)

Miłej środy!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”