Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

Ja w sprzedaży nie spotkałam a i w dziale sprzedażowym też za rzadko bywam :roll: choć tych bardzo chętnie bym dokupiła ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Majeczko jak będziesz chciała to Ci kupię u mnie. Bywam tam w sezonie przynajmniej raz w tygodniu :D
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Kwitnienie Twojej przylaszczki wróciło mi nadzieję co do mojej :D . Moja po zimie ma tak marne liście - wyglądają na chore i raczej nie spodziewałam się kwiatów. Ale widzę, że liście Twojej też takie plamiaste ... :roll: . Trza będzie solidnie potraktować miedzianem ;:108 .
To już taki pąk na clematisie :shock: !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweety pisze:Majeczko jak będziesz chciała to Ci kupię u mnie. Bywam tam w sezonie przynajmniej raz w tygodniu :D
Aniu byłabym Ci bardzo wdzięczna ;:196
A u nas na FO u kogo kupowałaś :?:
Aniu czy Ty obcinasz listki przylaszczkom, te brzydkie pozimowe :?:
Moniko jak oglądam zdjęcia przylaszczek u innych to chyba one są bez liści, trzeba by się zapytać, choćby Słodką Anię bo ona też ma i to dość sporo przylaszczek.
Ja pryskałam miedzianem ale czy przylaszczka coś dostała to nie pamiętam :roll:
Clematis i Flammentanz tak siebie wzajemnie grzeją ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Na forum nie kupowałam. Kupowałam u mnie w ogrodniczym dla forumek :D
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko - moje Flammentanz to są stare krowy ;:306 ja ich nie kupowałam, tylko tu zastałam i przesadzaliśmy je, więc chyba mogę je traktować tak, jak Ty swoją :)
Mam 2 F. - jedna to szeroki i wysoki krzaczor o raczej klasycznym pokroju, ale druga - przedziwna. Nie taka wysoka, jak tamta, ale za to na szerokość rozbudowana. Myśleliśmy przed przesadzeniem, że to ze 3-4 róże są, a okazało się, że mają pod ziemią jeden wspólny korzeń i posadziliśmy ja w takim podłużnym rowie, bo inaczej się nie dało.
Rosną obydwie na niby-pergoli czyli na nieużywanym stelażu od namiotu foliowego.

Dziękuję za porady, kopiuję do pliku "forum-porady" ;:196
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, u Ciebie już taka piękna kolorowa wiosna a F ma już listki :shock:
U mnie dzisiaj troszkę popadało, w oczach zaczęły wychodzić z ziemi pierwiosnki i inne roślinki, jednak daleko do Twojej wiosenki.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweety pisze:Na forum nie kupowałam. Kupowałam u mnie w ogrodniczym dla forumek :D
Aniu to ja Cię źle zrozumiałam :oops:
MaGorzatka pisze:Majeczko - moje Flammentanz to są stare krowy ;:306 ja ich nie kupowałam, tylko tu zastałam i przesadzaliśmy je, więc chyba mogę je traktować tak, jak Ty swoją :)
Mam 2 F. - jedna to szeroki i wysoki krzaczor o raczej klasycznym pokroju, ale druga - przedziwna. Nie taka wysoka, jak tamta, ale za to na szerokość rozbudowana. Myśleliśmy przed przesadzeniem, że to ze 3-4 róże są, a okazało się, że mają pod ziemią jeden wspólny korzeń i posadziliśmy ja w takim podłużnym rowie, bo inaczej się nie dało.
Rosną obydwie na niby-pergoli czyli na nieużywanym stelażu od namiotu foliowego.

Dziękuję za porady, kopiuję do pliku "forum-porady" ;:196
Małgosiu pamiętam ten stelaż, ale myślałam że one są przycięte przy przesadzeniu. Moja niby stara ale odbudowywała swój krzak na nowo z jednego pędu, dlatego po ostatnim kwitnieniu wycięłam jej tylko właśnie ten jeden pęd a teraz ma ładnych kilka nowych pędów. W tym roku pewnie podetną ją tylko sanitarnie żeby troszkę prześwietlę i skrócę kwitnące pędy. :D
Dyskrecja pisze:Maju, u Ciebie już taka piękna kolorowa wiosna a F ma już listki :shock:
U mnie dzisiaj troszkę popadało, w oczach zaczęły wychodzić z ziemi pierwiosnki i inne roślinki, jednak daleko do Twojej wiosenki.
Heniu wiosna może i jest w przyrodzie a raczej w roślinności ale teraz to chyba zima nadchodzi ;:202 wieje chyba huragan i robi się biało ;:202 ;:202 ;:202 ;:145
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Pisałaś, że cebulica dzwonkowata nie wzeszła. Może coś ją zjadło. Ja dzisiaj przyłapałam sroki na wyjadaniu cebulek irysów holenderskich posadzonych wczoraj :twisted: Przykryłam to miejsce skrzynką, zdziwienie sroki .... bezcenne. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz po śnieżycy nie ma śladu i świeci cudne słońce ;:3 no normalnie idy marcowe ;:oj
Aniu cebulica wyszła ale w doniczce w zimie w piwnicy i miała tylko szczypiorek ;:219 cały zeszły sezon przestała cicho w kącie ogrodu a od jesieni znowu siedzi w gruncie i znowu nic nie ma ;:222 a skusiłam się jesienią na różową bo myślałam że tamta jakaś felerna i też nic nie wyłazi a chyba powinno coś już kiełkować ;:218
Sroki nie czynią mi szkód, moje wolą żołędzie wydzierać sójkom lub bić się z kotami o złapaną przez kota mysz. W ogródku to mam czarne kopacze czyli kosy które się już pojawiły i szpaki które odleciały a drugich jeszcze nie ma. One nawet ludzi się nie boją tylko sobie podskakują na nowe miejsce i wygrzebują z ziemi, tylko dobrze że robaczki a nie cebulki. Nawet leżące na ziemi malutkie cebulki lilii ich nie interesują. :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Idy marcowe są i u mnie.
Było wszystko......deszcz, mżawka, grad i bóg wie co jeszcze.
Ale to za mało....... ;:145 ....ja chcę więcej deszczu.
Teraz 6 w plusie i błękit paryski się robi.
Majka luknij ile tu jest Souvenirów .........masz co robić na wile następnych lat..... ;:306

http://fichas.infojardin.com/rosas/hibr ... tuos-2.htm
Grażyna.
kogro-linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko to tylko się wydaje że lista jest długa bo nazwy się powtarzają, są umieszczone synonimowe nazwy i wszelkie inne modyfikacje. Jedna róża może występować pod kilkoma nazwami. Są tam również róże istniejące tylko na papierze czyli nigdzie nie rosnące, takie które rosną tylko w rosariach oraz te do zdobycia za wielką wodą.
Zwróć uwagę że to tylko są hybrid perpetual czyli powtarzające, ja mam podobną listę też z tego portalu ale wszystkich Souvenirów.
Przykład wkleję Souvenir de Maurice Chevalier wielkokwiatowa rosnąca tylko w rosariach
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 46.1&tab=1
Albo taka floribunda Souvenir d'Anne Frank dostępna tylko w Japonii http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 939&tab=16

Aż taka zwariowana nie jestem choć przyznam że w wolnych chwilach przeglądam te listy i sprawdzam czy jakaś nie jest dostępna w Europie.

Przy okazji zachęcam do zaglądnięcia do tej szkółki ;:306
http://www.rosier-pepiniere.com/index.php
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majutky, u nas podobne wariacje pogodowe, do tego ten silny wiatr....mam nadzieję, że się uspokoi :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ha.....widzisz.....dzięki ;:180 za oświecenie.
Przyznam, że nie studiowałam tej strony, tylko od razu skojarzyłam z twoim zbiorem souvenirów.
Znam tą stronkę pepiniere, ale widzę, że nowa twarz na otwarciu.
No to trzeba będzie zapuścić żurawia. :uszy
U mnie nocą całkiem dobrze popadało, teraz jak słonko przygrzeje to wszystko ruszy.
Dobrze, że porządki mam już za sobą, czas na zasilanie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majka Twoja kolekcja jest imponująca, zapiera dech - przeglądam stronki ;:138

Moim zdaniem F to bardzo żywotna róża moją ścinałam dwukrotnie bardzo nisko, wycinałam też w międzyczasie stare konary - naprawdę odwdzięcza się silnym wzrostem i kwitnieniem.
F to jedna z pierwszych moich róż, jestem nią zachwycona, Twoja jest przepięknie wkomponowana w zieleń, jestem w ogóle fanatyczką róż pnących.

pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”