Witajcie

tak na szybko wpadłam sprawdzić pocztę a jak Basia wstanie, bo jeszcze śpi, idziemy do ogrodu.
Już rano udało mi się skończyć oprysk róż miedzianem, zostały mi drzewka owocowe, a potem oprysk promanalem i można odetchnąć na chwilkę tylko bo jak popada to trzeba sadzić to co mam, to co przyszło i to co przyjdzie. Oby tylko solidnie popadało.
Aniu no niby masz rację, ale jakoś nie umiem z tym wszystkim nadążyć w tym roku, a zdawało się, że będzie fajny długi start.
Grażynko mnie się też tak zdawało zanim mi się wnuki nie pochorowały
Ewuś no niby nie są zbytnio przesuszone bo zaczęły się puszczać, ale niektóre mają mocno przerośnięte bryły korzeniowe i do tego w torfie

to wiadomo co z takiej roślinki będzie - jedna wielka suszka
Napiszę Ci pw.
Gosiu ten czas leci, że sama się nie umiem połapać

zdaje mi się, że u kogoś byłam tak niedawno a tu okazuje się że to było np. 10 marca
A to dziwne, że Twoje róże w takim kiepskim stanie

może przeschły a nie zmarzły

bo tak często się zdarza na przedwiośniu jak róża już chce rosnąć a ziemia zmarznięta i nie może pobrać wody, przykro mi
Jadziu za cięcie trzmielin, bukszpanów i reszty dopiero się wezmę po tym ochłodzeniu ale widać że zaczęły ładnie rosnąć.
Elwi dzięki

wczoraj cyknęłam trochę zdjęć ale nie mam czasu je zrzucić, dzisiaj może też coś uwiecznię
Rabaty rabatami ale cały ogród jest wielki, trawniki nie wygrabione i liście wciąż zwiewa na rabaty, a tego grabienia to mam chyba na tydzień, jak będzie w miarę bezwietrznie co rzadko się zdarza ostatnio
Mariolo 
Cię serdecznie
Jaki tam ze mnie ekspert
Co to róż raz kwitnących jest podstawowa zasada nie tniemy wiosną tylko bezpośrednio po kwitnieniu
Flammentanz wytworzyła sobie podstawę do tegorocznego kwitnienia, z tych krótkich 50cm odnóg wypuści pędy z pąkami, jak chcesz mieć kwiaty to nie tykaj jej sekatorem, ewentualnie tylko uszkodzone czy suche. Do cięcia zabierz się dopiero w końcówce kwitnienia, ścinasz wtedy wszystkie zawiązane owoce, starsze pędy i skracasz te na których kwitła w tym roku. I do następnego kwitnienia zostawiasz ją w spokoju.