Kolejny rok......
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny rok......
Melduję, że fachowcem nie jestem, ale przesadzałam i jedno i drugie, ba nawet czterometrowego świerka srebrnego i wszystko się przyjęło! Uczciwie mówiąc to przesadzał mój tatuś, ale czynnie w tym uczestniczyłam nosząc szpadel i udzielając niezmiernie mądrych rad!
Dowcip polegał na tym, że ja mam glebę gliniasto ilastą i przy odpowiednim wykopaniu udawało się przenieść (na foli lub starej narzucie przeciągnąć bardziej niż przenieść) bez obsypania ziemi z bryły korzeniowej. To były plusy, a z minusów : Odchorowały! Najbardziej odchorował to ten największy okaz, ale żyje i szyszki zrzuca na mój samochód.
Twoje sasanki zdecydowanie bardziej wiosnę poczuły, ewentualnie są mniej zjedzone przez ślimaki!

Dowcip polegał na tym, że ja mam glebę gliniasto ilastą i przy odpowiednim wykopaniu udawało się przenieść (na foli lub starej narzucie przeciągnąć bardziej niż przenieść) bez obsypania ziemi z bryły korzeniowej. To były plusy, a z minusów : Odchorowały! Najbardziej odchorował to ten największy okaz, ale żyje i szyszki zrzuca na mój samochód.

Twoje sasanki zdecydowanie bardziej wiosnę poczuły, ewentualnie są mniej zjedzone przez ślimaki!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Ewcia tego jałowca poprowadź przy paliku powinien przybrać formę pendulowatą widziałam w szkółce w Dobroniu wyglądał super , przesadzać bym się bała . To masz już wiosnę 

pozdrawiam Ela
Dziewczynki dziękuje bardzo za porady
Podjęłam decyzję że postaram się jak najlepiej przesadzić i będe to robić tak jak Renia .
Na początku zabawy w ogród kupilam kilka iglaków po 3 zł
i posadziłam w jednym miejscu - oczywiście po czasie mi tam nie pasują- dlatego potrzebna jest interwencja szpadelka
Ewuniu - nie mam pojęcia czy to tuja ale jak dotknę zielonego to pachnie tak jak tuja brabant
Róże wprowadziłam do ogrodu jesienią i za wiele pojęcia o nich nie mam . jedne przezimowały ładnie tzn wyglądają tak jak były posadzonne , natomiast kilka inaczej - i tutaj moje pytanie . Czy te różyczki o brązowych pędach mam skrócić równo z ziemią ? - i kiedy to zrobić?
Chodzi mi o zdjęcia z numerkiem 4 i 3

Podjęłam decyzję że postaram się jak najlepiej przesadzić i będe to robić tak jak Renia .
Na początku zabawy w ogród kupilam kilka iglaków po 3 zł

Ewuniu - nie mam pojęcia czy to tuja ale jak dotknę zielonego to pachnie tak jak tuja brabant
Róże wprowadziłam do ogrodu jesienią i za wiele pojęcia o nich nie mam . jedne przezimowały ładnie tzn wyglądają tak jak były posadzonne , natomiast kilka inaczej - i tutaj moje pytanie . Czy te różyczki o brązowych pędach mam skrócić równo z ziemią ? - i kiedy to zrobić?
Chodzi mi o zdjęcia z numerkiem 4 i 3

Pozdrawiam. Ewa
Witaj
róż na razie nie podcinaj, mają lekki zielony odcień więc żyją...jak wypuszczą pierwsze zielone listki, ruszy na dobre wegetacja...wtedy będzie dobrze widać co trzeba odciąć. Martwe gałęzie powinny mieć ciemno brązowy odcień 

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różyce zdążysz przyciąć... jak będą kwitły forsycje 
Ciachać będziesz poniżej zaschniętych brązowych końcówek - sama będziesz widziała gdzie, bo listków nie będzie

Ciachać będziesz poniżej zaschniętych brązowych końcówek - sama będziesz widziała gdzie, bo listków nie będzie

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Ewa, gratuluję wypadu i nocowania na działce. Wiosna u Ciebie jak ta lala. Będę przesadzać chyba nawet większe tuje. Posadziłam piękne odmiany przy płocie i czas je wyeksponować. Oczywiście M nie chce brać w tym udziału, bo z góry zakłada, że nie przeżyją przesadzania. Szkoda, ze jesienią tego nie zrobiłam, ale już nie miałam siły. Powiem Ci, ze dopiero teraz zbieram siły na ogród. Kupiłam sobie wczoraj 30 tuj, z czego 20 takich przwie jak siatka wysokich i będę sadzić w ten weekend. Ma się ochłodzić, więc może i podleje. Byłoby dobbrze 

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ewcia już Ci dziewczyny napisały o różach co i jak
A moje pytanie dotyczy 1 zdjęcia - ile tam jest posadzonych róż w bliskości, czy to jest 1 krzaczor?
A d...i Wam nie zmarzły podczas tego nocowania ?
A moje pytanie dotyczy 1 zdjęcia - ile tam jest posadzonych róż w bliskości, czy to jest 1 krzaczor?

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
imwsz pisze:
o to samo chciałam spytać

Nie mam w ogóle czasu, zanosi się na remoncik pokoiku dzieci i latam po sklepach i szukam foteli rozkladanych dla moich dziewczyn a to nie lada wyczyn znależc takie ktore sie zmieszczą do pokoiku w bloku
Aniu ,Beatko ,Ewuniu dziękuje za podpowiedzi co do rożyczek mam nadzieję że się zaklimatyzuja u mnie i będą pięknie kwitly
Marzenko ja się Tobie wcale nie dziwię że Ty opadlaś kobieto z sił - przeciez Ty jeszcze chyba w grudniu sadziłaś
gdzies czytałam ( chyba u Constancji) że zakupów w tym roczku nie planujesz
....
no tak ale jak przejechać obok szkolki ktora się likwiduje i nie zajrzeć
ale żeby od razu 30 thui
Ilonko , Aniu D... nie zmarzły bo zeszłej jesieni kupilam wklad kominkowy więc bylo w czym napalić
takze w nocy było cieplutko a w dzień i tak na dzialce byłam
Ilonko to jest jedna rózyczka , - one są dość wysoko zakopczykowane i dlatego tak to wyglada- mam nadzieję że ich nie ukatrupie
Aniu również wiosennie pozdrawiam
Aniu ,Beatko ,Ewuniu dziękuje za podpowiedzi co do rożyczek mam nadzieję że się zaklimatyzuja u mnie i będą pięknie kwitly

Marzenko ja się Tobie wcale nie dziwię że Ty opadlaś kobieto z sił - przeciez Ty jeszcze chyba w grudniu sadziłaś

gdzies czytałam ( chyba u Constancji) że zakupów w tym roczku nie planujesz

no tak ale jak przejechać obok szkolki ktora się likwiduje i nie zajrzeć

Ilonko , Aniu D... nie zmarzły bo zeszłej jesieni kupilam wklad kominkowy więc bylo w czym napalić

Ilonko to jest jedna rózyczka , - one są dość wysoko zakopczykowane i dlatego tak to wyglada- mam nadzieję że ich nie ukatrupie

Aniu również wiosennie pozdrawiam
Pozdrawiam. Ewa
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
To teraz napisz co to za cudo
Boszszsz jak ona zakwitnie
Boszszsz jak ona zakwitnie

Pozdrawiam - Ilona
Zabij mnie a nie powiem bo nie wiem.
mam zapisane na znaczniku

Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ewniu- coraz piękniej u Ciebie
Czytam,że masz plany wrzosowiskowe ,piękna sprawa,ten czerwony wrzos mi sie bardzo podoba.
Tuje też bym przesadziła ,bez zastanowienia ,raztrzas i na nowym miejscu.
Pozdrawiam Ewuniu

Czytam,że masz plany wrzosowiskowe ,piękna sprawa,ten czerwony wrzos mi sie bardzo podoba.
Tuje też bym przesadziła ,bez zastanowienia ,raztrzas i na nowym miejscu.
Pozdrawiam Ewuniu

-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Ewuniu, byłam wczoraj u Basi (wirtualnie ma się rozumieć ) i dziękuję za zdjęcia studni odłożonej
kamorkami w tym sezonie mam zamiar też coś takiego zrobić ze swoją czy Ty okładałaś beton jakąś siatką czy bezpośrednio
kamyki szły na beton ,wykorzystam klej do płytek jak radzisz u Basi
kamorkami w tym sezonie mam zamiar też coś takiego zrobić ze swoją czy Ty okładałaś beton jakąś siatką czy bezpośrednio
kamyki szły na beton ,wykorzystam klej do płytek jak radzisz u Basi
pozdrawiam Ela