Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagoda - oj przydałoby się trochę więcej tego słonka ;:3 Jeśli bieżący sezon będzie równie słoneczny co poprzedni to nie będę narzekać ;:108 choć daleko mu do ciepłego słonecznego lata w Polsce ;:224
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Igo-życzę wygranej z ZUS i żeby nie zwlekali!
A miałaś już kiedyś karczownika?I jeszcze miłośnik korzeni róż,to już nic innego w całym ogrodzie nie miał zboczeniec jeden? ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mówisz, że u Ciebie słabo z wiosną?
U mnie dzisiaj było cudownie ciepło. A kwiatki zaraz się ruszą.
Szkoda by było różyczek. Nie było widać żadnych śladów buszowania?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witam serdecznie moich Miłych Gości ; Jadzieńkę / JAKUCH , Agusię / AgaNet , Ewunię /EwkaEs i Gosię / Margo2 .... ;:196 :wit ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 .

Po kolei ; Otóż Jadzieńko Droga koty nagminnie - nie moje - ale łażą po moim ogrodzie ...a zwłaszcza w okolice oczka ...by capnąć rybkę ...ale im się nie udaje . Mało tego - najbardziej upierdliwy i prawie zadomowiony w moim ogrodzie jest czarny kot mojej siostry ...nawet upodobał sobie floksa ...na którym złożył swoje ... klejnoty ;:306 .
W życiu nie sądziłam , że coś mi aż tak podgryzie róże - w tamtym roku ...Klosterfrau też po posadzeniu i opuszczeniu ładnych , zdrowych liści zaczęła omdlewać ...a rosła w rogu , obok bramki ...już oczami wyobraźni widziałam ją pnącą się po tejże . Czym prędzej ją wykopałam ...a ona miała ..złamany główny korzeń i stąd liście były klapnięte . Najwyraźniej coś ją pod ziemią przegryzło - a przesadzona ...zakwitła nawet - chociaż kilkoma kwiatkami . Druga sprawa , że za ogrodzeniem z siatki , gdzie był rów melioracyjny wkopane są rury , którymi to ludzie puszczają wsio , jak leci ...makaron, odpadki po kuchenne etc...Zapewne tam grasują różnej maści - przez nikogo nie niepokojone gryzonie .
Pięćdziesiąt przeszło lat nie miałam takiego problemu , jak teraz ...nawet kreta nie mam , by znaczył swoją obecność kopcami . Najbardziej mi żal róży już historycznej , którą miałam jako relikt przeszłości ...czegoś , co już odeszło i ... nie wróci więcej ...zostały wspomnienia .
Doszło do tego , że zwyczajnie boję się zdjąć chochoły świerkowe z róż i rozgarnąć kopczyki ziemi ;:145 . Jak w tamtym roku przez całą długość rabaty przeryła nornica , to mało nie straciłam swoich tulipanów i lilii ...ale to , co teraz się stało ...to mnie wystraszyło nie na żarty .

Gosiu ...u innych wiosna pełną parą ...a u mnie ; zginęły żółte krokusy , przylaszczki mają pąki i tylko jeden kwiatek rozwinięty ...za to - kamasje się już pokazały , śnieżniki pokazały kolor i gęsiówka zakwitła . Cieszynianka też ma pączusie - przy samej ziemi ...tylko reszta coś się ociąga ...mimo , że to właśnie one są zwiastunami wiosny ...zawilce , krokusy .

Ewuś ...karczownika nie miałam , ani na oczy nie widziałam :shock: ...bo któż - jeżeli nie on opitolił takie grube korzenie u nasady krzewów różanych - przecież nie sarny ...bo ogród mam ogrodzony . W rzeczy samej ...zboczeniec - jak nic - bo obie róże rosły w przeciwległych kątach ogrodu .
Dzisiaj przyszła decyzja z ZUS ...przyznająca Januszowi zasiłek rehabilitacyjny , na 4 miesiące ...a na operację dalej czekamy ...już trzeci telefon wykonałam ...a kolejny mam za tydzień ...chyba muszę sama tam pojechać i rozmówić się z Panem Doktorem ;:134 .

Agusiu ...nie wyobrażam sobie samej siebie w Szkocji ...wiecznie była bym na podłączaniu do terapii światłem ....można od tych deszczy nabawić się alergii , reumatyzmu , że o psychice nie wspomnę . Słonka ;:3 trzeba - jak nic ;:167 ...a ubiegłe lato faktycznie miałaś znośne .

To jest storczyk kupiony za 5 zł ...doczekałam się kwiatów ;:138 ...jeszcze jeden czeka w kolejce z zalążkami pączków ...ciekawe , jakiego będzie koloru ...bo pierwszy miał kolor żółty , kreskowany czerwienią ....teraz ten poniżej ....trzeci - niespodzianka .

Obrazek

A to moja wiosenka ...w kilku odsłonach .....serdecznie zapraszam ;:180

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to było by na tyle :wink: ...więcej będzie ciepełka ;:3 , to myślę , że i kwiatów takoż ;:108 .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Twoja wiosna pięknie się sprawiła :D Nic tylko chwalić.
I mnie jakiś gryzoń się pojawił ;:224 Nic nie powiem, bo taki mam zwyczaj. Jak nie ma nic kulturalnego do powiedzenia, to milczę :evil:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko ...witaj ;:196 ...no ciekawa jestem , czy zważała byś na kulturę i trzymała nerwy na wodzy , gdyby Ci tak dwa krzaki w ręce zostały ? Słabo mi się robiło i klęłam jak szewc ...nie zważając na słowa ...no bo tyle lat wytrzymała nigdy nie okrywana ponad 50 -letnia róża o niesamowitej kondycji , rosła na szerokość ...pod ziemią korzenie wiodła , jakby wędrowniczką była i ...nie ma jej , a zapach miała nieziemski ...doprawdy - nie to , co dzisiejsze róże . Omamić , rozgrzać zmysły potrafiła i na manowce by Cię zwiódł jej zapach - poważnie ...upojnie ...wiele osób się nią zachwycało , a najgorsze to , że jakąkolwiek chwyciłam gałązkę , w promieniu metra ...zostawała mi w ręce ...jakby kije były wystające z ziemi , a nie rosły na korzeniach . Zastanawia mnie fakt - niezaprzeczalny - karczownika na pewno to robota i ...aż się boję myśleć ...co w zanadrzu trzyma ...bo ja - nie bawię się w podchody - tylko działo wytyczę wielkiego kalibru ...moją Akitę ....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nie tylko u Ciebie Jagódko ;:196 coś takiego sie stało .Anusia [an-ka ]u niej ta sama historia z różą [na razie zauważyła tylko jedną ] po prostu po dotknięciu sie przewróciła zżarta na szczepieniu tak jak u Ciebie .No więc ma ten sam problem i jestem ciekawa kto u niej tak grasuje, bo ona podejrzewa nornice .Nie wiem czy one podgryzają korzenie .Piękny uratowany storczyk w dodatku za taką cenę .Ogrodowe piękności coraz ich więcej się pokazuje .Może uda się jakieś patyczki tej róży ukorzenić a może odbije z korzeni ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie witam Jadzieńko Kochana ;:196 ...widzisz ...nie opuści się od korzeni ...bo to , jak wyglądała ...to nawet nie mam pojęcia , czy nie zeżarło jej całkiem tych małych korzeni , a główny był opitolony ...Mówisz o Ani z ogrodu 100 róż ?Trzymam je w wiadrach ..bo nie wiem , czy jest sens je wsadzić do ziemi :( ? A wiesz , ze o patyczkach nie pomyślałam ...są żywe - tak myślę ...bo ta 50 letnia , to miała zielone gałązki . Miałam kupić z wiosną kilka róż ...ale w takich okolicznościach chyba sobie wezmę na wstrzymanie ;:145 ...przecież nie będę je sadzić do donic - chyba, że do koszyków ...ale nie wyobrażam sobie tego ;:185 .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAGÓDKO,wiosna w pełni u Ciebie ;:108
U mnie też coś kwitnie ale to dopiero przygrywka :!:
Karczownik to okropny szkodnik ale trzyma się wody jak nazwa wskazuje ...
Masz wodę w pobliżu :?:
Pchły na noc ,
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slanka-flora pisze:JAGÓDKO,wiosna w pełni u Ciebie ;:108
U mnie też coś kwitnie ale to dopiero przygrywka :!:
Karczownik to okropny szkodnik ale trzyma się wody jak nazwa wskazuje ...
Masz wodę w pobliżu :?:
Sławek
Mam wodę , a jakże - oczko i to spore , ale dalej nie rozumiem jakie ma to znaczenie ? Tym bardziej , że jest na drugim ogrodzie .
slanka-flora pisze: Pchły na noc ,
Sławek
Karaluchy do poduchy , a szczypawki do sadzawki ... ;:306 :;230 :;230 ...moja wnusia często tak mówiła , będąc na wakacjach .
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Jagódko, szkoda róży :( Też bym klęła! Oglądałaś kikuty dokładnie, jakieś ślady zbrodni są? Nie będę Cię pocieszać, że masz miejsce na nową różę, bo faktycznie ta byłą z Tobą wiele lat...

Wiosna u Ciebie się obudziła ;:333 Przy okazji zapytam o tego pierwiosnka od Ciebie, taki z grubymi mięsistymi listkami. Zapomniałam jak się nazywa i kiedy kwitnie :oops:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadłam na spóźnione śniadanko ...prosto z ogrodu , gdzie prawie pęsetą wybierałam liście spośród roślinek w moim "pierwiosnkowie " .
Bożenko ... nie wiem , czy się da cokolwiek uratować , bo tragicznie wygląda ...ale może coś z patyków się ukorzeni . W takiej sytuacji - pomimo sporej ilości miejsca na rabatach - wątpliwe jest sadzenie kolejnych róż ...tylko po to , by nornice/karczowniki miały pożywienie .
Mięsiste liście ma na pewno Primula auricula ...a mącznym nalotem , ale też podobna do niej Primula x pubescens ...obie kwitną w kwietniu ...ale i w maju , czasem powtórnie u schyłku lata ...zależy to od pogody i od warunków- pH gleby , nasłonecznienie ( lubią półcień ) , nawożenie etc...
Moje co niektóre mają maleńkie pączki ...jak główki od szpilek .
Serdeczności ;:167 ;:196 , z dwoma gatunkami ; Primula auricula Blue Velvet , Primula x pubescens ...

Obrazek Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś- ależ wiosennie w Twoim wątku się zrobiło :wit
Piękne primule ;:3 U mnie niestety pogrom wśród prymul :( zostały tylko te od Ciebie. Widać twarde sztuki-zahartowane w bojach ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Takim pięknościom Jagódko należą się iście królewskie warunki .Tez siedziałam w ogródku i trochę pracowałam, a trochę się obijałam chodząc z aparatem i szukając owadów ;:196 Podobno weekendowa pogoda ma być monopolowa ,ale wszystko się okaże
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moje prymule strasznie marne ....nie wiem co im dolega :roll: Dzisiaj dostały odzywkę ...zobaczymy czy pomoże ?
Twoje są cudowne!!
marzenia się spełniają! Dana
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”