Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Iza, u mnie identycznie ;:306 W piątek zorganizowałam sobie pomoc taniej siły roboczej, a zapomniałam, że mam zaplanowane szkolenie ;:223 Wyszkoliłam się i miałam nadzieję na pracę w sobotę-padało. Dziś i tak bym nie poszła do ogrodu, ale pogoda paskudna, wieje. Ogród aż piszczy, tak chce być posprzątany :roll: A ja siedzę w domu i głaszczę koty...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izuniu widzę, że w temacie rękawiczek mamy podobnie 8-) To moja najważniejsza część garderoby ;:3 Najgorzej jak się przyzwyczaję do jakiegoś modelu :wink: to już nie mogę ich znaleźć. A teraz M zrobił mi niespodziankę i zakupił śliczne, zielone w kwiatuszki. Chyba będą bardziej piękne jak praktyczne ale zawsze mogę je zakładać jak będą goście :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - wczoraj pokazał kiełek pierwszy liliowiec ;:138 nie masz pojęcia jak się ucieszyłam :tan
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam miłych Gości!
Pogoda kiepska - zimno i ponuro. Dopadło mnie jakieś lenistwo. Zaglądać zaglądam, ale pisać już mi się nie chciało. Na działce dzisiaj byłam po kilku dniach przerwy. Niestety popracować się nie dało. Musiała wystarczyć inspekcja. Cieszyłam się, trawa w dobrym stanie, zielona. Niestety okazało się, że ta zieloność to zasługa mchu. Jest go mnóstwo :evil: Muszę poprosić chłopaków o pomoc, bo sama nie dam rady go "wyczesać". Mimo symbolicznej zimy odnotowałam stratę - głogownik ma obłamane wszystkie gałązki :( Był przykryty jedliną i niew czy pod ciężarem śniegu pękły pędy czy ktoś depnął. To młodziutka roślinka. Kupiłam wczesną jesienią nieświadoma, że może być problem z zimowaniem w moich warunkach. Nie wiem czy coś z niego będzie...

Ewo mam nadzieję, że w końcu się ociepli. Te zimne wiatry i brak słońca mnie dołują. Roboty huk, a nie ma kiedy robić.

Izo było nie było wspólne imię do czegoś zobowiązuje ;:224 Szczerze mogę Ci polecić rękawiczki Dragona. Rękawiczki dla gości - niezła myśl. Kiedyś damy nie pokazywały gołych rąk :wink:

Marysiu gratuluję i cieszę się razem z Tobą. Ciekawa jestem jakie kwiaty będą miały Twoje siewki.

No to mamy marzec - czas niespodzianek. Odkryłam dziś takie kwiatki u siebie:
Obrazek - to na pewno cebulica, ale nie pamiętam jaka :oops:

Najbardziej jednak zaskoczyły mnie iryski - takiego widoku się nie spodziewałam:
Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izuś Białych irysków nie mam , te są najwcześniejsze. U mnie żółte wychyliły się. :D Kupiłem już jedną roślinkę , pustynnik w białym kolorze. ładna sadzonka z dwoma ''dzióbkami''. ;:215
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Głogownik ma raczej mocne pędy więc okrycie nie mogło połamać gałązek.Pewnie ktoś albo coś wdepnął.U mnie nie przeżył pomimo tego,że
kupiłem dużą sztukę i mocno okryłem wiedząc,że z zimowaniem może być problem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu te iryski nie są białe. One mają kolor takiego wyblakłego błękitu łamanego szarością - trochę dziwne, ale jak się rozwiną wyglądają tak:
Obrazek
Na pustynnika nigdy się nie porwałam, bo nawet trytoma u mnie kiepsko rośnie i wymarza.

Janku całkiem możliwe, że ktoś depnął. Chociaż z drugiej strony ten mój egzemplarz był bardzo anemiczny...Ciekawe czy odbije gdzieś, bo ponoć dobrze znosi cięcie. Swój kupiłam w Lidlu nie bardzo wiedząc co to. Spodobał mi się i tyle. Kilka lat wcześniej kupiłam tam kiścień w doniczce i pięknie u mnie rośnie.

Obrazek - kiścień cały rok wygląda pięknie

Obrazek - wrzośce straciły rachubę czasu ;:173
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Witaj Izo, pięknie u Ciebie , wiosna ;:167 iryski, krokusy ;:173

Fajna kostka wokół drzew ;:215 chciałabym wkoło orzecha tak zrobić, ale czy coś pod nim urośnie ? ;:204
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witaj Izo :wit Nadrobiłam zaległości i zazdroszczę, że możecie popracować w ogrodzie Ja niestety jestem "uwięziona" w domu :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

A ja wiem :D Cebulica Tubergena, a irys Katharine Hodgkin :D Cebulicę mam, ale jeszcze nie rozkwitła, a takiego irysa pragnę, a do tej pory nie kupiłam :(
Wczoraj wreszcie było ładnie i poprzycinałam modrzewie (dostałam nowy sekator na Dzień Kobiet :tan), syn zajął się górnymi gałązkami. Dziś mam zamiar skończyć grabienie za domem. Tylko po drodze mam sprzątanie kościoła i nie od razu będę mogła się zająć tym, co lubię.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czytam, że kiścień mamy z tego samego źródła i u mnie też świetnie rośnie ;:136 Ktoś z Forumowiczów mi go nawet nazwał - kiścień wawrzynowaty 'Scarletta' ale pewności nie mam.
Jakie duże już irysy 'K. Hodgkin' :!: Idę poszukać moich ;:65
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dominiko! Miło, że Ci się podoba. Wiosna to moja ulubiona pora i staram się mieć jak najwięcej różnych roślin zwiastujących ją. Rabata pod orzechem nie będzie łatwa, ale jest możliwa do zrobienia. Na forum jest sporo osób, którym się to udało. Kiedyś też miałam orzecha włoskiego na działce, ale "poszedł pod siekierę" .

Gosiu z tego co czytałam jeszcze tylko kilka dni tej słodkiej "niewoli" Ci zostało. Na pewno zdążysz ze wszystkim. Ja też nie mam tyle czasu na działkę co bym chciała i potrzebowała. Czy wybierasz się może za tydzień do Ostródy? Tam będzie jakaś wystawa czy kiermasz ogrodniczy...

Ewo ;:138 Gratuluję znajomości wiosennych kwiatków. Iryski kupowałam w B. Polecam - warto. Świetny prezent dostałaś. Masz domyślnych facetów w domu. Czy możesz zdradzić markę sekatora skoro taki super? Może jakieś foto. Mam tyle roboty na działce i tak niewiele czasu, że zaczynam się obawiać czy zdążę ze wszystkim. Szczególnie, że wiosna wyjątkowo pośpieszna w tym roku.

Jacku irysy tylko przy altance kwitną. W innych miejscach są w fazie wschodzących "szpikulców". Mój kiścień to Zeblid - mam zachowaną metryczkę.

Wiosna dostała przyśpieszenia. Wystarczyło kilka słonecznych dni. Mimo niedzieli próbowałam ogarnąć rabaty. Niewiele widać, bo jak zwykle nie skupiłam się na jednej tylko skakałam to tu, to tam ;:223 W końcu zdecydowaliśmy się zrobić ognisko-palenisko. Nie było łatwo znaleźć odpowiednie miejsce, ale się udało. Może nie jest idealne, ale najlepsze z możliwych. Zarys już jest. Teraz tylko potrzeba kamieni lub kostki.
Pokazały się w końcu pszczółki :tan . Miałam też wielką niespodziankę. Odkryłam u siebie pełny przebiśnieg. W zeszłym roku raczej go nie miałam.
Krokusy szaleją na całego. Oprócz botanicznych pokazują się też wielkokwiatowe.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Irysy K.Hodgkin przy altance rozwinęły się: Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu świetnie, że znalazłaś miejsce na ognisko/palenisko. Będziesz miała gdzie kiełbaski piec. Pełny przebiśnieg śnieżyczka jest śliczny. Ja czekam jeszcze na kwitnienie jednej kępy tych kwiatów. Mają być pełne, ale czy będą to się okaże.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Piękne krokusy, irysy i przebiśnieg ;:173

Super pomysł na ognisko/ palenisko , my też mamy w spadku po poprzednim właścicielu, ale nie wiem czy to tak powinno wyglądać jak u mnie ; równo z ziemią i wkoło okręgu kamienie ;:218
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Też mam chyba podobne irysy, ale tylko wystawiły u mnie kiełki. ;:oj
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”