Co byłoby potrzebne, aby wiarygodnie porównać obie rośliny?
Macie jakieś pomysły?
Może kwiatostan?
Blaszki liścia?
Co można zrobić, aby nie było wątpliwości?
przejrzałem dość wnikliwie(tak mi się wydaje) zdjęcia trzmieliny wielkoowocowej i awokado kolegi bobiczka i też wydaje mi się że to chyba jednak trzmielina.A tak w ogóle to najlepiej jak kolega przedstawi jakiś aktualny dowód na to że teściowa żyje po zjedzeniu tegoż owocu ,może wtedy bardziej się sprawa rozjaśni . Poważnie jednak mówiąc,jest coś co może w jakiś sposób cześściowo wyjaśnić sprawę a mianowicie pokrój rośliny.Ze zdjęcia nie widać czy roślina ma jeden główny pęd wychodzący z ziemi czy kilka,jeśli pędów jest kilka to małoprawdopodobne by było to awokado,ale mogę się mylić.
Mam nadzieję, że tym razem definitywnie rozstrzygniemy sprawę. Jak na podstawie podesłanych zdjęć rozstrzygnąć, czy mamy do czynienia z avocado czy z trzmieliną? Zwróćcie uwagę, że na drugim zdjęciu widać niezbyt wyraźnie, ale jednak pojedyncze kwiaty. Wszystkie są czterokrotne, czyli złożone z 4 elementów okwiatu w okółku (tworzą takie krzyżyki). Jak można się przekonać oglądając fotografie kwiatów avokado w internecie, ta roślina ma kwiaty 6-krotne.
Inna cecha dotyczy ulistnienia. U trzmieliny liście osadzone są naprzeciwlegle, u avokado skrętolegle lub naprzemianlegle.
Tak więc na fotografiach na pewno jest trzmielina i najprawdopodobniej właśnie trzmielina pospolita, która wPolsce jest częstym rodzimym leśnym krzewem. Inny krajowy gatunek, trzmielina brodawkowata ma wyraźnie brodawkowane pędy, a trzmielina szerokolistna ma okwiat 5-krotny. Szerokością liści w tym przypadku nie należy się zbytnio sugerować, bo u trzmieliny pospolitej mogą być one bardzo zmienne, a na młodych pędach właśnie tak szerokie jak na zdjęciu.
Tak że nie mylmy dwóch rzeczy. Zjedzone na pewno zostało avokado i zasadzone do gruntu również, ale po prostu nie wytrzymało naszego klimatu, a przypadkowo w tym miejscu wyrosła trzmielina, z nasiona prawdopodobnie zawleczonego przez ptaki (o ile nie została celowo wsadzona).