Trzmielina czy Avocado?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Avocado

Post »

No troszkę podobne?. takie anemiczne by być mogło :lol: http://www.mauijungalow.com/2012/02/avo ... xttp6VxU_4
Trzmieliny nigdy nie widziałam, drzewka avocado również? ale bardziej jednak to pierwsze przypomina? ach...
Kasia
bobiczek
50p
50p
Od: 5 mar 2014, o 23:58

Post »

Ja się zalogowałem świeżo niedawno żeby pokazać swoje avocado w tym temacie.

Boleto zalogował się chyba tylko po to aby postarać się przekonać mnie co zjadła moja teściowa i z jaką pestką.

Nie drążę tematu bo to bez sensu.
Co miałem napisać - napisałem
Co miałem pokazać na zdjęciach - pokazałem

I już :)

Pozdrawiam!
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Bobiczek, nie irytuj się ;:3 Wiesz, trudno w coś takiego, jak avocado rosnące w naszym klimacie uwierzyć. Sezon dopiero na starcie 8-)
Kasia
bobiczek
50p
50p

Post »

obejrzałem zdjęcia
podobna do mojego?
ta euonymus europaeus?

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Trzmielina wielkoowocowa (szerokolistna) - Euonymus latifolius , ta jest podobna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
bobiczek
50p
50p

Post »

Co byłoby potrzebne, aby wiarygodnie porównać obie rośliny?
Macie jakieś pomysły?
Może kwiatostan?
Blaszki liścia?
Co można zrobić, aby nie było wątpliwości?
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przejrzałem dość wnikliwie(tak mi się wydaje) zdjęcia trzmieliny wielkoowocowej i awokado kolegi bobiczka i też wydaje mi się że to chyba jednak trzmielina.A tak w ogóle to najlepiej jak kolega przedstawi jakiś aktualny dowód na to że teściowa żyje po zjedzeniu tegoż owocu ,może wtedy bardziej się sprawa rozjaśni :) . Poważnie jednak mówiąc,jest coś co może w jakiś sposób cześściowo wyjaśnić sprawę a mianowicie pokrój rośliny.Ze zdjęcia nie widać czy roślina ma jeden główny pęd wychodzący z ziemi czy kilka,jeśli pędów jest kilka to małoprawdopodobne by było to awokado,ale mogę się mylić.
boleto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2014, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ponownie.

Mam nadzieję, że tym razem definitywnie rozstrzygniemy sprawę. Jak na podstawie podesłanych zdjęć rozstrzygnąć, czy mamy do czynienia z avocado czy z trzmieliną? Zwróćcie uwagę, że na drugim zdjęciu widać niezbyt wyraźnie, ale jednak pojedyncze kwiaty. Wszystkie są czterokrotne, czyli złożone z 4 elementów okwiatu w okółku (tworzą takie krzyżyki). Jak można się przekonać oglądając fotografie kwiatów avokado w internecie, ta roślina ma kwiaty 6-krotne.
Inna cecha dotyczy ulistnienia. U trzmieliny liście osadzone są naprzeciwlegle, u avokado skrętolegle lub naprzemianlegle.
Tak więc na fotografiach na pewno jest trzmielina i najprawdopodobniej właśnie trzmielina pospolita, która wPolsce jest częstym rodzimym leśnym krzewem. Inny krajowy gatunek, trzmielina brodawkowata ma wyraźnie brodawkowane pędy, a trzmielina szerokolistna ma okwiat 5-krotny. Szerokością liści w tym przypadku nie należy się zbytnio sugerować, bo u trzmieliny pospolitej mogą być one bardzo zmienne, a na młodych pędach właśnie tak szerokie jak na zdjęciu.
Tak że nie mylmy dwóch rzeczy. Zjedzone na pewno zostało avokado i zasadzone do gruntu również, ale po prostu nie wytrzymało naszego klimatu, a przypadkowo w tym miejscu wyrosła trzmielina, z nasiona prawdopodobnie zawleczonego przez ptaki (o ile nie została celowo wsadzona).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyostrzone zdjęcie z pierwszej strony;

Obrazek
Trzmielina na 100 %