AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Post »

Witajcie piątkowo :wit

U mnie dziś o dziwo przebłyskuje słońce ;:3 wiatr co prawda jest mocny i baaardzo zimny, przez chwile padał nawet śnieg z gradem, ale potem znowu wyszło słonce :tan i świat od razu lepiej wygląda :lol:

Majeczko - a wiec patent z żelem masz już rozpracowany i wdrożony ;:180 cóz... nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Skoro masz takie miejsce na oku tak jak piszesz, i możesz go przesadzić, to chyba warto ;:108 Fajnie wygląda taka kępa złocistej trawy. A jak sobie nie poradzi... cóz ;:224

Paula - fotki robiłam w okolicznych zamkach i parkach. Te z kamienną ławką i przebiśniegami cyknęłam na terenie zamku Crathes ;:108 pod koniec lutego w zeszłym roku. Ogrody wtedy dopiero się szykowały na nadejscie wiosny, ale właśnie dzięki temu człowiek zwraca większą uwage na róznie nie-roślinne detale :uszy

Rudominka - Aniu - ja bym baaardzo, bardzo chetnie potrzebujących deszczem obdzieliła, bo mam zdecydowanie w nadmiarze ;:224 Wysyłam chmury w wasza strone, ale one coś krąbnre ;:224
W sezonie żółtych kwiatów nie mam wcale ( za wyjątkiem wczesnej wiosny oczywiście :) ) ale zimozielonych liściastych z zółtym odcieniem mam całkiem duzo i bardzo je lubie. Większa część rośnie własnie naprzeciwko okien z salonu i cieszy oko w kazda pogodę, a raczej niepogodę :;230 W szaro - bure i deszczowe dni w tych liściach mam złapane słońce :D

Dana - super ze zaglądasz ;:196 Czy u mnie wiosna zaawansowana ? Ojjj... chyba nie w przypadku twojego podgrzewanego ogrodu :lol: Mam wrażenie że to u ciebie wszystko bucha kolorami i zielenią ;:108

Lulka - dzięki Madziu. Wszak zielony to też kolor ;:196 Ale człowiek spragniony czegoś żywszego :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

belladonna pisze:Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili :D , a ja w kozakach ;:306 . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ; ;:215
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
Blanka witaj u mnie :wit
Pierwszy raz chyba ? Tym bardziej się ciesze że coś skrobnęłaś :)
Długo mieszkałaś w szkocji ? Czy byłaś tylko wycieczkowo ? Ciekawa jestem Twoich wrażeń :)
CO do ubierania się tubylców to masz racje - ja dzis w bluzie i kurtce, bo wiatr naprawdę lodowaty, a niektóre dzieci ze szkoły syna wychodziły i szły do domów w krótkim rękawku, bo słonecznie ;:224 miałam potrójne ciarki ! choć powinnam się już przyzwyczaic do takich widoków :;230

A teraz rośliny - trawa koło ławki to 'Phormium "Yellow Wave" czyli po polsku tęgosz. Pochodzi z nowej zelandii. W tutejszych warunkach zimozielona, nie wiem czy przetrwałaby w gruncie polską zime ;:131

A podobne do pierisa to 'choisya ternata' "Sundance" - krzew pachnący pomarańczą, ale ja jakos tego zapachu nie wyczuwam. Chyba za zimno w szkocji :;230 Nigdy u mnie nie kwitła, może mnie zaskoczy w tym roku ? Wytrzymuje temperatury do -8 ;:131
No i to ten plus mieszkania w szkocji - powyższe rośliny nie przetrzymałby polskiej zimy. A tu nie wymagaja specjalnych zabiegów i ciesza oko cały rok bez okrywania i innych takich.

Blanka, masz swój wątek ? Fajnie by było zajrzeć do ciebie :)
Mam nadzieję ze praca w ogrodzie się udała, ciekawe czy krokusy sie już pokazały ?
Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnego wieczoru i udanej soboty wszystkim ;:3

U mnie niestety na jutro zapowiadają znowu deszcz...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny irysek - znasz jego nazwę?
Chmurki niestety nie doleciały, a właściwie doleciały, ale już wysuszone ;:224
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdecznie witam Agusiu w nowym wątku , z Nowym Rokiem ...i życzę Ci ...zdrowia , dużo słońca ;:3 ( bo Ty też jesteś LED - prawda ?) i pięknych kwitnień ;:196 .
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:167 ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Podmuchaj do nas trochę tych deszczowych chmur. U nas już zaczyna być sucho
Ale i u nas słoneczka mało. Przynajmniej u mnie
Dobrze, że Ciebie nie dotnęło to co mieli na południu.
Tak to wody mieli w nadmiarze :roll:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A w ucho chcesz ? :D
To nienormalne by rododendron o tej porze szykował się do kwitnienia. ;:oj
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ale ciesz się z tego że masz już wiosnę i nawet irysy kwitną ,kiedy u nas tak będzie ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

och jak u ciebie zielono!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może u Ciebie i ciągle pada, ale jednak klimat łagodniejszy. Ten rododendron jest tego żywym przykładem :D U nas dziś, po całym tygodniu ponurej pogody, pięknie słonko. Podmucham. Może i do Ciebie trochę doleci...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rudominka - Aniu, nazwy iryska tak z głowy to nie pamiętam.... może mam jeszcze gdzies karteczkę z opakowania cebul ? Poszukam ;:108
Aż dziw, że chmury nie doleciały, bo u mnie rano wiało potwornie ;:219

Aniu-mam! Ten fioletowy irys to "Pauline" '(irys reticulata') i on kwitnie wcześniej. Mam tez niebieskie trochę późniejsze: "harmony". Uwielbiam te miniaturki :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodka - czy ja jestem LED ? Nie wiem :;230 Nie spotkałam sie z tym określeniem :lol: Słońce lubię, poprawia mi nastrój, najlepiej się czuje w temperaturze około dwudziestu, dwudziestukilku stopni. Duze upały to nie dla mnie. Nie dam randy np leżec cały dzień na plaży i się opalać ;:131 Łapie sie na LED czy nie ?

Margo - Gosia, u mnie tak dziś wiało do południa, że aż dziw ze deszcz nie dotarł do Pl. Po południu pokazalo się na trochę słońce i od razu było przyjemniej :D
Co do powodzi - były różne ostrzeżenia, ale nie dotknęły mojej okolicy. Ufff...

Comcia - Mariola, a ty wiesz że on nabiera rozpędu w tym kwitnieniu ??? Szaleniec chyba :lol:

Elu - wiosna zawita szybciej niz myślisz. Rozmawialam dzis z rodzicamiu - u nich piekna wiosna, pogoda i 12 stopni ;:3

Michalska - Marysiu, to fakt - zieleń po tegorocznej zimie dobrze wygląda.

Sweety - Aniu, twoje działania przyniosły skutek :heja Po bardzo wietrznym i nieprzyjemnym przedpołudniu, pojawiło sie słońce :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Witajcie wieczorkiem :)
Dzień zaczął się nieszczególnie - wiało strasznie ! I zimno było przeraźliwie. Momentami padał silny deszcz.
Na szczęście po południu wiatr się trochę uspokoił i pojawiło się słońce ;:3 I tym sposobem udało mi sie coś zadziałać ogrodowo.
Brakowało mi wiosennych akcentów przed domem, więc w tym wiosennym sezonie sprawiłam sobie prymulki ;:108 Powędrowały do donic z kordylinami :) Musiałam też wymienić dwie z trzech kordylin, bo nie przetwały deszczowej zimy i po prostu zgniły ;:131

Oto moje donice po liftingu :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

RH jakoś nie zrażony porywistymi wiatrami i ulewami, korzysta z każdych nadarzających się promieni słońca i ma coraz więcej pąków ;:224
Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim udanego wieczoru, miłego celebrowania Dnia Kobiet :D
Ja zaś najzwyczajniej w świecie zmykam spać, bo jutro wybieramy sie Edynburga - tym razem podziwiac hobby mojego M - wystawa motorów. Zapowiada sie długi i pełen emocji dzień :D Mają być tez atrakcje dla dzieci. Młodszy syn starsznie podekscytowany, starszak z dystansem :lol:
Pozdrawiam ciepło wszystkie forumowe kobiety ;:196 ;:196 ;:196
Obrazek

;:7
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

AGUSIU ten lifting z korydalisami jest uroczy . Tam kupujesz młode sadzonki ?????? Bardzo mi się podobają ten odcień borda rzuca się w oczy. :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Doniczki wyczarowałaś cudowne ;:215 Tak masz rację już dzisiaj była taka wiosenna niedziela ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”