Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

ewamaj66 pisze:Wczoraj nie wyściubiłam nosa na dwór-mimo słońca było okropnie zimno. Ciągle jeszcze kaszlę, więc nie spieszy mi się do przemarznięcia :?
Hiacynty dopiero pokazały się na powierzchni ziemi, a już chciałabym je widzieć kwitnące ;:306
Ja też jestem zaziębiona przez te prace na wietrze - takie poświęcenie :lol: , ale czego się nie robi dla relaksu na świeżym powietrzu :;230 Inna sprawa, że o wiele bardziej lubię robić przeróbki w ogrodzie wczesną wiosną niż latem, gdy ziemia sucha i źle się darnie zdejmuje ;:218
U mnie dopiero zaczynają wychodzić z ziemi hiacynty - niektórym już widać zawiązki paków, a innym dopiero wychodzą listki. Część jeszcze w ogóle nie wyszła z ziemi, więc czekam cierpliwie, choć patrząc jak pięknie i kwieciście w niektórych ogrodach, to tez bym juz chciała cieszyć się kwiatuszkami :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni ale u Ciebie się dzieje ;:224 Efekt na pewno będzie wspaniały ;:108
U mnie dziś pochmurno,wieje wiaterek...no trudno trzeba poczekac na cieplejsze dni,róże czekają na oprysk i cięcie...

Miłego dnia:)
Ja zdążyłam opryskać miedzianem. Innych oprysków nigdy nie stosuję - chyba, że na mszyce. Czym się teraz jeszcze pryska?

Z cięciem jeszcze czekam, choć te róże, które wymagały przeniesienia przycinałam od razu ;:173

Marzy mi się więcej słonka ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, świetny pomysł z tym przeniesieniem pergoli i zywoplotem cisowym. Teraz oba łuki i ławka są w osi, a rabaty z linią prostą swietnie się komponują. Po drugiej stronie ładnie by wyglądała analogiczna, bo skoro symetria i formalne ramy to poszłabym na całość ;-)
Bardzo podoba mi się obecny kształt i nie mogę się doczekać lata u Ciebie!
Cudnie ;:173
Pozdrawiam i podziwiam ogrom wykonanej pracy ;:180
Kasiu, dziękuję ;:4
Cisy już zamówiłam - jest szansa, że będą w tym tygodniu - od razu te duże, zeby mieć już w miarę widoczną zieloną ścianę. Póki co zamówiłam 10szt., ale to na pewno wystarczy tylko na jeden bok. Z drugiej strony łuczku trzeba będzie więcej, bo w sumie to nie jest taki idealny środek. Musiałam się już dostosować do tych rabatek przed ławką, a one nie są idealnie na środku. jeśli zatem zdecyduję się na wykończenie w podobny sposób prawej strony, to musiałaby to być albo szersza rabata albo jeszcze coś, co by oddzielało - np.rząd stożków, kul albo drzewek z tego samego gatunku o kulistej koronie - tak sobie snuję plan na ten temat. Może wkleję fotkę mojego rysunku planu jaki mam w myślach, to będzie wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aage pisze:Moniś zgubiłam twój ogród ale idę nadrobić zaległości i podziwiać zmiany :lol:
Witaj, Agnieszko ;:304
Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedziny :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Safoya pisze:Piękna ta symetria u Ciebie :) Bardzo angielsko się robi.
Przez czytelny układ, ogród robi wrażenie nawet zimą a co dopiero będzie latem. Cudnie
O to mi własnie chodziło, aby nadać taki kształt, który będzie zadowalał cały rok :D
Jeszcze tylko muszą podrosnąć ramy bukszpanowe i będzie git :lol:

-- Śr 05 mar 2014 09:49 --
Elwi pisze:Tylko się witam :wit i pędzę na początek wątku, nadrobić zaległości.
Pozdrawiam, Elwi
:wit
zapraszam :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, witam w środowe popołudnie! :wit

Dawno u Ciebie nie byłam, a tu takie zmiany! Niesamowicie korzystnie wpłynęły na odbiór ogrodu... serdecznie gratuluję pomysłu, bo naprawdę efekt jest znakomity!

Pozdrawiam gorąco,
A
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Wszystko idzie ku dobremu. Dobrze wiesz, że tworzysz symetryczny układ. Powstała oś symetrii, ktora jednocześnie jest osią widokową, zamykajacą się na ławce z kolumnowymi cisami. A dla podkreślenia jej rangi, i zakończenia osi - umiejscowiony jest widoczny w tle łuk.
Wszystko gra, urozmaicenie masz na srodku tego układu. Brakuje drugiej strony, ale chyba jest to w planach, jeśli dobrze pamiętam. Wszyscy widzą jak z korzyścią zmieniasz ogród :uszy
Jest super. Przejrzyście, nie nudnie, bo to, co rosnie na rabatach mogłoby nie jeden ogród zapelnic ;:oj
Układ ogrodu rzeczywiscie jest już bardziej w stylu angielskim, a przede wszystkim komponuje się ze stylem domu i wnętrz. Odwaga i wysiłek opłaciły się ;:196
Pozdrawiam
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmiany są na korzyść i przejrzystość ogrodu i to już wyraźnie widać.
A jak masz jakiś plan, choćby tylko w myślach to go nam przedstaw w formie rysunku, będzie jeszcze lepiej te zmiany ogarnąć :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie się symetria ogrodu bardzo podoba, choć u siebie nie planuję. Czytelny układ rabat, żywopłoty, łuki, osie widokowe wprowadzają spokój i harmonię. Nie mogę doczekać się lata ;:65
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Przyznam się, że jeszcze nie wszystko przeczytałam, ale powoli, powoli nadrabiam... Jestem pod wrażeniem wielkości Twoich rabat. Wyglądają na naprawdę ogromne ;:oj Zresztą, jak patrzę na ilości roślin u Ciebie, to zastanawiam się jakimi siłami to królestwo ogarniasz? Mój ogród ma 1000 metrów a czasem, jak mam chandrę, to narzekam, że za dużo :wink:
Pozdrawiam, Elwi
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Monia mam pytanie dotyczące twojej Laguny. Zobaczyłam że rośnie w pełnym słońcu. Czy nie omdlewają jej kwiaty?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguniada pisze:Moniko, witam w środowe popołudnie! :wit

Dawno u Ciebie nie byłam, a tu takie zmiany! Niesamowicie korzystnie wpłynęły na odbiór ogrodu... serdecznie gratuluję pomysłu, bo naprawdę efekt jest znakomity!

Pozdrawiam gorąco,
A
Dziękuję, Aga - prace ogrodowe ambitnie kontynuuję i już niebawem będę mogła pokazać kolejny etap :D :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika,
Wszystko idzie ku dobremu. Dobrze wiesz, że tworzysz symetryczny układ. Powstała oś symetrii, ktora jednocześnie jest osią widokową, zamykajacą się na ławce z kolumnowymi cisami. A dla podkreślenia jej rangi, i zakończenia osi - umiejscowiony jest widoczny w tle łuk.
Wszystko gra, urozmaicenie masz na srodku tego układu. Brakuje drugiej strony, ale chyba jest to w planach, jeśli dobrze pamiętam. Wszyscy widzą jak z korzyścią zmieniasz ogród :uszy
Jest super. Przejrzyście, nie nudnie, bo to, co rosnie na rabatach mogłoby nie jeden ogród zapelnic ;:oj
Układ ogrodu rzeczywiscie jest już bardziej w stylu angielskim, a przede wszystkim komponuje się ze stylem domu i wnętrz. Odwaga i wysiłek opłaciły się ;:196
Ta druga strona to chyba dopiero w lecie powstanie albo jesienią, bo na wiosnę to już raczej nie zdążę ;:224
Z każdym rokiem każdy ogród się zmienia i każdy dąży do lepszych zmian. Mam nadzieję, że mnie te zmiany zadowolą- sezon letni pokaże czy to były dobre decyzje ;:218
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Świetne podpory do róż, bardzo uszlachetniają ogród, a szczególnie różankę. Ja od jakiegoś czasu waham się między białymi i czarnymi i dotychczas zdecydować się nie mogę :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Zmiany są na korzyść i przejrzystość ogrodu i to już wyraźnie widać.
A jak masz jakiś plan, choćby tylko w myślach to go nam przedstaw w formie rysunku, będzie jeszcze lepiej te zmiany ogarnąć :uszy
Mam rysunek, ale brak mi czasu na foto. Postaram się nadrobić :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”