Kobea i jej uprawa cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.3

Post »

Moja kobea mieszanka juz wschodzi i mam problem.Otoz wychodzą z ziemi kiełki ale na wierzchu mają przyczepione blaszki nasion i nie wiem co z nimi zrobic ;:223 .Dotknęłam ręką ,są bardzo twarde i nie w glowie im odpasc ;:185 .Liczę na waszą pomoc ;:196
Marianna
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z Konina pisze:Jestem nowy i pierwszy raz wysiałem kobełe.Wysiałem 16.02 6 nasion[tyle było w opakowaniu]wyrosły 5 mają pierwsze liście a 6 dopiero zaczeła kiełkować. Moje pytanie kiedy je przesadzić do pojedynczych doniczek i czymś zacząć je nawozić :?: :?: :?: :?:
Ja swoje wsadzam do pojedynczych doniczek wtedy, gdy mają liście właściwe (najpierw rosną dwa pierwsze, czyli liścienie a potem liście właściwe). A nawozić zaczynam jakieś 2-3 tyg. po tym słabą dawką nawozu, na początku zwykle jest to biohumus :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

miisia pisze:Moja kobea mieszanka juz wschodzi i mam problem.Otoz wychodzą z ziemi kiełki ale na wierzchu mają przyczepione blaszki nasion i nie wiem co z nimi zrobic ;:223 .Dotknęłam ręką ,są bardzo twarde i nie w glowie im odpasc ;:185 .Liczę na waszą pomoc ;:196
Ja polewałam kropelkami wody tą skorupkę nasionka, a gdy już liścienie rosnąc spowodowały, że trochę pękła przy łodyżce, pomogłam jej pęsetką by pękła mocniej, a dalej poradziła sobie sama :D
Pozdrawiam, Kasia
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Oto moje kobee, czy mogę już je przyciąć i w jakim miejscu?
Obrazek
a w tej doniczce jakież było moje zaskoczenie,kiedy ujrzałam kolejną mała kobeę ;:oj ,musiało się nasionko zaplątać kiedy rozsadzalam resztę już wyrośniętych.Teraz tylko jak je rozdzielić,żeby nie uszkodzić korzeni jednej i drugiej roślinki? :roll: Obrazek
I ostatnie moje pytanie,czy doniczki,w których teraz rosną,wystarczą wielkościowo do czasu wysadzenia w grun,czy jednak będę musiała przesadzić do większych?
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Ja w końcu wysiałam leżakowały w wodzie całą noc zobaczymy co z nich będzie. ;:138 Jaka powinna być odpowiednia temeratura dla nich? Postawiłam pojemniczki na parapecie nad kaloryferem, może tak zostać?
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Gosiu-proponowałabym jednak na kaloryfer je dać,bo one lubią ciepełko

Elzwira-śmiało możesz je już przycinać i zrobić sobie dodatkowe szczepki ukorzeniając w wodzie lub w ziemi.A w jakim miejscu je ciachnąć?Zaraz nad pierwszymi liśćmi właściwymi (jedyną parą liści),zostaw pół do 1 cm malutki kikut.Po ok 2 tygodniach pojawią Ci się dwa malusieńkie listeczki a przy nich dwie łodyżki.

-- 5 mar 2014, o 11:43 --

A jeszcze co drugiego zdjęcia i tej małej kobyłki-to poczekaj na liście właściwe i możesz ją ewakuować przy pomocy łyżki do zupy
Pozdrawiam Bożena
Elzwira
100p
100p

Post »

perla czyli ściąć wszystkie liście właściwe,zostawić tylko liścienie z kikucikiem?dobrze zrozumiałam?
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

perla one wsumie sa na kaloryferze bo za parapet robi deska :P myslałam tylko czy nie bedzie im za ciepło :)
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Elzwira pisze:perla czyli ściąć wszystkie liście właściwe,zostawić tylko liścienie z kikucikiem?dobrze zrozumiałam?
Nie! Zostaw przynajmniej jedną ,,parę" liści właściwych. Ja uszczykuję tak za 2-3 liściem, bo one rosną naprzemiennie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje kobee dzisiaj wyglądają tak :wink: Pewnie za kilka dni będę je przesadzać do oddzielnych pojemników ;:3 Niektóre nie maja jeszcze 1 liści właściwych ,a inne wypuszczają już 2 parę... Jakoś tak nie równo w tym roku powschodziły...
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sylwia ale masz kobei ;:173 Moje dopiero kiełkują ;:224
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

;:oj Dżungla kobejowa jest u Ciebie , muszę swoim zdjęcie pstryknąć i je pokazać !
Bożena
Elzwira
100p
100p

Post »

Wszystko jasne, dziekuje bardzo :D
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Dzięki Gaura ;:196 .Będę ją podglądac i w odpowiednim czasie wkroczę do akcji ;:306
Marianna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Soniu piękne sadzonki,gratuluję ;:215
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna