Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
belladonna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2014, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Hej Edi, wpisuję się, żeby nie stracić z oczu Twojego ogródka, bo już jest piękny, a ciekawa jestem, w jakim kierunku wyewoluuje, tj. czy Cię foromaniaczki ;:162 przekabacą na "mniej jednolitej zieleni" - w znaczeniu trawy, czy co tam masz :lol: , a więcej kwitnącego ;:138 . Jak piszesz, że córkę odbierałaś z dyskoteki, to chyba już dzieciaki nie takie małe i niedługo trawka i huśtawka pójdą w kąt :lol:
Nie, żebym naciskała, po prostu jestem ciekawa, czy to nie normalna kolej rzeczy;-)
Na razie patrzę, podziwiam, i kibicuję w pracach ogrodowych.
Pozdrawiam
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Natalia :wit , dziękuję, aż spiekłam raka od tylu komplementów. Trawnik faktycznie może latem potrzebować zielonej farby :lol: .

Aga :wit , lubię jesienne barwy mojego ogrodu: dużo purpury przepatanej odrobiną żółci, pomarańczu i brązu, a do tego różne odcienie zieleni rosnących iglaków.
W tym roku także będę musiała się pogimnastykować przy fotografowaniu. Większość zdjęć z poprzedniego sezonu ma jakiś nieciekawy akcent sąsiedzki.

Pauli :wit , dziękuję. Żywopłot będzie przycinany od góry. Zastanawiamy się na jakiej wysokości to zrobić.

Blanka :wit , witam w skromnych progach mojego ogródeczka i dziękuję za pochlebne słowa na jego temat.
Jedno z dzieci to zaledwie "początkująca" nastolatka, a drugie to 7-letnie żywe srebro, które jeszcze przez jakiś czas będzie potrzebować przestrzeni do wybiegania się.
Oprócz trawki i huśtawki jest jeszcze piaskownica, którą chętnie zamieniłabym na kilka roślinek :lol: , ale podniósł się bunt i muszę cierpliwie poczekać, aż dzieciom się znudzi.
W tym sezonie nie pozostaje mi nic innego jak: przyłożyć się do pielęgnacji tego co jest, obmyślić plan nasadzeń wzdłuż jednej ze ścieżek i zastanowić się, gdzie mogłaby powstać rabatka z różami.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pewnie 2 m wysokości żywopłotu wystarczy, żeby uzyskać efekt osłonięcia, a nie zacienić całego ogrodu. Moje tuje (osłona dla róż :D) na razie ledwie sięgają 150 cm. Tylko na moim wygwizdowie zacznę ciąć, gdy sięgną 2,5 m.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Eda_S
500p
500p

Post »

Ewa :wit , mój M. głosował za cięciem tuj na wysokości 2,5m :D, więc niech tak będzie. W sumie to on będzie je przycinał :wink: .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Drabina będzie koniecznie potrzebna :D U mnie to jeszcze czas, ale Twoje tuje wyglądają na wysokie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Edytko Twój ogród jest drugim który lubię odwiedzać bo jest taki uporządkowany i też perfekcyjny jak od Agusi mój nigdy taki nie będzie ale za to popatrzę sobie do woli na Wasze :wink: .Bardzo lubię liliowce mam już dość sporo sztuk kilka jeszcze nie kwitło .Nawet posiałam nasionka i już kilka wyszło ;:108 .Lubię też hortensje ale tę co mam to nie kwitnie muszę je wymienić na inne .
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Właśnie takie zestawienie kolorystyczne lubię najbardziej w ogrodzie.
Kiedy zabierasz się za cięcie iglaków?
Eda_S
500p
500p

Post »

Ewa, moje tuje rosną nierówno, ale te najwyższe mają ok. 2,5m. Będzie można ciachnąć im czubeczki. Drabina jest i ręce M. chętne do cięcia też są :D .

Justynko, bardzo Ci dziękuję za przemiłe słowa. Ogród uporządkowany czy nie, zawsze jest piękny, gdy tylko ogrodnik wkłada w jego tworzenie całe swoje serce :wink: .
Trzymam kciuki za kwitnienie liliowców :D . Czy Twoje niekwitnące hortensje to odmiany ogrodowych?

Aga, bardzo się cieszę, że mamy podobny gust :wink:
Z iglaków mam do cięcia w zasadzie tylko żywopłot sąsiadów. Żeby mu nie zaszkodzić (nocne przymrozki) i nie narazić się właścicielom, prawdopodobnie poczekam jeszcze do nastania kalendarzowej wiosny.

Melduję, że rośliny za ogrodzeniem przycięte, odętka widłami wydłubana (rozłogi sięgały długością do 50 cm). Brakuje mi tylko możliwości oprysku miedzianem - mocno wieje.
Przebiśniegi dalej w pączkach, krokusy i przylaszczki bardzo się ociągają. Nawet wrzoścom nie chce się zakwitnąć. Ćwiczę więc nieustanne cierpliwość, a oznaki wiosny oglądam w Waszych ogrodach :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Też mam do podcięcia co nieco, jednak również wstrzymuje mnie rozsądek i poczekam przynajmniej do końca marca a później się zobaczy :wink:
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Przepiękne bratki ;:167
Eda_S
500p
500p

Post »

Aga, przeczytałam w poradniku, że iglaki przycinać wczesną wiosną, zanim wypuszczą świeże przyrosty. Mamy czas :D

Natalia, dziękuję. Bratki to podopieczni moich dzieci :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Eda_S pisze: przeczytałam w poradniku, że iglaki przycinać wczesną wiosną, zanim wypuszczą świeże przyrosty. Mamy czas :D
To chyba jeszcze z dwa tygodnie?
Eda_S
500p
500p

Post »

Madzia, nawet 2 i pół tygodnia :D . Co masz do przycięcia?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Tuje ( żółte staram się przycinać żeby się zagęszczały do kulki) , szmaragdom też przycinam górę troszkę aby się zagęszczały. Mam do przycięcia też spirale które formowałam w tamtym roku, cyprysy, bukszpany, lawendę, róże i jałowca. Powojniki już przycięłam. 2,5 mówisz? Zdążą potem puścić nowe przyrosty ładnie?
Eda_S
500p
500p

Post »

Madzia, A. Bloom pisze w swojej książce, że główny okres wzrostu iglaków trwa od późnej wiosny do wczesnego lata. Cięcie na początku wiosny wydaje się najodpowiedniejsze. Ja niestety nie mam żadnego doświadczenia - będę to robić pierwszy raz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”