Piękna sadzonka i jaka zdrowa

Ja często mam tak, że jak na lato wystawiam rośliny do ogrodu to później mam na nich tarczniki lub przędziorki i muszę z nimi w zimę walczyć.

.Ciekawa jestem tylko czy dojrzeją...
 .Ciekawa jestem tylko czy dojrzeją...
 Moje tej zimy nie chowałem nigdzie, przesadziłem do ogrodu w ciepłe zaciszne miejsce, no i ma się całkiem dobrze, ale owoców nie zawiązał
  Moje tej zimy nie chowałem nigdzie, przesadziłem do ogrodu w ciepłe zaciszne miejsce, no i ma się całkiem dobrze, ale owoców nie zawiązał   Ciekawe czy Ci dojrzeją, trzymam kciuki
  Ciekawe czy Ci dojrzeją, trzymam kciuki 

Co prawda tylko 5 ale i tak się cieszę.
 Co prawda tylko 5 ale i tak się cieszę.
To może kupisz sobie następną roślinkę w Starklu mają w tym sezonie. Ja nie mogłem się opanować i złożyłem zamówienie za kilka $.Matemax pisze:...efektem czego roślina zakwitła na początku września, była zapylana przez różne owady, głównie trzmiele, ale jednak nie zawiązała nasion, ponieważ podobno jest obcopylna, a ja nie posiadam drugiej takiej
 posiadam również roślinkę o nazwie Arbutus unedo ;) jestem z niej zadowolony tylko wolno rośnie a poza tym pisali, że do 7 mies. dojrzewa a ja już ją mam gdzieś ok.rok i jest taką roślinką o wymiarach zaledwie 14 cm. zresztą około Stycznia uciekł mi z klatki koszatnik gryzoń i odgryzł mi czubek myślałem że już po niej ale na szczęście puściła obok listka łodyszkę ;P przykro mi słyszeć tylko że we wszystkich przypadkach praktycznie trzeba mieć drugą roślinkę do owocowania
  posiadam również roślinkę o nazwie Arbutus unedo ;) jestem z niej zadowolony tylko wolno rośnie a poza tym pisali, że do 7 mies. dojrzewa a ja już ją mam gdzieś ok.rok i jest taką roślinką o wymiarach zaledwie 14 cm. zresztą około Stycznia uciekł mi z klatki koszatnik gryzoń i odgryzł mi czubek myślałem że już po niej ale na szczęście puściła obok listka łodyszkę ;P przykro mi słyszeć tylko że we wszystkich przypadkach praktycznie trzeba mieć drugą roślinkę do owocowania  co prawda miałem ale padła bo podlałem ja wodą z niewielką ilością nawozu ;/ a oto moja roślinka :
 co prawda miałem ale padła bo podlałem ja wodą z niewielką ilością nawozu ;/ a oto moja roślinka : 
 ) obecnie podlewam codziennie i przy podlewaniu zraszam wodą całe drzewko, z tego co zaobserwowałem chyba mu sie to podoba boo ma ładne zielone listki:D mogę jeszcze dodac że mieszkam w Nysie i z chęcią jak by ktoś blisko mieszkał móógłbym pożyczyć drzewko w celu zapylenia ich wzajemnie aby zaowocowały ale to z czasem najpierw musi mój maluch wydorośleć:D
 ) obecnie podlewam codziennie i przy podlewaniu zraszam wodą całe drzewko, z tego co zaobserwowałem chyba mu sie to podoba boo ma ładne zielone listki:D mogę jeszcze dodac że mieszkam w Nysie i z chęcią jak by ktoś blisko mieszkał móógłbym pożyczyć drzewko w celu zapylenia ich wzajemnie aby zaowocowały ale to z czasem najpierw musi mój maluch wydorośleć:D 

Matemax pisze:Drzewko nie zakwitnie prędzej niż w październiku, czyli "na krótkim dniu" tak jak np. chryzantemy.