Co to za roślina?? proszę o pomoc w identyfikacji.

Rośliny doniczkowe
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roślina?? proszę o pomoc w identyfikacji.

Post »

Hej, witajcie! Jestem tu nowa, założyłam tu konto ponieważ potrzebuję pomocy. Ostatnio podczas odwiedzin u znajomych zobaczyłam przepiękne drzewko w doniczce. Niestety nie mam pojęcia co to za roślina. Co gorsza - znajomi także nie wiedzą i sami się głowią (roślinę dostali dawno temu w prezencie, a ona od wielu lat pięknie ozdabia ich dom i jest obiektem marzeń każdego gościa). Postanowiłam więc chociaż zrobić zdjecia komórką i poszukać porady, bo ta roślina strasznie mi się podoba i spełnia w stu procentach moje "oczekiwania" - tj. jest to zgrabne drzewko o ładnych listkach i do tego kwitnie, a kwiatki mają piękny zapach. Na zdjęciach tego nie widać (starałam się zrobić zoom na liście i kwiaty, bo to by mogło pomóc w identyfikacji) ale jest to dość wysokie drzewko doniczkowe, na pierwszy rzut oka wygląda jak jakiś fikus - podłużne listki, beżowy pień itd, ale kwiatki wykluczają fikusa :)

Przepraszam za jakość zdjęć ale mam słaby aparat w komórce, bez lampy błyskowej a w pomieszczeniu było już dość ciemno. Postarałabym się o lepsze zdjęcia ale teraz nie mam możliwości ponownych odwiedzin. Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!!!
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za roślina?? proszę o pomoc w identyfikacji.

Post »

Trudno stwierdzić dokładnie, bo zdjęcia trochę niewyraźne. Sprawdź w wyszukiwarce Murraya paniculata. Widziałaś roślinkę na żywo, więc tobie będzie łatwiej ją zidentyfikować :)
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź, ale chyba to nie to, ta murraya ma duże białe kwiaty a te były raczej drobne i zółtawe, ale liście dość podobne :) Trudno mi też powiedzieć coś więcej, roślina w momencie moich odwiedzin chyba już lekko przekwitła, ten okres rozkwitu na pewno minął bo podobno kiedy kwitnie to zapach jest oszałamiający itd.

Wiem, że zdjęcia mogłyby być lepsze ale to i tak max co mogę zapewnić, to tacy znajomi znajomych znajomych więc raczej ponownie ich nie odwiedzę w najbliższym czasie. Ale roślinka piękna, chciałabym taką gdzieś zdobyć. Zaszczepki nie brałam bo powiedzieli że jeszcze nikomu się nie przyjęła a wielu próbowało :)
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Ja stawiam na hoję wielokwiatową (hoja multiflora). To jedyna hoja o pokroju krzaczka, a nie pnącza. Kształt liści się zgadza, pachnące, niepozorne kwiaty też. Sprawdźcie mnie, bo własną fotką nie dysponuję.

Skorzystaj z wyszukiwarki i znajdź wątek o hojach na forum, może tam będą zdjęcia?
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tymczasem znalazłam portrecik roślinki w sieci:
Obrazek

czy to ta?
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie jest H. multiflora.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Świnka pisze:Tymczasem znalazłam portrecik roślinki w sieci:
czy to ta?
Nie mówiąc już o tym, że układ liści jest zupełnie inny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, to przepraszam za ewentualną dezinformację, nie będę się upierać. Uwierzyłam podpisowi.
A czy ta roślina na zdjęciach od alis to też nie jest hoja?
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świnka pisze:O, to przepraszam za ewentualną dezinformację, nie będę się upierać. Uwierzyłam podpisowi.
A czy ta roślina na zdjęciach od alis to też nie jest hoja?
Hmmm, właśnie miałem na myśli tą roślinę Alis i tą którą Ty podałaś - obie mają zupełnie inny układ liści. I tamta u Alis to na pewno nie jest hoja. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

norbert76 pisze:I tamta u Alis to na pewno nie jest hoja. :)
no tego własnie nie jestem pewna ;:65 są różne hoje i nie wszystkie to pnącza. Wszystkie za to maja drobne kwiatki i pięknie pachną.

Faktem jest, że ulistnienie tej roślinki u Alis wygląda specyficznie.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świnka, zobacz dokładnie, jak jest zbudowany liść w roślinie u Alis - dla ułatwienia, z jednego ogonka wyrasta kilka mniejszych listków, przypomina to np. liść jesionu, jeśli wiesz, jak taki liść wygląda. A żadna hoja nie ma takiego układu liściowego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No przecież mówię, że jest zbudowany specyficznie (ten liść). Żebyś nie miał wątpliwości, to dodam expressis verbis liść hoi wygląda inaczej. Alis może wykluczyć hoję.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świnka pisze:No przecież mówię, że jest zbudowany specyficznie (ten liść). Żebyś nie miał wątpliwości, to dodam expressis verbis liść hoi wygląda inaczej. Alis może wykluczyć hoję.
Kończąc, skupiłem się tylko na tym zdaniu z Twojej wcześniejszej wypowiedzi:

"no tego własnie nie jestem pewna ;:65 są różne hoje i nie wszystkie to pnącza."

Zrozumiałem, że nie jesteś pewna do tego, że to nie jest hoja - stąd moja odpowiedź.
I tyle.
Pax.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Hej, dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że to jednak nie to, chociaż rzeczywiście jakieś tam podobieństwo drobne jest. Ale rzeczywiście, liście jakieś inne no i sam 'baldachim' z kwiatków.

Sama już nie wiem, pytałam różnych osób ale jakoś nikt nie może trafić, z drugiej strony dziwne też by było gdyby to była jakaś mega niespotykana roślina, no bo skąd by się wzięła u tamtych znajomych, żadni z nich pasjonaci ogrodnictwa, roślina u nich po prostu stoi jak u wielu przeciętnych osób fiołki alpejskie albo storczyki, ot zwykły pupil i kwiatek domowy ;)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może ktoś im kiedyś sprezentował, albo przez przypadek, tam gdzie kupowali, trafiła się jakaś jednorazowa dostawa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”