Lilie - uprawa - cz.4
-
- 50p
- Od: 27 lis 2012, o 11:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Witam dziś byłam w realu były duże ,zdrowe cebule lilii na sztuki od 2 do ok 3 zł orientalne i królewska biała, mieczyki też ,myślę że te lilie to okazja............
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam , jutro dostanę zamówione cebule lilii i mam dylemat co z nimi teraz zrobić czy do gruntu czy jeszcze przechowywać,jak przechowywać to gdzie, temperatury u nas w dzień do 10 st. w nocy niestety przymrozki, może doradzicie 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lip 2006, o 12:35
Witam,
Szukam informacji na temat odmiany Siberia. Może ktoś z was ma tę odmianę ? Czy pęd lilii orientalnych dzieli cebulkę na pół czy będę musiał ją rozmnażać z łusek?
Karol
Szukam informacji na temat odmiany Siberia. Może ktoś z was ma tę odmianę ? Czy pęd lilii orientalnych dzieli cebulkę na pół czy będę musiał ją rozmnażać z łusek?
Karol
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
gracha ja moje lilie wsadziłam do doniczek
i do kartonu otwartego i na balkon.
i do kartonu otwartego i na balkon.
Witam jestem początkująca w liliach mam je drugi rok ale o ile dobrze przestudiowałam wątek o liliach to jednym sposobem na przetrzymanie lilii jest schowanie do lodówki i sama w zeszłym roku z kilkoma tak zrobiłam i faktycznie nic im nie było potem do gruntu i ładnie zakwitły.
Lilie możesz trzymać w lodówce,kiedy nie masz możliwości posadzenia natychmiast.Nie ma
potrzeby trzymania w lodówce,całą zimę,bo cebule zimują w gruncie,bez żadnych kombinacji.
Tylko niektóre można przykryć,na wszelki wypadek. Z dostępnych u nas,za wymagających
przechowania w lodówce,należy L. longiflorum i niektóre jej krzyżówki.
Siberia,piękna biała orientalna,nie dzieli się tak jak azjatyckie. Trzeba ją podzielić na łuski
i wytworzyć cebulki na łuskach. Teraz jest odpowiednia pora.
potrzeby trzymania w lodówce,całą zimę,bo cebule zimują w gruncie,bez żadnych kombinacji.
Tylko niektóre można przykryć,na wszelki wypadek. Z dostępnych u nas,za wymagających
przechowania w lodówce,należy L. longiflorum i niektóre jej krzyżówki.
Siberia,piękna biała orientalna,nie dzieli się tak jak azjatyckie. Trzeba ją podzielić na łuski
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolko54 dziękuję za radę ,chyba też tak zrobię ,do jakiej ziemi wsadzałaś

Dwa tygodnie temu w niedzielę sprzątałam badyle na rabatach i na jednym znalazłam ok. 20 cebulek powietrznych. Wsadziłam je do korytka z ziemią i dzisiaj już ok 70% wystawiło nosy... wczoraj znalazłam następny badyl, tym razem 15 ale mniejsze. Wsadziłam je do doniczki... Te lilie zakwitną za dwa lata? a jakie lilie wytwarzają takie cebulki na łodydze? bo nie wiem w jaką ziemię powinnam wsadzić... teraz wsadziłam do ziemi do pikowania, ale czy w ciągu tego roku powinnam je przesadzić gdzie indziej?
Magda
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lip 2006, o 12:35
mirzan pisze: Siberia,piękna biała orientalna,nie dzieli się tak jak azjatyckie. Trzeba ją podzielić na łuski
W jakiej temp. trzymać łuski?
Karol
W pokoju,w pokojowej.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Bardzo Ci współczuję Perek11 

Tu trzeba zazdrościć, a nie współczuć 

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
No właśnie
, ja zazdroszczę
.
Choć sadzić tak w gruncie bym się bała, wiadomo - gryzonie.

Choć sadzić tak w gruncie bym się bała, wiadomo - gryzonie.

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli