Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Witam miłych gości :wit

Romciu
niech Ci pięknie rosną trawki i pozostałe roślinki. Dziękuję za informacja odnośnie siania goździków. W takim razie zrobię tak jak Ty.

Lideczko
cieszę się, że podobają Ci się moje skromne "kolekcje". Dzielżan Hoopesa mam, ale on nie chce mi kwitnąć. Może teraz na nowym miejscu pokaże na co go stać :roll:

Dzisiaj pokaże moje liliowce. Nie są to jakieś wyszukane odmiany, ale ja lubię takie "pospolitasy".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek to jego pierwsze kwitnienie i jestem nim troszkę jestem rozczarowana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko przepiękne liliowce..... uwielbiam je ;:167 Nie tylko ogromne kwitnące bukiety, wielka ozdoba ogrodu, ale i całkowicie niekłopotliwe w uprawie..... wspaniałe kwiaty ;:167
Dzielżany też wspaniałe..... tęsknie na nie spoglądam, ale niestety nie mam miejsca, żeby posadzić ;:145
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli swoje liliowce nazywasz pospolitasami, to co w takim razie rośnie u mnie na działce, chyba jakieś dzikusy ;:oj .
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko ale ja też najlepiej lubię jak to nazwałaś pospolitasy.....są śliczne!
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłe Panie :wit

Aguniu
zalety liliowców, o których piszesz, również i ja cenię. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną. Za to dzielżany cieszą swoimi kwiatami o wiele dłużej.

Lideczko
nazwałam je "pospolitasami", gdyż zdaję sobie sprawę ile jest odmian kolekcjonerskich, bogatych w kolory i kształty. Ale właśnie takie popularne liliowce stanowią o pięknie naszych ogródków.

Marysiu
masz w stu procentach rację.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniec lutego a na mój termometr wskazuje w cieniu 12*C. Nie pamiętam kiedy było tak ciepło o tej porze roku. Tęsknie spoglądałam na Wasze relacje z ogrodów. Sporo macie już kwitnących krokusików, ranników, śnieżyc... itp. U mnie dopiero nieśmiało rozwijają się pierwsze kwiatuszki. Oto one:

Obrazek pierwiosnek

Obrazek przebiśnieg

Obrazek głodek

Obrazek sasanka

Obrazek rannik zimowy

Obrazek krokus botaniczny
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko, Obrazek cudnie zaczęłaś swój wątek, bardzo lubię lilie, floksy a u Ciebie ich nie brak, kiedyś też miałem dzielżany, to symbol dawnych wiejskich ogrodów, szkoda że nie ma odmian karłowych. Będę wpadał częściej, dużo zdrowia życzę. Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Prawdziwa wiosna rozpoczęta w Twoim ogrodzie. Teraz już będzie z górki i przy tych wysokich, jak na przełom lutego i marca temperaturach, wiosna buchnie ... marcem. Nawet się nie obejrzysz, a już wszystko będzie kwitło ;:215
Spoglądam z podziwem na Twoją sasankę, bo prześcignęła moje. U moich ledwo widać nad ziemią koniuszki listków.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko widzę, że Ty też wypatrzyłaś wiosnę w swoim ogrodzie, a sasankę to chyba u Ciebie pierwszej widzę. ;:196
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Witaj Halinko wpisuję się u Ciebie pierwszy raz ale ogród podziwiałam w zeszłym roku a w szczególności lilie też bardzo je lubię i liliowce.Wszystko masz piękne ,nie bardzo wiem o co chodzi z rudbekią NN ona taka sama jak -goldstrum-? akurat mam też tę odmianę ,może kwestia stanowiska i stąd różnica wysokości ?a w tym roku chcę dokupić Little Goldstar właśnie dlatego ,że jest niska -gdzie nabywałaś swoją ? chciałabym uniknąć pomyłki i nie kupić wysokiej bo te mi się już mocno rozrosły-Little Goldstar to ponoć
zeszłoroczny hit na targach Zieleń to Życie . Lubię rudbekie to takie słoneczka , nawet przy deszczowej pogodzie potrafią polepszyć człowiekowi nastrój .
Życzę dużo zdrówka Halinko ,też jestem poszpitalna w styczniu miałam operację i do dziś chodzę na zmianę opatrunków bo zainfekowali ranę ale z wiosną będzie lepiej
Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości

Dzisiaj u mnie była piękna, słoneczna pogoda. Troszkę popracowałam na moich rabatkach. Zdjęłam okrycia z prawie wszystkich roślin (zostawiłam tylko na chryzantemach). Nowych kwitnień niestety nie zauważyłam.

Mateuszu jesteś u mnie po raz pierwszy, dlatego witam Cię szczególnie serdecznie :D Dziękuję za życzenia zdrowia i pochwały pod adresem moich kwiatów.
Masz rację, dzielżany to symbol dawnych ogródków wiejskich. Dobrze, że wróciła na nie "moda". Są takie piękne. Muszę Ci powiedzieć, że te nowe odmiany są niskie. Nie wiem, czy hodowcy je podlewają jakimś skarlaczem, czy odpowiednio przycinają.

Lideczko dziękuję Ci za optymistyczne słowa ;:196 Dzisiejszy dzień był naprawdę piękny, ale na razie nic nowego nie zakwitło. Następne krokusy mają pączki, może jutro je rozwiną.
Moje sasanki nie wszystkie tak wyglądają. Większość dopiero wychyla swoje pierzaste czuprynki z ziemi. Ta na zdjęciu jeszcze 6 stycznia miała piękne, gęste, zielone liście. Dostała okrycie z gałązek sosnowych i mróz jej nie był straszny.

Marysiu
jeszcze raz gratuluję wygranej w AF. Należało Ci się ;:196 .
Tak, wreszcie i u mnie pojawiły się pierwsze kwiaty. Bardzo mnie cieszą. O tę sasankę i kilka innych dbam szczególnie. Są z mojego siewu, a nasionka dostałam od naszej kochanej koleżanki z forum.

Witaj Eluniu
;:196 Cieszę się ogromnie z Twojego wpisu. Lilie to moje ukochane kwiaty. Co roku dosadzam nowe cebule. Liliowcami "zaraziłam" się tu na forum. Nie mam jakiś wyszukanych odmian. Ale te które już posiadam cieszą mnie niezmiernie.
Jeżeli chodzi o rudbekię NN, to chyba nie jest 'Goldstrum'. Ta odmiana jest niska. Mimo, że była już u mnie kilkakrotnie przesadzana, to dalej zachowuje swoją wysokość.
Rudbekię 'Little Goldstar' oraz 'Little Henry' nabyłam we Florini.
Również życzę Ci dużo zdrowia ;:196
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

U mnie też niewiele się dzieje. Po pierwszych zrywach rośliny jakby przystopowały. Faktem jest, że nie jest zbyt ciepło mimo, że na plusie. Dzisiaj miałam wolną sobotę i co? Padał deszcz :evil:
Halinko spróbuj zrobić listę co mam szykować :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko bardzo serdecznie dziękuję ;:196
U mnie coś sasanki nie chcą się zadomowić ostatnio dostałam mnóstwo nasion wszystkie wykiełkowały i potem zniknęły, nie wiem czy coś je zjadło !
Coś czuję, że dam sobie z nimi spokój mimo że je bardzo lubię :D
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Halinko- a bliżej gdzie jest Twoje królestwo? My mieszkamy w Łodzi na Stokach a działkę mamy między Pabianicami a Łaskiem miejscowość nazywa się Ldzań-Rokitnica
działka typu rekreacyjna bo tam piachy i nasadzenia typu śliwki i czereśnie niestety nie wyszły w dużej ilości iglaki ale kwitnących też trochę mam.Po rudbekie te nowe
odmiany muszę pojechać do Łobanowskich albo może na giełdzie pod Halą sportową -czy tam też bywasz ?
pozdrawiam niedzielnie Ela ;:196
pozdrawiam Ela
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Halu , u mnie jak u Izki , stagnacja ;:oj Nic się nie dzieje , tydzień nie byłem na działce i wszystko tak samo wygląda. ;:131 Z wyjątkiem przylaszczki , jeden kwiatek otworzył się. ;:108 :tan :tan
Chłodno , 2-3* , tylko 2 dni ze słońcem , czwartek i sobota. Dzisiaj też miało być ciepło , zimno jak co dzień. ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”