Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Dziewczyny,

oczywiście nie wytrzymałam. Drzewa już zwapnowane. Już widzę, że pieniądze wydane na opryskiwacz to były bardzo dobrze wydane pieniądze. W następnym rzucie bielenie budynków gospodarczych. Już widzę, że ta robota to będzie przysłowiowa ,,chwila nieuwagi".

Ranczowiczko,

bielenie stajni już mi wychodziło bokiem. Po dzisiejszej akcji i Twoich doświadczeniach wiem, że koniec z babraniem się w wapnie.

Agnieszko,

dla mnie ogród powinien stanowić przedłużenie otaczającej natury, podobają mi się rzeczy stanowiące spójną całość. Jeżeli jest inaczej, to powstaje brzydki dysonans.

A oto, jak wyglądają drzewa. Wapno jeszcze mokre, zbieleje jutro, ale efekt już jest:
Obrazek Obrazek
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Trochę nie za późno na bielenie drzew? Najlepszy jest do tego styczeń.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pierwsze bielenie wykonuję na przełomie listopada-grudnia, teraz to są poprawki.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Madziagos pisze:dla mnie ogród powinien stanowić przedłużenie otaczającej natury, podobają mi się rzeczy stanowiące spójną całość.
\
;:108 To nie lada sztuka stworzyć taki ogród.
Sporo nasadzeń na widoku z góry ;:oj
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Owszem, sporo tego. Nazbierało się przez ostatnie kilka lat. Samych magnolii naliczyłam około 40 sztuk. Co roku robię podejście do stworzenia spisu wszystkich gatunków i odmian, ale jakoś zawsze mam coś ważniejszego do roboty. Może tego lata się uda?

A najlepsze jest to, że właściwie już nie mam gdzie sadzić. Zostało jeszcze trochę wolnej przestrzeni, ale jest ona zarezerwowana dla sadzonek, które już znajdują się w moim posiadaniu. Są to różne gatunki klonów. m.in. klon strzępiastokory, pensylwański, okrągłolistny, Shirasawy, zielonokory i różne inne; dawidia, ośnieża, howenia, parocja, dwa gatunki styrkowca, styrak, różowiec, zimokwiat, kielichowiec chiński, stewarcja, ksantoceras, kłęk, obiela, pałecznik, leszczynowiec, obiela, heptacodium, orszelina, urodlin, kalopanakx i jeszcze kilka innych ciekawostek dendrologicznych, które świetnie dają sobie radę w naszym klimacie. Wszystkie sadzonki powyższych drzew i krzewów przyjechały do mnie w postaci bardzo młodych roślin, często dwuletnich siewek, więc na pierwszą zimę powędrowały do nieogrzewanego jasnego pomieszczenia w budynku gospodarczym.

Od pewnego czasu zaczęło mi chodzić po głowie zagospodarowanie następnego kawałka pola (nawet jest ogrodzone). na razie jednak obiecuję sobie nieustannie, że NIE BĘDĘ JUŻ ZWLEKAĆ KOLEJNYCH DRZEW I KRZEWÓW :;230
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu - tworzysz ogród dendrologiczny :shock: Tak sobie myślę, że nie wytrzymasz i kolejny areał zostanie obsadzony drzewami. Fajnie, że masz jeszcze miejsce i właściwie to w imię czego masz się ograniczać?
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu bardzo mi się podoba drzewo chusteczkowe i z wielka przyjemnością będę śledzić jak u Ciebie rośnie. Styrakowca japońskiego mam od dwóch lat i na razie rośnie ale ciągle się obawiam kupować takich wrażliwców.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marysiu,

nie kuś...

Aniu,

u mnie dawidia powinna sobie doskonale poradzić. Trzeba tylko posadzić trochę starsze drzewko, dlatego swoją trzymam na razie w doniczce. Druga sprawa to wiosenne przymrozki. W przypadku dawidii mogą być szkodliwe. Dlatego należy je sadzić w miejscach, w których istnieje naturalna osłona przed przymrozkiem, np. w pobliżu budynku, w otoczeniu drzew i krzewów. Unikać należy zagłębień terenu. Dodatkowo wskazane jest pożądane zabezpieczenie w przypadku zagrożenia przymrozkowego (oczywiście chodzi o wiosenne przymrozki) , przynajmniej pierwsze dwa-trzy lata po posadzeniu. Ja wbijam wokół takiej rośliny trzy długie paliki i całość zawijam kilkoma warstwami włókniny, pomaga o ile temperatura nie spadnie zbyt nisko (w 2011 roku chyba nic by nie pomogło). Można w ten sposób chronić rośliny do około 2 metrów wysokości, co zazwyczaj w zupełności wystarcza, ponieważ wyżej temperatura jest już dodatnia. Trzeba też ograniczyć nawożenie, taka roślina szybko skończy wegetację i nie zmarznie. Trudno mi powiedzieć, jaki mikroklimat jest w Twoich stronach. Przypuszczam jednak, że w Grudziądzu może być podobnie, jak koło Torunia, gdzie ukształtowanie terenu w kolanie Wisły sprzyja tworzeniu się zastoisk mrozowych. Czy jest tak jak myślę?
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Madziu
Czy mogę prosić o szczegóły użycia opryskiwacza do bielenia ? :oops:
Musi być rzadsza zawiesina bez grudek ?
Myślę o pobieleniu budynku gospodarczego.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agnieszko,

przede wszystkim musisz użyć do tego celu sprzętu przystosowanego do bielenia wapnem. Zwykłe opryskiwacze się nie nadają. Dla forumowiczów jest(przynajmniej była, kiedy kupowałam) nawet zniżka na taki model w sklepie internetowym Marolexu.

Wapno zrobiłam nieco rzadsze niż do bielenia szczotką, tj. konsystencji gęstego mleka. Opryskiwacz ma takie specjalne zabezpieczenia przed grudkami, ale warto dokładnie rozrobić wapno. Ja to robię za pomocą wiertarki, do której zakładam takie specjalne mieszadło. Opryskiwacz użytkować wg. instrukcji, po pracy dokładnie umyć. Nic się nie zapycha, natryskiwane powierzchnie są dokładnie pokryte wapnem, za to operator czysty (w przeciwieństwie do metod tradycyjnych).

A tak w ogóle, to dziś wykonałam pierwsze prace porządkowe w ogrodzie. udało mi się rozgrzebać kopczyki usypane wokół róż i je przyciąć, przyciąć clematisy, hortensje bukietowe i pozbierać resztki zielska wszelakiego. Od razu inaczej :D
Z pozdrowieniami, Magda
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Zawsze widziałam jak białkują drzewa do połowy a u Ciebie nawet gałązki. Prawdziwe białe królestwo :) Bardzo ładnie te drzewka wyglądają Madziu.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obeszłam dzisiaj cały ogród dookoła w ramach przeglądu pozimowego. Trzeba przyznać,że rośliny przezimowały świetnie, może z wyjątkiem niektórych róż (jak co roku).

Rododendrony bez najmniejszego uszczerbku (nie były okryte):

Obrazek Obrazek

Roślina obwiązana jutą to hortensja ogrodowa, rozpakuje dopiero pod koniec marca. Obok pięknotka, zdaje się, przezimowała bez uszczerbku.
Obrazek

Dereń się czerwieni:

Obrazek

Iglaki tworzą ładny zielony dywan.

Obrazek

Tej części ogrodu jeszcze nie pokazywałam. To jest błotko nr 2. Duże jasne łęty to pozostałości pałek, które latem tworzą zwarty łan. Z tyłu posadziłam dęby i modrzewie. Na zdjęciu tego nie widać, ale niektóre modrzewie mają już po 2,5 - 3 m(sadzone wiosna 2010). Szybko zasuwają (80 cm, a nawet ponad 1 m rocznie). Są też wierzby, między innymi płacząca. w tej części ogrodu nie robię nic, czasem tylko dosadzam nową roślinę.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka fotek ogólnych:

Obrazek Obrazek Obrazek

A na deser kwitnący oczar. Z kolei magnolie czekają na ciepło. Ta na zdjęciu to wsadzona 2 lata temu M. Loebnera Donna:

Obrazek Obrazek
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu - muszę Ci powiedzieć, że dzisiaj zupełnie spontanicznie wybraliśmy się na działkę. Pierwsza w tym roku kawa na tarasie zaliczona. Ale ziemia u mnie jeszcze zamarznięta :( Podrapałam troszkę w rabatkach od południowej strony. Ale prawdę mówiąc boję się jeszcze usuwać zeszłoroczne liście i badyle, bo co będzie jak przyjdzie mróz?
Teraz wybieramy się we wtorek, ale przypomniałam sobie, że Ty we wtorki pracujesz. Ale sezon rozpoczęty i na pewno uda nam się spotkać.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ambo,

słonko grzeje, wydaje się, że to już wiosna, a w istocie dopiero trzecia dekada lutego. Przed nami słoneczne dni, a nocami spadki temperatur - tak jak dzisiaj. Rano ziemia była zmarznięta na kość, a rośliny pokryte szronem. Nie ma co szaleć, pierzynka z warstwy liści skutecznie chroni przed zmianami temperatury, nie dopuszcza do nadmiernego wychłodzenia i nagrzania, w tym drugim przypadku skutecznie opóźnia wegetację. A to akurat jest jak najbardziej wskazane.
Z pozdrowieniami, Magda
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ojj ale będzie magnolia miała kwiatu ;:224 ;:224 . Rodek też piękne pąki ma. Ja też jeszcze ubranka i pierzynki z liści pozostawiałam. Nie chcę rozgrzebywać kopczyków bo u mnie ta sama sytuacja. W dzień pięknie a po nocy wszystko zamarznięte.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”