Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Nie zasmarowuje ran ponieważ nie wycinam starych, grubych gałęzi tylko wilki, długopędy i część krótkopędów.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.33 drzewka w tydzień,to naprawdę niezły wynik...ja dopiero mam zamiar zacząć.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie napisałem dokładnie ale te 33 drzewka to nie w tydzień, a w dwie soboty obciąłem razem z tatą. On ciął wilki ( dałem mu łatwiejszą robotę bo nie za bardzo się interesuje ogrodnictwem ) a ja robiłem dokładniejszą pielęgnację. Dodam jeszcze że to stare drzewa mają ponad 15 lat, więc trochę gałęzi leży pod drzewami.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p

Post »

Witam.No to tym bardziej gratuluję tempa ;:180 .U mnie to góra trzy drzewka na dzień...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie drzewka masz do obcięcia?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p

Post »

Witam.Z młodymi drzewkami nie ma problemu,bo malutkie,ale mam 6 śliw,niestety duże drzewa,3 czereśnie,które rok temu odmłodziłam i takiej,gęstej czupryny dawno nie widziałam,no i 4 stare jabłonie,wiekowe na antonówce.Gruszami się nie przejmuję,bo wszystkie idą do przeszczepienia.Jak tylko pogoda dopisze,jutro biorę się do roboty...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Ja dziś zacząłem cięcie, w porównaniu z rokiem poprzednim - dość wcześnie. Zdążyłem przeprowadzić sanitarne cięcie 2 starych jabłoni i bardzo drastyczne, odmładzające starej gruszy - prawdopodobnie odmiana Bergamotka. Jakieś 50 lat temu była już duża i stara, więc może mieć nawet 70 lat. Niestety z powodu wieku i ogromnych rozmiarów zagrażała budynkowi obok i trzeba było coś działać. Muszę jeszcze wyrównać płaszczyzny po cięciach, zamalować rany i zabezpieczyć 2 małe dziuple, jakie zaczęły się tworzyć w pniu. Mam nadzieję, że grusza to przeżyje i będzie owocować przez kilka kolejnych lat.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

O Jezusiu... ;:219 No ale jeśli zagrażała... Przed cięciem rzeczywiście piękne drzewo.
Teraz faktycznie jedyne co możesz dla niej zrobić to dobrze zabezpieczyć te rany, uprzednio gładziutko je wyrównując. Myśle, że te kilka lat to pożyje bez niczego. Zaryzykuję nawet, że kilkanaście.

P.S. Jak będziesz zabezpieczał dziuple?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Myślałem nad betonem, ewentualnie jakąś niskoprężną pianką montażową. na razie oczyszczę dziuple i zabezpieczę folią przed deszczem (ma padać w środę) i jak zdecyduję się na metodę, to wypełnię czymś otwory. Może jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p

Post »

Witam.Obok domu mamy stary,olbrzymi orzech,którego pień rozchodzi się na dwa potężne konary.Między nimi zrobiła się szczelina,w której zbierała się woda i jak tylko chwytał mróz,pień rozsadzało.Zapchaliśmy szczelinę gliną wymieszaną z wodą i już dwa lata z orzechem nic się nie dzieje.Może warto wypróbować na Twojej gruszy?

Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

No właśnie. Zdecydowanie nie wypełniaj tych ubytków pianką montażową. To najgorsze co możesz zrobić, uwierz mi. Już lepiej wcale ich nie wypełniać. Plomby betonowe przyspieszają procesy gnilne,a przy wycince drzewa pojawia się pewien problem... Glina to rzeczywiście lepszy pomysł.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Może dołożyć jakiś fungicyd do tej gliny?
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no cóż nastał czas cieć i chciałbym się wziąć za to na poważnie. Na razie cięcia zrobiłem na starych zaniedbanych jabłoniach. W tym przypadku może nie fachowo, ale stosowałem zasadę coś starego, spróchniałego do wycięcia, krzyżujące się i nakładające się do wycięcia, wilki duże i pewnie owocujące do wycięcia, przeszkadzające w koszeniu też do wycięcia.
Ale jako ze mam dużo posadzonych młodych drzew tej jesieni oraz niestety wstyd przyznać 3 drzewka już ponad dwuletnie, których nie przypilnowałem, to chciałem się spytać o te ponad dwuletnie co z nimi zrobić.

1. Na pierwszy ogień śliwa. Niestety nie znam odmiany oraz nie mam koncepcji co z nią zrobić. Wygląda jak krzak. Kilka cięć w ubiegłe lato już zrobiłem, ale nadal ten "krzew" mi się nie podoba.

Obrazek

Da się z tego jeszcze wyprowadzić przewodnik. Czy może już zastosować koronę kotłową i jak to zrobić.
Dodatkowo drzewka moje mają uszkodzenie po gradobiciu letnim. Czy w ogóle ratować to drzewko jeśli ma takie uszkodzenie

Obrazek

2. Czereśnia Vega. Te jest akurat ponad roczne (jesień 2012 ) Cięcie robiłem w ubiegłe lato. Obciąłem przewodnik. Wybrałem gałązki na pierwszy okółek. Pojawiły się nowe przy końcu przewodnika.
Niestety gałązki z pierwszego okółka były za późno przyginane. Nie były cięte. A po drugie są uszkodzone przez gradobicie dosyć blisko pnia.

Przepraszam za rękawiczkę :wink:

Obrazek

Obrazek

Co zrobić z tymi gałązkami z pierwszego okółka.

3. Jabłoń ponad dwuletnia. Niestety nie znam odmiany, a już owocowała mi w drugiej połowie września. Jak by ktoś wiedział przy okazji co to za odmiana to byłbym wdzięczny

Obrazek

Niestety nie cięta. Czy da się w tym przypadku wyprowadzić przewodnik. Jak zrobić cięcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Witam, może to pytanie trochę nie w temacie, ale tu taki popularny wątek, więc zaryzykuję.

Czy macie jakichś polecanych internetowych sprzedawców drzewek owocowych? Chciałabym kupić morelę zaleszczycką i brzoskwinię Redhaeven i może jeszcze kilka drzewek, ale zależy mi szczególnie na tej moreli.
Jest dostępna na kilku aukcjach na all, ale nie znam tych sprzedawców i nie wiem, czy są wiarygodni.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Darkat pisze:no cóż nastał czas cieć i chciałbym się wziąć za to na poważnie
Podpowiem Ci co zrobiłbym ze śliwą i czereśnią w moim mini sadzie. U śliwy pozostawiłbym tylko jeden pęd, ten najwyższy z dwoma rozgałęzieniami, który przy pomocy kołka należy ustawić pionowo. Pozostałe usunąłbym na gładko, zabezpieczając miejsca cięć jakimś środkiem z dodatkiem Miedzianu i Topsinu. Śliwa wygląda na dość silną, więc na całej pozostawionej gałęzi-przewodniku powinny pojawić się wiosną zawiązki nowych gałęzi, przyszłych konarów, które bezwzględnie należy odginać do poziomu i to do jesieni. Pozostawione nowe gałązki bez kontroli będą bardzo szybko rosły pionowo i o ich odgięciu w późniejszym terminie możesz zapomnieć. To jest wersja optymistyczna. Druga to przypadek, że z nowego przewodnika będą wyrastać nowe gałązki ale dopiero nad rozwidleniem i wtedy musisz uciąć ten nowy przewodnik jak najwcześniej na wysokości około 1 m nad ziemią. Dalej należy formować śliwę jak jednoroczny okulant. Usuń zaschniętą korę i po oczyszczeniu dobrze zabezpiecz.
Dla czereśni mam następującą podpowiedź. Dolne piętro gałęzi bardziej odegnij do poziomu. Drugie piętro bezwzględnie do poziomu. natomiast to co będzie wyrastało z niepotrzebnie uciętego przewodnika skierujesz pionowo w górę. Jeżeli na tym odcinku wyrośnie więcej niż jedna gałązka to zostawisz tylko jedną (przyszły przewodnik), pozostałe usuń. Nie śpiesz się z cięciem, zostaw to na suche i ciepłe dni gdzieś tak na przełomie marca i kwietnia. O posadzone drzewka na jesieni, zadbaj na wiosnę i to z sercem. Co do jabłoni to czekaj na kogoś innego. Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”