Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Aniu ależ pięknie i kwitnąco już w Twoim ogródku ;:oj Moje krokusiki dopiero pokazują noski.... a przebiśniegów jeszcze się nie dorobiłam :roll:
W domu też masz cudną kolorową wiosnę..... ten dzwoneczek jest wprost bajeczny ;:167
Czytam, że pracujesz jak mróweczka..... ja jeszcze leniuchuję 8-) Prace w ogródku planuję rozpocząć na początku marca :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj spracowana słodka Aniu!
Ogrody nam pięknieją, przejaśnia się w nich, a kolejne rabaty dostają nowe życie :) Warto okupić to wszystko zakwasami :)
Dziś pochmurno, ale ciepło... zaraz ruszam na ogród.
Owocnego dnia!

PS. Cudne zdjęcia, zwłaszcza symptomów wiosenki ;:167
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wiosna i do ciebie zawitała...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I kolejne prace wykonane :tan Poprzycinałam co nie co i oberwałam wszystkie róże z zeszłorocznych liści. Przed każdym kolejnym zakupem róż powinnam to robić. Grubo ponad 100 krzaczków i tylko dwie ręce :evil: A zostało jeszcze posprzątać wszystko spod róż i zrobić oprysk. Na szczęście nie zauważyłam, by róże jakoś się spieszyły, więc może zdążę. Oprysk będzie konieczny, bo na starych liściach zauważyłam plamy ;:224 Najgorsze jest to wybieranie liści spoza roślin. Może pożyczę odkurzacz do liści i wzorem Kasi - Robaczka pomogę sobie w ten sposób? Mam od kogo. A jak mi się spodoba, to może też kupię. Miałam dziś także zrobić oprysk Promanalem, ale niestety rozpadało się. Jak zwykle pogoda w weekend znacznie odbiega od tej w tygodniu ;:223 Niestety na niekorzyść... W poniedziałek mam nadzieję zrobić sobie dzień wolny, to znowu podgonię :D

Marysiu (Maska)! Staram się, byście mieli co oglądać, ale przygotowanie zdjęć do wstawienia kosztuje trochę czasu... A z czasem u mnie krucho. Zawsze podobało mi się, jak w domu w wazonie stały świeże kwiaty. Może nie zawsze, ale staram się by i u mnie tak było. Dziś w podziękowaniu kwiaty sierpniowe. Dla Ciebie dalia Fuzzy Wuzzy

Obrazek

Sławku! Oj ciągnie, ciągnie. Słodka lubi słodkie. Kto by się spodziewał, bo w życiu jestem twarda góralką ;:306 Prawdziwe u mnie przedwiośnie, tylko dlaczego pogoda w weekend musi się ... ;:224
Nietuzinkowy ośmiał większy. Zobaczyłam go w programie u Mai, kupiłam nasiona i udało się...

Obrazek

Dorotko (Dorota71)! I nie się spodobały.
Co roku sieje nasturcje i w tym roku planuję to zrobić

Obrazek

Andrzeju! ;:196 Cynie też siałam i będę siała...

Obrazek

Iwonko (Ivonna44)! Coraz więcej krokusów wychodzi :tan W zeszłym roku znowu dosadziłam. Nie ma piękniejszego widoku wiosną, jak kępki kolorowych krokusów.
Werbena hastata - z małej sadzoneczki łan cudnych kwiatów\

Obrazek

Teresko (tesia39)! Jak się tyle nasadziło, to wiosną jest co robić. A że nie mam za dużo czasu, zamierzam po godzince dziennie i może zdążę ze wszystkim. Kopczyki na razie zostają. W końcu mamy dopiero luty. Hoyoza u mnie się wzmaga...
Kolejna nasturcja

Obrazek

Edytko (Edyta1)! Okami to grzywacz chiński. Bardzo fajna rasa. Tyle, że niekiedy się awanturuje, jak dziś, kiedy zostawiłam go w domu, a sama poszłam do ogródka :;230 A krokusy jak najbardziej tegoroczne.
Budleja Dawida. Mam 3 kolory. Biała to wielkie krzaczysko, a fioletowa i ta jakoś nie szaleją z wielkością

Obrazek

Kasiu (Oxalis)! Okami po każdym wyjściu na zewnątrz jest sprawdzany pod względem czystości i ewentualnie idzie pod prysznic. Ja lubię mieć czysto, choć na sprzątaniem nie przepadam. A psinka już jest nauczona i sama na komendę maszeruje pod prysznic. Smutno wygląda szary pies, który w rzeczywistości jest biały. Fajnie, że Ci się podobają moje fioletki :D W tym roku będę miała dla Ciebie żółte kanny, tylko się przypomnij.
W sierpniu zakwitły pierwsze chryzantemy

Obrazek

Iwonko (majowa)! Jak zobaczyłam pogodę to się wahałam, ale jednak poszłam. Było nieco mokro, ale znowu trochę zrobiłam i zaraz wygląda to lepiej. Zdecydowanie dobrze robi mi ruch na świeżym powietrzu. A ogród wygląda coraz bardziej uporządkowany :heja Po wczorajszym czułam niemal każdy mięsień, a dziś - zaliczyłam cierń róży pod paznokciem. A ręce? Wyglądają jakbym się z kimś biła ;:306 Ale ja jestem szczęśliwa.
Dla Ciebie energetyczna gailardia

Obrazek

Aguniu (Agness)! Oj pracuję, bo i pracy ciężko, więc niejako przy okazji zakopuje moje stresy. Niekiedy zazdroszczę dziewczynom, które nie pracują i mogą poświęcić więcej czasu na spokojniejsze sprzątanie. Przy pracy zawodowej, dojazdach nie jest to łatwe. U mnie coraz więcej roślin kiełkuje i wygląda to jakbyśmy mieli koniec marca ;:oj Nic przy tym nie wskazuje na to, że zima ma wrócić. Ale różnie bywa...
Moja ulubiona rudbekia

Obrazek

Aguniu (Aguniada)! Trochę się trzeba napracować, by rabaty zyskały nowy wygląd. Ale uwielbiam ten efekt :D U mnie rano pokropiło, ale mimo to wyruszyłam do ogrodu. Nieco musiałam zmienić plany, bo nie było sensu palic ogniska, czy pryskać Promanalem, ale wciąż mam co robić. Dotleniona jestem niesamowicie i ta energia :tan Zaraz biorę się na calzone. Farsz już mam, tylko wyrobić ciasto drożdżowe. W lodówce bananowiec. Zdecydowanie mogłabym być wyłącznie panią domu :uszy
Petunia Ci się spodoba. Ta pochodzi spod Piaseczna :;230

Obrazek

Aniu (wielkakulka)! I bardzo mnie to cieszy ;:138
Dla Ciebie kroksomia diaboli. Nie mogę się doczekać, kiedy znowu zakwitnie łanami jaskrawoczerwonych kwiatów

Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Petunia wyjątkowa - dziękuję!

Ja też lubię być panią domu :) My właśnie zjedliśmy domową pizzę i oglądamy olimpiadę...
Na ogrodzie przed południem super się dotleniłam, ale nie przepracowałam za bardzo - trzeba trochę odciążyć kręgosłup ;-) Dobra robota jednak wykonana.

Dużo zrobiłaś - tak trzymać! :)

Miłego popołudnia!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu! Rzucając się na pracę ogrodowe, muszę pamiętać, że jakoś muszę potem dowlec się do pracy :;230 Ale nie jest źle. W końcu jest jeszcze wiele czasu. Co do bycia panią domu. Myślę, że obie dojrzałyśmy do tego, by stwierdzić, że najważniejsze nie jest realizowanie się w pracy. Po 20 latach naprawdę intensywnej pracy już nie tęsknie za tym, by wyjść do ludzi, czy być docenianą przez innych. Miara sukcesu znacznie się zmieniła. Teraz chciałabym mieć coraz więcej czasu dla rodziny, domu i siebie. ten pęd już zdecydowanie nie jest dla mnie ;:185 Wiem, że lubisz krzewuszki, więc mam dla Ciebie odmianę "Monet". Ona nawet kwitnąc nie musi. Odmiana jest małą i kompaktowa...

Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Aniu, zgadzam się w stu procentach. Pracuje ponad 23 lata i mam zgoła inne priorytety. Gdyby jeszcze ta ekonomia była mniej brutalna, wcale nie dążyłabym do zmiany sytuacji.

Piękna krzewuszka!
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Masz cerinthe ;:oj ! Ostatnio widziałam tę roślinkę w Gardener's World i zachorowałam... Gdzie kupiłaś nasionka? Jak sie sprawuje?
Dzis był piękny dzień...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu (aguniada)! No niestety kwestia ekonomiczna i u mnie odgrywa zasadniczą rolę. Moja krzewuszka jeszcze nie kwitła, ale ilekroć na nią patrzę stwierdzam, że nawet jak nie kwitnie jest piękna.
Jeden z dzielżanów, jakie mam

Obrazek

Asiu (asia2)! Nasiona kupiłam w sklepie internetowym http://www.rosliny-nasiona.pl/nasiona-k ... 0-szt.html Siałam do gruntu. Mimo, że nie urosła tak duża roślina jak na zdjęciach, to i kwiaty i kolor liści ma bardzo interesujący.
I jeszszcze jeden dzielżan

Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Mi też udało się wyskoczyć na chwilę do ogrodu - ale ja swoją białą kulkę zabrałam ze sobą ;:168 . Oczywiście nie obyło się bez kąpieli, ale co tam :wink: . Przycięliśmy z M drzewka owocowe, a potem jeszcze ciachnęłam maliny (spóźnione prace jesienne :oops: ).
Ja też wysiałam w zeszłym roku nasturcję, ale kwiatów do podziwiania było niewiele bo szybko znikały w buziach moich dzieciaków :lol: . W tym roku muszę postarać się o więcej :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piękne zdjęcia ;:215 a crocosmię masz w gruncie cały rok ?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Ja, wychodząc do ogródka coś posprzątać nie miałabym możliwości zostawić mojego łaciatego wariata w domu. jeśli nawet ja bym udawała, że nie słyszę szczekania, to domownicy nie daliby rady :wink: awanturuje się, aż dołączy do mnie.. W lato widać, że ma dosyć, że chce iśc do domu- staje na chodniku i zerka na mnie wymownie- a każda próba zamknięcia go w domu=awantura.. Więc psina zagryza żeby i siedzi ze mną twardo..
ja dziś na działce też nieco podziałałam, i jak zawsze mam kłopot z zaśnięciem, tak dziś czuje, że szybko padnę.
Pozdrawiam i jak zawsze podziwiam piękne kwiaty- Twój ogród zaopatrzony lepiej, niż niejeden sklep ogrodniczy ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dziękuję Aniu za dalijkę! w kolejnych spodobał mi się ten ciemny dzielżan aż takiego ciemnego nie mam ;:185
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

:wit Aniu, ja chyba jednak nie mogłabym nie pracować, mimo że już 26 lat stażu mam i pracę niełatwą ;:108 Choć pewnie wolałabym mniej godzin, za lepsze pieniądze ;:306
Mnie ogród też ciągnie już, po niedzieli zacznę co nieco porządkować :heja
Dzielżany piękne, mam obiecany żółty i pomarańczowy na wiosnę :heja
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja dostałam dzielżan, a właściwie nasiona - żółty i pomarańczowy - jeszcze nie siałam...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”