Pielęgnacja starych drzew owocowych
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie starych drzew owocowych
Mądra rada- część wytnę teraz, a jesienią dokończę, czy tak?
Pozdrawiam Ewa
Witam,
czytam to forum od jakiegoś czasu, bo mam śliwkę mirabelkę w ogródku i za chiny ludowe nie mam pojęcia jak ją przyciąć. Przeprowadziłam się tu 3 lata temu i owa śliwka sobie tu rosła. Owocowała 3 lata temu, miała ze 3 śliwki w ciemne plamy
, które spadły niedojrzałe, potem już ani razu nie owocowała. 2 lata temu mszyce ją opanowały i w tamtym roku nawet liści nie miała. Nie wiem co robić, bo z jednej strony kompociki mi się marzą, a z drugiej nie wiem kiedy je sobie wypiję, o ile w ogóle. Pomożecie panowie??

czytam to forum od jakiegoś czasu, bo mam śliwkę mirabelkę w ogródku i za chiny ludowe nie mam pojęcia jak ją przyciąć. Przeprowadziłam się tu 3 lata temu i owa śliwka sobie tu rosła. Owocowała 3 lata temu, miała ze 3 śliwki w ciemne plamy

Nikt? Nic? Ja wiem, że nudy tak ciągle to samo mówić, ale pomóżcie chociaż ocenić, który to przewodnik albo czy ściąć to drzewko, bo się nie opłaca. Nerwa mam, bo tylko brudzi koło siebie, a nawet listków nie ma... W każdym razie życzę miłego dnia
Pozdrawiam,
Marta

Pozdrawiam,
Marta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli nie miała liści to jest martwa, cięcie bardzo proste, tuż nad, lub nawet pod poziomem ziemi.Biedrona pisze:...w tamtym roku nawet liści nie miała. ...
Pozdrawiam,
J
J
Dzięki, tak właśnie myślałam. Jednak troszkę mi szkoda... Tnę więc, posadzę nową 

- ewa2019
- 1000p
Wreszcie
udało się wyciąć tyle ile można-chyba? Przez cały tydzień, czytałam forum, pisma, książki i znowu forum-oczwiście wszystko na temat cięcia, starych drzew owocowych. Miałam dość, śniłam nawet cięcie drzew
A , oto jak było,nie jestem nadal pewna? czy w miarę dobrze?

Po cięciu

Proszę o ocenę, a może trzeba jeszcze coś wyciąć

A , oto jak było,nie jestem nadal pewna? czy w miarę dobrze?

Po cięciu

Proszę o ocenę, a może trzeba jeszcze coś wyciąć
Pozdrawiam Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IMVHO za dużo na raz. No ale niech się wypowiedzą fachowcy, bo ja to lajkonik jestem.
-
- 50p
- Od: 8 sty 2014, o 10:58
Wygląda to dość drastycznie. Według mnie cześć drzew może tego nie przeżyć...
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
To jak doradzi ktoś jak ciąć grusze które wstawiłem z 5 postów wyżej ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nikt Ci dokładnie nie zaznaczy to tnij prześwietlająco. Chore, suche, krzyżujące się itp.miczu007 pisze:To jak doradzi ktoś jak ciąć grusze które wstawiłem z 5 postów wyżej ?
Jak będziesz chciał skrócić to nie wszystko naraz. Lepiej trochę za mało niż za dużo.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Droga Ewo:
Nie wiem nieraz czy mam taką władzę / czy mi wypada oceniać pracę innych... Wiem, że za Tobą dużo roboty i wysiłku, także intelektualnego przy studiowaniu metodyki cięcia. No cóż, nazwijmy to silnym cięciem odmładzającym... i co, no dużo pracy będziesz mieć w kolejnych latach przy wtórnym formowaniu koron.
Na pocieszenie: nie martw się, drzewa powinny to przeżyć. 
Nie wiem nieraz czy mam taką władzę / czy mi wypada oceniać pracę innych... Wiem, że za Tobą dużo roboty i wysiłku, także intelektualnego przy studiowaniu metodyki cięcia. No cóż, nazwijmy to silnym cięciem odmładzającym... i co, no dużo pracy będziesz mieć w kolejnych latach przy wtórnym formowaniu koron.

- ewa2019
- 1000p
Dzięki-co znaczy, wtórne formowanie koron? Tego nie wyczytałam 

Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
To znaczy ponowne uformowanie koron z silnych odrostów powstałych w wyniku takiego cięcia jakie zastosowałaś, przeprowadzane co najmniej rok po pierwszym zabiegu.
P.S. A ja niedługo wrzucę wzór cięcia prześwietlającego starej jabłoni.
P.S. A ja niedługo wrzucę wzór cięcia prześwietlającego starej jabłoni.

-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
a na wysokość do jakiego momentu nejlepiej przyciąć ?newrom pisze:Jeśli nikt Ci dokładnie nie zaznaczy to tnij prześwietlająco. Chore, suche, krzyżujące się itp.miczu007 pisze:To jak doradzi ktoś jak ciąć grusze które wstawiłem z 5 postów wyżej ?
Jak będziesz chciał skrócić to nie wszystko naraz. Lepiej trochę za mało niż za dużo.