Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 5

Post »

Irenko ranniki, które Ci wysyłałam miały lekko zaschnięte kwiaty i nie zdążyły nawet zawiązać nasion, a więc nie mogła to być jesień. Wczesną jesienią po rannikach nie ma już żadnego śladu, można tylko szukać w ziemi bulwek, ale to trudna sprawa. Masz szczęście, że coś wyszło. Pilnuj nasion i pozwól im się wysiać.

Marysiu Masko kilka dni temu kopałam dołki, żeby wsadzić cebule narcyzów i ziemia na głębokości 15-tu cm była twarda jak kamień.
Z rannikami trzeba uważać i raczej nie przesadzać jak kwitną lub mają liście, bo można je stracić. Najbezpieczniej zebrać dojrzałe nasiona, od razu wysiać i oznaczyć miejsce, bo roczne siewki są maleńkie i łatwo je zniszczyć. W tym roku wielu osobom ranniki po prostu zniknęły i nie wiadomo, co było tego przyczyną.

Zapraszam na spacer po działce. Dzisiaj trochę więcej zdjęć zwiastunów wiosny, bo przez następne dwa dni mnie nie będzie.

Kwitną wrzośce
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Cyklamen dyskowaty nadal zachwyca swoimi misternymi kwiatkami.
Obrazek Obrazek

Wyszły zimowity i kamasja Kusika
Obrazek Obrazek

Jeden z narcyzów botanicznych ma już pąki, a liście tulipanów są coraz większe.
Obrazek Obrazek

Rozkwitają następne krokusy i pierwiosnki.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obie mahonie mają pąki.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Nadal kwitną stokrotki i przebiśniegi.
Obrazek Obrazek

Ubiorek wiecznie zielony i skalnica Arendsa mają pączki.
Obrazek Obrazek

Pięknie przezimowały koniczyna krwista i kokorycz lakolistna.
Obrazek Obrazek

Gęsiówka macedońska 'Variegata' kwitnie, a głodek kaukaski już niedługo pokaże swoje żółte kwiatki.
Obrazek Obrazek

Powojnik botaniczny 'Fusca' wypuścił dwa nowe pędy, a na wierzbie iwie 'Kilmarnock' pojawiły się następne bazie.
Obrazek Obrazek

Dwa z astrów jesiennych nadal zdobią rabatę. Są tak piękne, że szkoda je wycinać.
Obrazek Obrazek

Na starym pniu leszczyny rosną huby.
Obrazek Obrazek

Kosy poczęstowały się kwiatkiem śnieżycy wiosennej i liśćmi złoci żółtej, która ma już pąki.
Obrazek Obrazek

Czarcikęsik Kluka wypuszcza nowe pędy. Kwitną ranniki z wysianych przed trzema laty nasion.
Obrazek Obrazek

A na zakończenie kotek działkowy.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu aż się wierzyć nie chce, że to luty, moje rośliny pozakrywane dalej liśćmi i nie mam odwagi ich odkrywać tym bardziej, że nie mnie będzie nie dwa dni tylko miesiąc prawie. A rok wyjątkowy dla cyklamenów ;:215
Dla moich nie wiem czy to szpaków czy kosów przysmakiem są krokusy wydłubują razem z cebulką. Tak było rok temu, w tym krokusy jeszcze nie wyszły. Ja dzisiaj zauważyłam lilie na wierzchu :?
Powodzenia gdziekolwiek będziesz przez ten weekend ;:196
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu widzę że u Ciebie już wiosna w pełni
u mnie dopiero powoli się przeciera :lol:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Lidziu dawno do Ciebie nie zaglądałam a tu pięknie i wiosennie, ja też byłam na działce pościągałam okrycie niech się roślinki nie parzą. Mam tylko nadzieję że mocnych mrozów już nie będzie. Od poniedziałku jak będzie ładnie będę chodzić sprzątać i wycinać co jeszcze jest do przycięcia. Od marca zacznę już siać co trzeba z rozsady a resztę później bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Moje cylameny liści mają masę,ale nie kwitną już :(
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lideczko, przyroda w Twoim rejonie jest zdecydowanie bardziej pobudzona. Mój przebiśnieg dalej na etapie pączka, a krokusy botaniczne ozdobne tylko z liści.
Reszta na PW.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

U mnie też, wiosna się nie spieszy, tylko ranniki bardzo wyrywne a ciemierniki w pąkach, no cóż ochłodziło się. :D
M dziękuje za szczere życzenia ;:196 na razie jest o key i oby tak zostało. ;:215
Kosy u mnie też gospodarzą, rozkopują ziemię wokół zadołowanych doniczek, bo to kompost a w nim jedzonko.
Pytałaś co kupiłam, nareszcie udało mi się dorwać wielkokwiatowe orliki, kupiłam sadzonki i nasiona. :tan
A także, gipsówkę białą pełną, różową lepnicę, żółto zieloną prymulę Francesca, nasiona przetacznika różowego,dzwonka ogrodowego o pełnych kwiatach, chabra białawego- różowergo, omieg kaukaski , dwie tawułki i floxa violet.
Zobaczymy, czy coś wzejdzie z tych nasion. ;:oj aha i jeszcze skusiłam się na dwie nowe hosty, ale zaszalałam. ;:306
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Masko wydaje mi się, że mogłabyś powoli w jakiś pochmurny dzień odgarnąć kołderkę z liści, tylko ostrożnie żeby słońce nie spaliło delikatnych roślinek.
Nie mam pojęcia, które ptaki lubują się w wyciąganiu cebulek krokusów, bo u mnie tego nie robią. Może to gawrony są winowajcami?
Cyklamen kwitnie, bo to jego pora, przyśpieszył tylko nieco czas kwitnienia. Pozostałe powinny zakwitnąć późną wiosną i latem.
A w weekend pilnowałam wnuka.

Reniu dobrze powiedziane, że to już wiosna w pełni. Dzisiaj przyleciały pierwsze pszczoły i tak pięknie bzyczały w krokusach.
Do Ciebie wiosna zawita już niedługo, bo prognozy wieszczą wiosenne temperatury w całym kraju.

Danusiu ja już odkryłam wszystko oprócz aukuby. Wyobraź sobie, że w nocy z niedzieli na poniedziałek zmarzły pączki na botanicznym narcyzie. Mój zaokienny termometr pokazywał -3 stopnie, ale na działce musiało być chłodniej, bo woda była mocno zamarznięta.

Dorotko, a jakie masz cyklameny, bo u mnie od listopada kwitnie tylko dyskowaty. Bluszczolistne i purpurowy dopiero zakwitną.

Halinko u mnie dzisiaj po raz pierwszy pojawiły się pszczółki, a więc to już naprawdę wiosna.

Stasiu moje kosy ostatnio trochę się uspokoiły, chyba wiją już gniazda. Wiosna już się u mnie zadomowiła, bo dzisiaj przyleciały pierwsze pszczółki i obsiadły krokusy i ciemierniki.
Z zakupami rzeczywiści zaszalałaś, ale przecież każdemu należy się jakaś przyjemność. Jedni kupują stroje, buty i torebki, a my roślinki, to chyba nic złego. Jak nasionka wzejdą, a potem pokażą się pierwsze kwiaty, to dopiero będziesz miała radość, czego Ci serdecznie życzę.

Zobaczcie moich dzisiejszych gości.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na dalszy ciąg dzisiejszych zdjęć zapraszam wieczorem.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu już zapylanie u Ciebie odchodzi ;:oj no to wiosna na całego :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie praca wre Lidziu ;:63 a moje krokusiki w powijaczkach i niech tam siedzą.
Od wczoraj wybieram powoli liście, one są w miejscach zacienionych, więc roślinki nie ucierpią.
Tak myślałam, że masz weekend ze swoją sympatią ;:168
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mar bzyczenie pszczółek było niesamowite, tak dawno go nie słyszałam.
I jeszcze jedna dobra wiadomość wychodzi zawilec grecki. Zobaczysz go na jednym z poniższych zdjęć. Jak jeszcze zakwitnie, to będzie nie lada sensacja, bo wiele razy go kupowałam i sadziłam, a dopiero teraz się udało ;:180

Marysiu Masko moje krokusy rosną na patelni i dlatego już kwitną. Ty za to będziesz dłużej cieszyć się ich kwitnieniem.
Rośliny nabierają tempa. Codziennie pokazuje się coś nowego i każdy nowy listeczek i pączek tak bardzo potrafi ucieszyć :tan
Co do ostatniego mojego weekendu, to świetnie przewidziałaś :D

A teraz zapraszam na dzisiejszy spacer wśród wiosennych rabatek.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś niesamowitego ...wierzyć mi się nie chce, że to aktualne zdjęcia ;:185 Coś czuję że moje zakwitną w marcu jak mnie nie będzie i tyle je zobaczę :oops:
I moje kochane iryski już też będą kwitły :lol:
A czarnulek pojedzony wygrzewa się w słoneczku :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj! Masz wyjątkowo bujną wiosnę jak na luty ;:oj Ale widzę, że u Grażynki podobnie więc Wasz region jest dużo do przodu ;:333
Widzę, że szczaw gajowy też już zdobi? Cieszę się 8-)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Niesamowite :D I iryski jak u Ciebie pędzą ;:oj
A co jest na pierwszym zdjęcia, bo albo nie poznaje, albo zwyczajnie nie wiem ;:131
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu to aż nie jest prawdopodobne ;:oj aby o tej porze już tyle roślin kwitło..... to jak w kwietniu ;:173 u mnie owszem szaleją krokusy ale tylko w jednym kolorku :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”