Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

ULKA.......ja po raz pierwszy widzę u Ciebie takie łany liliowców.....masz rację, dobre kwiaty na starość :;230 rozrosną się, tworzą dorodne kępy chwastów nie widać a widok dla oka piękny.......ale trzeba też mieć wiele miejsca na ich paradę.......
widzę, że do zdrówka wracasz....fajnie bo wiosna za pasem....

pozdrawiam
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj :wit Uleczko jak Twoje zdróweczko ;:196
Piekne łany liliowców ja też zacznę wszędzie sadzić liliowce i zacznę robić siewki tylko poproszę Cię o opis w jaki sposób siejesz ich nasionka .No i też martwię się o te siły do pracy .Oby ich za szybko nie zabrakło :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam :wit
Krysiu, ja dopiero teraz pokazałam liliowce, bo mam więcej czasu na przeglądanie zdjęć i wybór tych do pokazania. Już zdążyłam się przekonać, że nie ma z nimi pracy, mam je wyściółkowane korą i to też ogranicza wyrastanie chwastów. A jak sił do pracy ubywa, to takie nasadzenia sprawdzają się dobrze
Alicjo trochę o sianiu już napisałam, bo pytała o to Ewa. Jeśli uzyskasz swoje liliowce, to satysfakcja będzie jeszcze większa, warto popróbować.
Jak jak moje zdrowie, no już z każdym dniem lepiej, do 4 marca mam zwolnienie lekarskie, a już 5 na kontrolę do Kliniki, potem muszę jeszcze zrobić kolejne rejestracje i to nie koniec problemów. To, że zbliża się wiosna i cieszy, ale czasami martwi, ale najważniejsze to pozytywne myślenie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Tak Ulecko pozytywne myślenie bardzo pomaga ;:108
O sianiu liliowców poszukam w twoim wątku. Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ULKA....nasionka pozyskujesz ze swoich liliowców......u mnie też niekiedy były nasienniki....nie zdążyłam zerwać przekwitniętych kwiatów albo przegapiłam i zawiązały się nasiona......czy z takich mogę wysiewać i kiedy .....
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo i Krystynko
o sianiu liliowców piszę na poprzedniej stronie. Może jeszcze dodam, że po zadołowaniu pojemników z zasianymi liliowcami zwracam uwagę aby wszystkie [pojemniki były dobrze obsypane ziemią wokół, aby tak szybko nie przemarzały, staram się tez aby były równo zadołowane. Następnie całość nakrywam siatką (mogą to być worki po ziemniakach czy cebuli - chodzi o to aby przepuszczały i wilgoć i powietrze). Na siatce rozkładam warstwę zimowego okrycia (najczęściej liście lub słomę). Na siatce dlatego, że łatwiej to na wiosnę usunąć. W ubiegły roku zadołowałam na warzywniku, dlatego też jak pogoda pozwoli i nadejdzie czas posiania warzyw, to pojemniki wyciągnę i ustawię pod foliowym nakryciem, lub na moim zadaszonym tarasie, będą wcześniej kiełkować. Jeszcze dodatkowo zabezpieczam małym płotkiem i gałązkami, aby koty czy psy nie zaczęły mi w tym grandzić. Być może są inne sposoby, np. przechłodzenie nasion w lodówce i sianie na wiosnę. Dla mnie mój sposób się dobrze sprawdza.
Dziewczyny zbierajcie swoje nasionka w tym roku, a za rok będziecie oczekiwać małych siewek, uda się.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacobinię mam od 2006 r. (od małej sadzonki)Zimuje w chłodnym holu, zimą utrzymuję lekko wilgotne podłoże. Ma razem z donicą ok. 1,80 m. Rośnie w dość dużej donicy. Jak minie niebezpieczeństwo przymrozków, to wędruje do ogrodu, najlepiej wystawić w pochmurny dzień, albo do miejsca zacienionego. latem nie powinna tez stać w pełnym słońcu, ponieważ jej liście tracą ładny zielony kolor i gorzej kwitnie. Musi też dostać pokarmu, ale nie mam jakiegoś specjalnego nawozu, daję to co mam, ale o podlewaniu nie można zapomnieć, ponieważ wody potrzebuje sporo. Myślę, że to tyle, nie jest specjalnie wymagająca.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Udawało mnie się ukorzenić dwie jakobinie od Ciebie .Ładnie się rozrastają i mają już około 30 cm .Faktycznie lobią wodę , co dwa dni muszę podlewać bo listki zwisają .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ulcia ... kolekcja liliowców godna pozazdroszczenia ....mnie ujęły czerwienie , bordowe i ciemne fiolety ...Jasnych , w tym kremowych , żółtych mam sporo ... Masz rację - liliowce w rzeczy samej to bezobsługowe rośliny - gdyby tak mogły chociaż dłużej kwiaty trzymać ...i u mnie nie wyrastają chwasty - więc odpada pielenie ...a sił z wiekiem ubywa .
Serdecznie pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196 ;:168 ;:167
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku witaj
Ciesze się, że jacobinie ładnie Ci rosną, bo to że się ukorzeniły to mnie nie dziwi. Jeśli są już tak duże to i kwitnienia się doczekasz.

Jagódko witaj
Dziękuję za życzenia zdrówka, co do liliowców to mamy takie samo zdanie a i upodobania do kolorów też. Takie bezobsługowe to jeszcze hosty są, też bardzo je lubię. No i chyba faktycznie trzeba będzie powoli (a może szybko) zmieniać cały ogród na taki prawie nie wymagający wkładu pracy, ale czy to jest możliwe. Ja już prawie nie sieję jednorocznych, które tak bardzo urozmaicają rabaty i każdego roku mogą być inne nasadzenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Uleńko obejrzałam Twoje liliowce i jestem w szoku ;:oj taka ilość i różnorodność. Podziwiam Cię bardzo, jesteś niesamowitą i przede wszystkim pracowitą ogrodniczką. A jak Twoje zdrówko? CZy już czujesz się lepiej?
Przesyłam pozdrowienia i słoneczko ;:3 u mnie świeci aż miło :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko witaj
Słoneczka nie wysłałaś expresem, dlatego chyba jeszcze nie dotarło, ale dziękuję. U nas pochmurno. Ja czuję się lepiej, ale nie sądziłam, że to tak długo potrwa. Ja chciałabym już nic nie czuć po zabiegu, ale czas jest najlepszym sprzymierzeńcem i z jego upływem będzie lepiej. Fakt, liliowców mam sporo, ale to tak jak pisałam większość z nasion, więc takie różnorodne, a jeszcze kolejne siewki czekają w kolejce na swój debiut.
Aneczko, kończąc wpis dojrzałam to ;:3 , jest super
Pozdrawiam, miłego dnia
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No to jeszcze ja wysyłam ;:3 bo u mnie piękne lazurowe niebo, bialutkie małe chmureczki i cudne słonko ;:138
Humor od razu mam lepszy ;:215
Zdrówka Uleńko ;:168
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Moniko za ;:3, już i u nas świeci, chociaż co chwilę pojawiają się szybko mknące chmurki, ale dzień jest ;:333
Za życzenia zdrówka dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ale łan liliowców ;:oj Piękne.
Niby bezobsługowe, ale nie do końca. Z czasem bardzo mocno się rozrastają, a wtedy wykopywanie i dzielenie to już ciężka praca.
U mnie piękny, ciepły i słoneczny dzień. Czego wszystkim życzę. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”