Ogród 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 2

Post »

Sylwuniu plany szerokie a ja już teraz życzę realizacji.Pomysł z berberysami bardzo mi się podoba ;:215 Oświetlenie ścieżki fajny pomysł czy wiesz jakiego typu lampy chciałabyś zamontować?
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też wysłuchałam hymnów dla Zbyszka i Kamila,bo to nie codziennie jest taka okazja ;:138
Świetnie masz sprecyzowane plany ogrodowe, teraz już tylko realizacja Cię czeka a my będziemy podziwiać ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Plany fantastyczne:) ;:oj uwielbiam takie alejki tylko isc i rozglądać sie na boki ;:173...... marzenie. ....
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Joasiu, Grażynko, Madziu tak szczerze to nie wiem. Nie mam konkretnych planów co do kształtu czy wysokości ale chyba raczej te mniejsze bo i tańsze a głównie to będzie przewagą w zakupie.
Oswiatlane było lampkami solarowymi ale raz świecił raz nie i teraz to juz postanowione najpierwsze co to oświetlenie. Chociaż marzy mi si oświetlenie w całym ogrodzie chocia tak znikomo ale na takie to muszę dugo poczekać. Są ważniejsze wydatki jak wiadomo. Joasiu na ścieżkę będę potrzebowac ok 40 berberysów + jeszcze koło skalnika ale tam jeszcze nie liczyłam bo ta rabatka obsadzona będzie później. Teraz piorytet to właśnie oświetlenie , krawężniki( chciałabym trafić krawężnki z rozbiórki chodników bo jeszcze w Siedlcach blisko mojej pracy jest stary chodnik więc może w tym roku będą zmieniać i jakby się udało kupić tanio to byłabym bardzo szczęśliwa) Ścieżkaciągnąca sie od furtki do domu będzie obsadzona z jednej strony bo z drugiej musi być miesjce na wjazd.
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

A może łatwiej byłoby porobic sadzonek z odmian które ci sie podobają. Berberysy latwo sie ukorzeniaja i szybko rosną. :D a krawezniki mozna niedrogo zrobic z betonu w plastikowych formach, moj M robił wszystkie krawezniki jakie mamy na dzialce, a jeszcze jakby powciskac kamieni ile sie da do tych form to jeszcze taniej wyjdzie.
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32

Post »

Sylwuś te berberysy będą super wyglądać a oświetlenie elektryczne jest o wiele fajniejsze niż solarne u nas na razie musi wystarczyć solarne ostatnio do kupiłam w nomi na promocje kulki solarne zielone i fioletowe tylko nie mam jeszcze pomysłu gdzie je ulokować ;:196
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Witaj Sylwuś Wiosna już Ci powolutku puka do ogródka hiacynty, żonkile, krokusy, tulipany pokazały swe listeczki :heja
Piękna szyszka
Kolega z pracy bardzo miły i piękne igliczki zamówiłaś :)
Oby z tym latem się nie sprawdziło :roll:
I widzę, że plany na ten sezon masz bardzo obszerne i fajne ;:333
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana zaległości na forum mam ogromnie, próbuję nadrabiać.
Zostawiam buziaki i życzenia dobrego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Sylwuś ja też w sobotę przeszłam się po ogrodzie i robiłam plany co i gdzie posadzę, gdzie powiększę, gdzie dorobię rabaty. Takie planowanie to super sprawa :heja
Życzę aby Twoje plany doszły do skutku :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Sylwuniu warto rozważyć , jak długo w ciągu doby będą oświetlone różne fragmenty ogrodu. W miejscach, które chcesz oświetlać przez wiele godzin, lepiej nie stosować halogenów, bo zużywają więcej energii niż inne źródła światła, na przykład lampy sodowe, metalohalogenkowe, a zwłaszcza diody LED.Słupki ze stali oksydowanej świecą i zdobią ? również w dzień. Ciepłe światło, pojawiające się na nawierzchni dyskretnie wyznacza trasę przejścia.Jest wiele firm które oferują lampy w kosmicznych cenach natomiast tąsamą lampę można kupić o wile taniej. :wink:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Sylwia, ponieważ mamy duży ogród w dodatku pozbawiony jakiegokolwiek oświetlenia sztucznego bo ostatnia latarnia została postawiona ponad 100 metrów od naszej posesji, na początek zakupiliśmy kilka lamp oświetlających teren przy wjeździe i wokół domu. Resztę lamp (koszt jednego słupka ok 50 zł) M. kupował na raty, tzn. co miesiąc 1-2 szt i dostawiał w mrocznych częściach ogrodu. Lampy przy domu i wzdłuż wjazdu zapalają się i gaszą same w zależności jak zapada zmrok, a reszta ogrodu jest na pilota i wyłączam dużą część oświetlenia jak już wiem, że nie będę wychodziła na zewnątrz.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sylwuś, plany na ten sezon fajne, wszystko się uda na pewno ;:215
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witajcie, :wit
Koleżanka która chodziła na 7 do pracy jest na urlopie wiec to oznacza że dzisiaj byłam na 7 w pracy :tan i jeszcze jutro :)
Miałam możliwość dzisiaj pospacerować sie po ogrodzie i obserwować jak dziobki tulipanów zaczynają pojawiać się. A co najważniejsze śniegu ubywa :tan
MagdalenaKCh-Madziu a tej obcji nie brałam pod uwagę. Tylko Madziu te berberysy wolnorosnace są więc jak mi przyjdzie czekać kilkadziesiat lat na efekty a tak wymażyła mi sie kolorowa ścieżka do domu. A takie formy o których piszesz to można gdzieś kupić? Bo powiem że to nie głupi pomysł. Jak nie będą zmieniać chodnika to takie rozwiazanie wchodziłoby w grę. Dziękuję ;:196
Magda30-Madziu a to u mnie nie było takich kulek. Jestem pewna ze znajdziesz dla nich odpowiednie miejsce w ogrodzie.
Paulii-Paulinko dziękuję mam nadzieję że lato będzie wspaniałe i będzie mozna posiedzieć przy grilu (bez komarów oczywiście). Jodły na razie beda stać w doniczkach przed domem. A resta bedzie posadzona w gruncie. Chciałabym żeby wszystkie moje plany ogrodowe sie spełniły a najbardziej to ciesze sie na myśl o ścieżce do domu.
aage-Agniesiu dziękuję i wzajemnie. Nadrabiaj bo później będzie jeszcze wiećej do nadrabiania :)
anym-Aniu takie palny są jak najbardziej potrzebne i już chciałoby sie wiosny, żeby można było iść i popracowac. Dziękuję też mam taką nadzieje ze sie uda.
jonatanka-Joasiu raczej oświetlać będa tylko przez kilka godziń a jak nie bedzie takiej potrzeby to moga się nie świecić. Wiadomo zimą kiedy robi sie wcześniej ciemno będa świecić dłuzej. Przeglądałam troszkę stron z oswietleniem zewnętrznym i ceny z kosmosu. Spotkałam kilka oświetleń na normalną żarówkę. Możliwe to. Wybiorę sie do Nomi i Mrówki i popatrze co oni mają.
kocica-Ewuniu udogodnienie z tym włączaniem się lamp. Widzisz mój tato nie ma takich zdolności jeśli chodzi o energetyke i musimy brać osobę z zewnątrz. I tak jakby nam przysżło wołać go co miesiac to nie ma sensu. Teraz najważniejsze ścieżka a później się zobaczy.
iwona0042-Iwonko planów w głowie siedzi dużo ale wybrałam te na tip top :)
Pozdrawiam wszystkich cieplutko ;:196 buziaczki
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Sylwuś, jak poczytałam o Twoich planach to deczko mnie przytkało, lampki solarne u mnie nie zdały egzaminu, zbierała się w nich woda po deszczu. A dlaczego berberysy?
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witaj Elu a dlaczego deczko Cię przytkało? U mnie lampy solarowe tez nie zdały rezultatu raz swieciły raz nie. A dlaczego berberysy bo bardzo je lubimy. I tak pomyślałam że będę mieć cały czas kolorowo. Mam już posadzone berberysy wolnorosnace karłowe i bardzo jesteśmy z nich zadowoleni. Nic nie trzeba przy nich robić. Wystarczy posadzić i same rosną.

Obrazek
Tylko nie wiem czy będą takie czy może inną odmianę kupię.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”