Ogród 2
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród 2
Sylwuniu plany szerokie a ja już teraz życzę realizacji.Pomysł z berberysami bardzo mi się podoba
Oświetlenie ścieżki fajny pomysł czy wiesz jakiego typu lampy chciałabyś zamontować?

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też wysłuchałam hymnów dla Zbyszka i Kamila,bo to nie codziennie jest taka okazja
Świetnie masz sprecyzowane plany ogrodowe, teraz już tylko realizacja Cię czeka a my będziemy podziwiać

Świetnie masz sprecyzowane plany ogrodowe, teraz już tylko realizacja Cię czeka a my będziemy podziwiać

-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Plany fantastyczne:)
uwielbiam takie alejki tylko isc i rozglądać sie na boki
...... marzenie. ....

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Joasiu, Grażynko, Madziu tak szczerze to nie wiem. Nie mam konkretnych planów co do kształtu czy wysokości ale chyba raczej te mniejsze bo i tańsze a głównie to będzie przewagą w zakupie.
Oswiatlane było lampkami solarowymi ale raz świecił raz nie i teraz to juz postanowione najpierwsze co to oświetlenie. Chociaż marzy mi si oświetlenie w całym ogrodzie chocia tak znikomo ale na takie to muszę dugo poczekać. Są ważniejsze wydatki jak wiadomo. Joasiu na ścieżkę będę potrzebowac ok 40 berberysów + jeszcze koło skalnika ale tam jeszcze nie liczyłam bo ta rabatka obsadzona będzie później. Teraz piorytet to właśnie oświetlenie , krawężniki( chciałabym trafić krawężnki z rozbiórki chodników bo jeszcze w Siedlcach blisko mojej pracy jest stary chodnik więc może w tym roku będą zmieniać i jakby się udało kupić tanio to byłabym bardzo szczęśliwa) Ścieżkaciągnąca sie od furtki do domu będzie obsadzona z jednej strony bo z drugiej musi być miesjce na wjazd.
Oswiatlane było lampkami solarowymi ale raz świecił raz nie i teraz to juz postanowione najpierwsze co to oświetlenie. Chociaż marzy mi si oświetlenie w całym ogrodzie chocia tak znikomo ale na takie to muszę dugo poczekać. Są ważniejsze wydatki jak wiadomo. Joasiu na ścieżkę będę potrzebowac ok 40 berberysów + jeszcze koło skalnika ale tam jeszcze nie liczyłam bo ta rabatka obsadzona będzie później. Teraz piorytet to właśnie oświetlenie , krawężniki( chciałabym trafić krawężnki z rozbiórki chodników bo jeszcze w Siedlcach blisko mojej pracy jest stary chodnik więc może w tym roku będą zmieniać i jakby się udało kupić tanio to byłabym bardzo szczęśliwa) Ścieżkaciągnąca sie od furtki do domu będzie obsadzona z jednej strony bo z drugiej musi być miesjce na wjazd.
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
A może łatwiej byłoby porobic sadzonek z odmian które ci sie podobają. Berberysy latwo sie ukorzeniaja i szybko rosną.
a krawezniki mozna niedrogo zrobic z betonu w plastikowych formach, moj M robił wszystkie krawezniki jakie mamy na dzialce, a jeszcze jakby powciskac kamieni ile sie da do tych form to jeszcze taniej wyjdzie.

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Sylwuś te berberysy będą super wyglądać a oświetlenie elektryczne jest o wiele fajniejsze niż solarne u nas na razie musi wystarczyć solarne ostatnio do kupiłam w nomi na promocje kulki solarne zielone i fioletowe tylko nie mam jeszcze pomysłu gdzie je ulokować 

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03

Piękna szyszka
Kolega z pracy bardzo miły i piękne igliczki zamówiłaś

Oby z tym latem się nie sprawdziło

I widzę, że plany na ten sezon masz bardzo obszerne i fajne

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Kochana zaległości na forum mam ogromnie, próbuję nadrabiać.
Zostawiam buziaki i życzenia dobrego tygodnia
Zostawiam buziaki i życzenia dobrego tygodnia

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Sylwuś ja też w sobotę przeszłam się po ogrodzie i robiłam plany co i gdzie posadzę, gdzie powiększę, gdzie dorobię rabaty. Takie planowanie to super sprawa
Życzę aby Twoje plany doszły do skutku

Życzę aby Twoje plany doszły do skutku

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Sylwuniu warto rozważyć , jak długo w ciągu doby będą oświetlone różne fragmenty ogrodu. W miejscach, które chcesz oświetlać przez wiele godzin, lepiej nie stosować halogenów, bo zużywają więcej energii niż inne źródła światła, na przykład lampy sodowe, metalohalogenkowe, a zwłaszcza diody LED.Słupki ze stali oksydowanej świecą i zdobią ? również w dzień. Ciepłe światło, pojawiające się na nawierzchni dyskretnie wyznacza trasę przejścia.Jest wiele firm które oferują lampy w kosmicznych cenach natomiast tąsamą lampę można kupić o wile taniej. 

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Sylwia, ponieważ mamy duży ogród w dodatku pozbawiony jakiegokolwiek oświetlenia sztucznego bo ostatnia latarnia została postawiona ponad 100 metrów od naszej posesji, na początek zakupiliśmy kilka lamp oświetlających teren przy wjeździe i wokół domu. Resztę lamp (koszt jednego słupka ok 50 zł) M. kupował na raty, tzn. co miesiąc 1-2 szt i dostawiał w mrocznych częściach ogrodu. Lampy przy domu i wzdłuż wjazdu zapalają się i gaszą same w zależności jak zapada zmrok, a reszta ogrodu jest na pilota i wyłączam dużą część oświetlenia jak już wiem, że nie będę wychodziła na zewnątrz.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Sylwuś, plany na ten sezon fajne, wszystko się uda na pewno 

- Sylwia85
- 1000p
Witajcie,
Koleżanka która chodziła na 7 do pracy jest na urlopie wiec to oznacza że dzisiaj byłam na 7 w pracy
i jeszcze jutro 
Miałam możliwość dzisiaj pospacerować sie po ogrodzie i obserwować jak dziobki tulipanów zaczynają pojawiać się. A co najważniejsze śniegu ubywa
MagdalenaKCh-Madziu a tej obcji nie brałam pod uwagę. Tylko Madziu te berberysy wolnorosnace są więc jak mi przyjdzie czekać kilkadziesiat lat na efekty a tak wymażyła mi sie kolorowa ścieżka do domu. A takie formy o których piszesz to można gdzieś kupić? Bo powiem że to nie głupi pomysł. Jak nie będą zmieniać chodnika to takie rozwiazanie wchodziłoby w grę. Dziękuję
Magda30-Madziu a to u mnie nie było takich kulek. Jestem pewna ze znajdziesz dla nich odpowiednie miejsce w ogrodzie.
Paulii-Paulinko dziękuję mam nadzieję że lato będzie wspaniałe i będzie mozna posiedzieć przy grilu (bez komarów oczywiście). Jodły na razie beda stać w doniczkach przed domem. A resta bedzie posadzona w gruncie. Chciałabym żeby wszystkie moje plany ogrodowe sie spełniły a najbardziej to ciesze sie na myśl o ścieżce do domu.
aage-Agniesiu dziękuję i wzajemnie. Nadrabiaj bo później będzie jeszcze wiećej do nadrabiania
anym-Aniu takie palny są jak najbardziej potrzebne i już chciałoby sie wiosny, żeby można było iść i popracowac. Dziękuję też mam taką nadzieje ze sie uda.
jonatanka-Joasiu raczej oświetlać będa tylko przez kilka godziń a jak nie bedzie takiej potrzeby to moga się nie świecić. Wiadomo zimą kiedy robi sie wcześniej ciemno będa świecić dłuzej. Przeglądałam troszkę stron z oswietleniem zewnętrznym i ceny z kosmosu. Spotkałam kilka oświetleń na normalną żarówkę. Możliwe to. Wybiorę sie do Nomi i Mrówki i popatrze co oni mają.
kocica-Ewuniu udogodnienie z tym włączaniem się lamp. Widzisz mój tato nie ma takich zdolności jeśli chodzi o energetyke i musimy brać osobę z zewnątrz. I tak jakby nam przysżło wołać go co miesiac to nie ma sensu. Teraz najważniejsze ścieżka a później się zobaczy.
iwona0042-Iwonko planów w głowie siedzi dużo ale wybrałam te na tip top
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
buziaczki

Koleżanka która chodziła na 7 do pracy jest na urlopie wiec to oznacza że dzisiaj byłam na 7 w pracy

Miałam możliwość dzisiaj pospacerować sie po ogrodzie i obserwować jak dziobki tulipanów zaczynają pojawiać się. A co najważniejsze śniegu ubywa

MagdalenaKCh-Madziu a tej obcji nie brałam pod uwagę. Tylko Madziu te berberysy wolnorosnace są więc jak mi przyjdzie czekać kilkadziesiat lat na efekty a tak wymażyła mi sie kolorowa ścieżka do domu. A takie formy o których piszesz to można gdzieś kupić? Bo powiem że to nie głupi pomysł. Jak nie będą zmieniać chodnika to takie rozwiazanie wchodziłoby w grę. Dziękuję

Magda30-Madziu a to u mnie nie było takich kulek. Jestem pewna ze znajdziesz dla nich odpowiednie miejsce w ogrodzie.
Paulii-Paulinko dziękuję mam nadzieję że lato będzie wspaniałe i będzie mozna posiedzieć przy grilu (bez komarów oczywiście). Jodły na razie beda stać w doniczkach przed domem. A resta bedzie posadzona w gruncie. Chciałabym żeby wszystkie moje plany ogrodowe sie spełniły a najbardziej to ciesze sie na myśl o ścieżce do domu.
aage-Agniesiu dziękuję i wzajemnie. Nadrabiaj bo później będzie jeszcze wiećej do nadrabiania

anym-Aniu takie palny są jak najbardziej potrzebne i już chciałoby sie wiosny, żeby można było iść i popracowac. Dziękuję też mam taką nadzieje ze sie uda.
jonatanka-Joasiu raczej oświetlać będa tylko przez kilka godziń a jak nie bedzie takiej potrzeby to moga się nie świecić. Wiadomo zimą kiedy robi sie wcześniej ciemno będa świecić dłuzej. Przeglądałam troszkę stron z oswietleniem zewnętrznym i ceny z kosmosu. Spotkałam kilka oświetleń na normalną żarówkę. Możliwe to. Wybiorę sie do Nomi i Mrówki i popatrze co oni mają.
kocica-Ewuniu udogodnienie z tym włączaniem się lamp. Widzisz mój tato nie ma takich zdolności jeśli chodzi o energetyke i musimy brać osobę z zewnątrz. I tak jakby nam przysżło wołać go co miesiac to nie ma sensu. Teraz najważniejsze ścieżka a później się zobaczy.
iwona0042-Iwonko planów w głowie siedzi dużo ale wybrałam te na tip top

Pozdrawiam wszystkich cieplutko

- Sylwia85
- 1000p
Witaj Elu a dlaczego deczko Cię przytkało? U mnie lampy solarowe tez nie zdały rezultatu raz swieciły raz nie. A dlaczego berberysy bo bardzo je lubimy. I tak pomyślałam że będę mieć cały czas kolorowo. Mam już posadzone berberysy wolnorosnace karłowe i bardzo jesteśmy z nich zadowoleni. Nic nie trzeba przy nich robić. Wystarczy posadzić i same rosną.

Tylko nie wiem czy będą takie czy może inną odmianę kupię.

Tylko nie wiem czy będą takie czy może inną odmianę kupię.