Moja rabatka2- perdii

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja rabatka2- perdii

Post »

tija pisze:Rozumiem ,że do Olkwiatu towar dowieźli :wink: chyba że zakupy robiłaś na mieście ? warto tam zajrzeć ?
Elu dowieźli towar do Olkwiatu.Mają w tej chwili dość spory wybór.Cebulki lilii schodzą jak ciepłe bułeczki :D
Ewo warto polubić piwonie.Mają wspaniały zapach i urok.
Ave - Ewo Daj im "jeść" więcej niż potrzebują lub popryskaj preparatem Asahi SL lub Tytanit.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu,ale niespodzianka piwoniowa ,jakoś mi się lepiej zrobiło na serduszku,jak na nie patrzę,nawet zapachniało ,sugestia zrobi wszystko,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p
Od: 6 sie 2013, o 12:01

Post »

Witaj!
Cieszę síę, że jest nas więcej z Olsztyna :-)
Na prawdę masz pomidory w gruncie? Jakie odmiany? Stosujesz agrowłókninę albo agrotkaninę?
Och, wspaniale,że Cię znalazłam , jakoś mi raźniej :-D

Pozdrowionka
OLA :wit
Ola :wit
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Olu :wit Naprawdę mam pomidory w gruncie oczywiście w szklarni też.Stosuję agrotkaninę ze względu na chwasty ponieważ bywam na działce tylko w weekendy lub gdy mąż ma wolne.Pomidory w gruncie : konsul,marmande,fiutek,malinowy,kmicic,czarny książe.
Oprócz tego pomidorki koklajlowe czerwone, żólte.Nawet w Olsztynie na balkonie w donicach mam pomidory :D latem rzecz jasna.
To moje pomidory w gruncie jeszcze zielone bo to początek lipca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Możesz z powodzeniem uprawiać w gruncie.
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p

Post »

Gosiu,
Wspaniałe te Twoje pomidory. Stosujesz jakieś opryski? A pod folią też masz agrowłókninę? Ja też w tym roku miałam na balkonie. Takie koktajlowe.
Ja zostałam ogrodnikim niechcący, tzn. zajęłam się ogródkiem jakieś 2 czy 3 lata temu jak Mama zachorowała,żeby jak wyzdrowieje mogła nacieszyć oczy. To była jej domeną, ja tylko korzystałam z plonów. Od tamtej pory ja z siostrą dbałam o ogród. Od lipca kiedy Mama odeszła ogród jest mój. W zeszłym roku postawiliśmy foliak i zaczęły się pomidory. Może kiedyś stanie tam mój dom.
Oj rozpisałam się trochę w Twoim wątku ;:130 już mnie nie ma.

OLA :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale plantacja pomidorów .. W tamtym roku miałam w gruncie malinowe i koktajlowe , które się same rozsiały na kompostowniku . W tym też kilkanaście sadzonek posadzę bo mają lepszy smak od kupowanych ,chociaż kupuję u znajomego ogrodnika z pod folii..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu cieszę się że się rozpisałaś. Tak jak pisałam z powodu krótkich wizyt na działce stosuję gdzie można agrotkaninę :D
Mam szklarenkę 2x3m oraz tunel foliowy 3x6m wyłożone również czarną agrotkaniną Przed posadzeniem pryskam miedzianem sadzonki od spodu liści i korzenie. Po posadzeniu opryski robię mlekiem , chociaż zapach jest powalający i podlewam chyba bardziej śmierdząca gnojówką z pokrzyw. Jeżeli dzieje się coś bardzo niedobrego wtedy używam środków chemicznych ale to sporadycznie. W tym roku zaopatrzyłam się już w cienki miedziany drut i będę oplatać nim pomidory :D Przeczytałam w internecie że taka metoda pomaga w walce z zarazą ziemniaczaną. Koleżanka z Forum w ubiegłym sezonie pod korzeń kładła miedzianą monetę i pomidorki jej nie chorowały.Zobaczymy jak się sprawdzi metoda z drutem.

Tunel foliowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szklarnia

Obrazek

oraz część ogrodu
fasolka
Obrazek

por
Obrazek

no oczywiście truskawki,maliny,kapusta ogólnie mówiąc co się da jest na agrowłókninie lub agrotkaninie

Janeczko swoje pomidory ogólnie warzywa jednak inaczej smakują
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już niedługo wiosna i znowu będą kwitnąć i cieszyć nasze oczy barwami roślinki posadzone własnoręcznie :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

C.d. wiosennych roślin :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak co roku gniazdo będzie gościć pisklaki i prze to muszę opóźnić oprysk tui

Obrazek

Część założonej wiosną 2013 roku rabatka liliowców mam nadzieję, że w tym roku będą już bardziej okazałe :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Gosiu
Piękne masz rabaty.Podoba mi się ta z dużymi kamieniami,oj będzie okazale jak wszystko zakwitnie.

Żurawki i hosty sporej wielkości ;:oj

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna coraz bliżej :D Prawie wcale nie widać już śniegu, wczorajszy deszcz w tym pomógł.
Będę pewnie w sezonie pytać o pomidory, bo mam zamiar znowu spróbować. Dwa razy mi nie wyszło, ale znów nabrałam ochoty na coś większego niż Koraliki. M mówi, że to nie pomidor :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja też sadzę trochę pomidorów ale w tym roku będzie ich więcej .. Ewo spróbuj w donicach , w nich zawsze wychodzi , tak sadziłam gdy miałam mały warzywnik bo donice co roku stały w innym miejscu i nie łapały zarazy ... Widzę rabatkę z nowymi liliowcami , u mnie tez mam nowe nasadzenie i jestem ciekawa jak będzie wyglądać gdy zakwitnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p

Post »

Witaj Gosiu,
ale się cieszę, że zamieściłaś zdjęcia z pod folii i szklarni. Ja mam dylemat bo w wielu miejscach piszą, że trzeba białą agrotkaninę używać pod osłony, że odbija światło i rośliny lepiej rosną. Ale skoro u Ciebie tak pięknie na czarnej to może też się skuszę. Mam pytanie o fasolkę. Czy siejesz ją w rowki pomiędzy włókniną czy sadzisz z rozsady?

Muszę kończyć bo moje dzieci się pozabijają

Pa :wit
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Gosiu piękne bzy i azalie ale najbardziej zauroczył mnie biały orlik,Ja mam kilka ale ten bajka.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu witaj Czytałam że jutro wybierasz się na działeczkę.Ciekawe co nowego nam pokażesz :D
Ewo M ma rację to raczej przegryzka w czasie przejścia z jednej części ogrodu na drugą.Ponieważ koralik rośnie prawie jak chwast więc sadzę do w różnych miejscach właśnie w celu podjadania jak pracuję w danym miejscu a wnuczki skubią biegając po ogrodzie.Mam go również na balkonie.Latem wnuczki gdy przyjadą po przywitaniu biegną na balkon zobaczyć czy są pomidorki. W ubiegłym roku otrzymali sadzonki i całe lato u siebie na balkonie mieli swoje pomidorki.W tym roku zrobili krok na przód zażyczyli sobie oprócz pomidorów i papryki- kwiatki :;230 Zawsze służę radą chociaż ekspertem nie jestem
Janeczko ja nie sadzę w donicach (wyjątek balkon) Robię tak zwany płodozmian w uprawie gruntowej.Też jestem ciekawa jak przezimowały posadzone liliowce i czy zakwitną ;:224
Olu Fasolkę sieję. Mam tyle rozsad że na fasolę nie ma już miejsca :;230 Co roku mam dużo fasoli.Uprawiam karłową odmianę Liwia., bo ma cienkie delikatne strąki.Na suche ziarno też sieję.
Danusiu lubię orliki i mam do nich sentyment to był ulubiony kwiat mojej Mamy. Patrząc więc na orliki wspominam mamę i jej działkę. Malutka była jak to w ogródkach działkowych.Kupiłam orliki pełne różne kolory.Ciekawe czy rośliny, które wyrosną,będą się zgadzały z fotografia na opakowaniu i z opisem. Orliki się mocno wysiewają,ale nie mam pojęcia która sadzonka to te białe bo bym chętnie Ci sprezentowała.Może nasionka będziesz chciała .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”