Hacjenda Anego cz.2
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hacjenda Anego cz.2
I Jadzia jedzie z nami na kurczaki....
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

- wielkakulka
Trudno, poczekamy az wrócą...

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Witaj Jędrku! Ooo! U Ciebie gwarno. Ja już też wybudzam się z zimy i nie chciałabym jej powrotu. Watek ostatni zamknęłam zimą i miałam otworzyć wiosną ( ta prawdziwą) , gdzie tam , nie wytrzymałam i już jest otwarty. Trochę działo się u mnie ( wnusio urodził nam się 19.01.).
Skorzystałam z terminów siania. Już jestem po przeglądzie nasion, co bym chciała wysiać. Miałam już tego nie robić
, ale to jest nie możliwe. Oczywiście mam wiosenne przebudowy, rozbudowy zaplanowane. Sam widzisz, że czekam blokach startowych i rwę się do roboty.
W moim rewirze kujawsko -pomorskim też dbamy o swoje kontakty organizując spotkania zimowe w pięknej , stylowej restauracji, a latem to Dziewczynki się skrzykują na prywatnych posesjach. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i sił na ten nowy sezon ogrodniczy. Mirka
Skorzystałam z terminów siania. Już jestem po przeglądzie nasion, co bym chciała wysiać. Miałam już tego nie robić

W moim rewirze kujawsko -pomorskim też dbamy o swoje kontakty organizując spotkania zimowe w pięknej , stylowej restauracji, a latem to Dziewczynki się skrzykują na prywatnych posesjach. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i sił na ten nowy sezon ogrodniczy. Mirka
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Andrzeju!...skoro wrony kraczą, wróble "baraszkują"...to wiosna chyba już niebawem. U mnie dzisiaj było +10C, choć bez słońca ...to pogoda iście wiosenna . Po południu popadał miarowy, delikatny...niczym majowy deszczyk! Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56

trochę się wytłumaczę - nie będę opowiadał dlaczego często nie ma nas w domu ....
napiszę tylko, że znalazłem nową pasję - pochodzę z tzw Ziem Odzyskanych i mimo iż tylko 18 lat mieszkałem w moim rodzinnym miasteczku to ... tak mi zapadło w pamięci, że zgłębiam jego nieznaną (bo niemiecką) historię.
Mam ogromną kolekcję wyszukanych dawnych zdjęć i w niemal 100% umiejscowiłem owe budowle dawno już nieistniejące. Zgromadziłem wiele opisów, wiele tekstów mówiących o przeszłości.
Oczywiście nie trzymam tego dla siebie - pisuję na wielu forach, zamieszczam wszystko co znajdę - tworzą się grupki zapaleńców jak ja i uzupełniamy nawzajem swoje wiadomości. Pisuję do kilku portali, nawet spłodziłem dwa felietony zamieszczone w jednym z portali, moje teksty a zwłaszcza zdjęcia znajduję też w drukowanych biuletynach ..... ale, ale - tu widzę że zaczynam się chwalić

no dobrze - powiem więc tylko, że odkryłem plan powstania uzdrowiska z początków XVIII w - rozszyfrowałem pisane niemieckie litery (a nie znam tego języka) i zlokalizowałem miejsca gdzie stały pierwsze domy zdrojowe od 1703r - o nich tylko wspominają dawne zapiski, a ja wiem gdzie się mieściły

Widzicie więc że wolnego czasu nie mam już na forum, a szkoda bo sezon się zaczyna i coraz więcej się dzieje - naprawię to , a póki co moja Mireczka prosi na obiad

- any57
pojadłem - zmywarka się dobrze spisała (ma już 57 lat i ciągle sprawna
) - teraz ciąg dalszy ...
witam nowych gości:
Aurelkę(semirek) - dziękuję za miłe słowa - zdjęcia robię zwykłym kompaktem z opcja zdjęcia makro
i Anię(wielkakulka) - ależ namieszałaś - a dziewczyny już się pakowały
muszę zrobić zagródkę i i kupić trochę pisklaków - bo w sklepie mi hurtowo tyle nie sprzedadzą
Jadziu, Asiu dam radę
Mirko dziękuję za pozdrowienia i życzenia - u mnie też się dzieje, ale niestety nie tak radośnie jak u Ciebie, a na ogrodzie już działam - nawet trochę przesadzałem, poprzycinałem, pograbiłem i ... oczywiście planuję co w tym roku będzie
witaj Bogusiu dziękuję za pozdrowienia, u nas też temperatura taka sama - wiosenna, Termin siania korzeniowych - więc posiałem rzodkiewkę
teraz przez chwlię pospaceruje w Waszych ogrodach

witam nowych gości:
Aurelkę(semirek) - dziękuję za miłe słowa - zdjęcia robię zwykłym kompaktem z opcja zdjęcia makro
i Anię(wielkakulka) - ależ namieszałaś - a dziewczyny już się pakowały

Jadziu, Asiu dam radę

Mirko dziękuję za pozdrowienia i życzenia - u mnie też się dzieje, ale niestety nie tak radośnie jak u Ciebie, a na ogrodzie już działam - nawet trochę przesadzałem, poprzycinałem, pograbiłem i ... oczywiście planuję co w tym roku będzie

witaj Bogusiu dziękuję za pozdrowienia, u nas też temperatura taka sama - wiosenna, Termin siania korzeniowych - więc posiałem rzodkiewkę

teraz przez chwlię pospaceruje w Waszych ogrodach

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na razie żadnych większych prac nie robię oprócz porządkowych i to tylko przez 2 dni pracowałam reszta czeka na cieplejsze dni. Na razie żadnego przesadzania .
Spoko Andrzeju sklepowe kurczaki wystarczą nie trzeba aż zakładać hodowli 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Gdzieś przegapiłam informację skąd pochodzisz ??
- wielkakulka
Jak do mojego miasta przyjeżdżają wycieczki emerytowanych Niemców, okazuje się, że połowa autokaru to moja daleka rodzina - kiedys dawno temu pracowałam w hotelu na recepcji, gdzie się te wycieczki zatrzymywały - ludziska mówili, że autokar cioć i wujków przyjechał... 

- asma

bidne pisklaczki-pojem trawkę,daruje im życie

Any-uściskaj zmywarkę

Chwal się ,chwal-ciekawe i pasjonujące rzeczy robisz.Cenie takich zapaleńców-powodzenia

- any57
Doroto - Połczyn Zdrój

Aniu nie spodziewałem się że masz taka dużą rodzinę
Asiu dziękuję - bałem się ... jak ja będę te kurczęta pasł
a co do zmywarki ... na taki sam tekst, moja sąsiadka dziwiła się że już wtedy były zmywarki
a nie uściskam jej, bo to ja ja obsługuję zgodnie z zasadą - nie chcesz kupić, to zmywaj
a ja ... uwielbiam te robotę - odprężam się ...

Aniu nie spodziewałem się że masz taka dużą rodzinę

Asiu dziękuję - bałem się ... jak ja będę te kurczęta pasł

a co do zmywarki ... na taki sam tekst, moja sąsiadka dziwiła się że już wtedy były zmywarki

a nie uściskam jej, bo to ja ja obsługuję zgodnie z zasadą - nie chcesz kupić, to zmywaj

- wielkakulka
Całkiem blisko mnie - 4 km - jest wieś gęsiniec. Kiedys nazywana HUSINIEC, bo mieszkali tam czescy husyci. W czasach wojny przybyło tu mnóstwo Niemców, część z nich po wojnie wyjechała, reszta została.
Tak wiec okazuje sie, że we wsi moich dziadków mieszkało dawno temu tylko kilka rodzin. Brali oni slub ze sobą i wiekszość z tych starszych, obecnie mieszkających tu, to dalecy kuzyni....i tak jestem wnuczką rodowitego Niemca i rodowitej Czeszki. Spora część rodziny dziadka jest u naszych zachodnich sasiadów z Niemieckim obywatelstwem.
Tak wiec okazuje sie, że we wsi moich dziadków mieszkało dawno temu tylko kilka rodzin. Brali oni slub ze sobą i wiekszość z tych starszych, obecnie mieszkających tu, to dalecy kuzyni....i tak jestem wnuczką rodowitego Niemca i rodowitej Czeszki. Spora część rodziny dziadka jest u naszych zachodnich sasiadów z Niemieckim obywatelstwem.
- asma
...a co do zmywarki ... na taki sam tekst, moja sąsiadka dziwiła się że już wtedy były zmywarki
Taka była moja pierwsza reakcja

Taka była moja pierwsza reakcja

- any57
witam Was wiosennym raportem
trzy dni majsterkuję na ogrodzie po ok 5 godz (wczoraj 6) - pogoda dopisuje, a mam co robić, więc ... jestem zadowolony
po dwóch dniach - 2 kg mniej (żoneczka mi zazdrości
) ... praca na ogrodzie jest lepsza niż gimnastyka 

trzy dni majsterkuję na ogrodzie po ok 5 godz (wczoraj 6) - pogoda dopisuje, a mam co robić, więc ... jestem zadowolony

po dwóch dniach - 2 kg mniej (żoneczka mi zazdrości