Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

:wit Cudowne hoje a przedszkole ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Filigranowa27- tak, był mrozik przez kilka dni. W sumie - to w tym roku- zima u mnie trwała 10 dni. Teraz jest już przedwiośnie, nawet nocami przymrozków nie ma...

Crazydaisy- dziękuję. Mam nadzieje, że w tym sezonie, lacunosy ładnie podrosną.
Taa...szczypior cieszy - cebulki rosną wszerz... Będę wysiewać kolejne zwartnice w miarę dojrzewania nasion. Będzie tego szczypioru coraz więcej...

Anka159- lubię, jak jest gąszcz na parapetach. Zawsze źle się czuję, gdy mam puste parapety (np: podczas mycia okien) - po prostu brakuje mi wtedy "czegoś".

Kociara- dziękuję, że Zaglądasz do mnie. Uwielbiam przedszkolaki, niezależnie czy są to hoje, hippeastra, czy inne rośliny. Obserwacja rozwoju kwiatka od nasionka, czy młodej szczepki daje dużą porcję emocji. A na pierwsze kwitnienie czekam wtedy z niecierpliwością.

Krzysia- dziękuję - eskimo uważam za jedne z najpiękniejszych lacunos.
Żal Twojego eskimo - wełnowce potrafią zabić i większe rośliny. Do mnie, jeśli przyjeżdża nowość, to zawsze mam kwarantannę - na wstępie jest traktowana środkami grzybobójczymi i owadobójczymi. Potem worek i obserwacja przez kilka dni. Oczywiście wymiana podłoża - to podstawa.

Fraszka_1- hoi będzie więcej. Poza tym - większość kolekcji hojowej to przedszkolaki. Dopiero zaczęły rosnąć.
Siewek hippeastrów - też będzie więcej - o wiele...

Jola1- na pewno kiedyś zakwitną i Twoje hippeastra. Cebule muszą być "najedzone", by zakwitły. Swoje - nawożę Florovitem. W tym roku, pod korzenie dostały tez nawóz suszony + granulowany. W ziemi też jest nawóz długodziałający. Mam zamiar nieźle je podpaść w sezonie.
Skrętniki - u mnie już się obudziły - kwitnie nawet - Concord Blue.

Paula15- -19? U mnie najniższa temperatura tej zimy: to nocna - 13 stopni - przez jedną noc. Teraz, od tygodnia conajmniej temperatury są na plusie.
Rośliny poczuły wiosnę...przyroda - też.

Stokrotkania- jak milo, że Jesteś :D

Elcia1974- jak dobrze, że znów Jesteś.

Kelpie- i już po zimie. Słyszałam o tym, że na północy kraju, była gołoledź. U mnie na szczęście jej nie było. Od razu sypnęło śniegiem, mróz złapał na kilka dni. Zima trwała około 10 dni, teraz już mam przedwiośnie. Z zapałem - to kolekcjonuję lacunosy. Jestem w nich zakochana i chciałabym mieć je wszystkie....pewnie to niemożliwe. Ale, staram się mieć przynajmniej te, które mogę zdobyć ;:224

Aleksanderk- jak miło, że Zajrzałeś do mnie. Oczywiście - listek za listek - zapisane.

Oxalis- dziękuję - podobają mi się eskimo. Jeszcze kiedyś sobie selekta - kupię.
Hippeastra też będę kolejne krzyżówki wysiewać. Sporo zapylałam...

7vstyna- dziękuję. Skrętniki lubią zwiększoną wilgotność powietrza. Moje wszystkie (już przesadzone do świeżego podłoża) - stoją obecnie w namiotach foliowych, mnożarkach lub pod butelkami. Tak, będzie conajmniej do marca, kiedy to jest już więcej słońca, a grzejniki mniej grzeją.

Kasiuta74- dziękuję bardzo. Hoje rosną w siłę uwielbiam patrzeć na ich młode pędy i przyrosty. A kwiaty ich - cieszą widokiem i zapachem...

Agnisia31- dziękuję.
Mam bardzo słoneczne mieszkanie, stare budownictwo. Gdzie zewnętrzne ściany, prawie na całej szerokości, to są właśnie okna. Z jednej strony: wschodnio - południowe. Z drugiej: zachodnio - północne. I ciepłe mieszkanie...widać rośliny lubią takie klimaty.
Ja tylko je podlewam, nawożę i przesadzam.

Madusia- dziękuję.
Jak będzie słońce, to zrobię zdjęcia żłobkowi hoi - tam dopiero jest gąszcz.

U mnie na parapetach już wiosna. Wszystkie rośliny dostały świeże podłoże z nawozem( z kilkoma wyjątkami). Niektóre dostały też nowe doniczki - zaczynam odmładzać fiołki, skrętniki i inne rośliny. Sezon - uważam za otwarty ;:108

Dowiesiłam kolejny kosz na hoje:

Obrazek

na razie są w nim: h. carnosa variegata, h. UT152 (walliniana), h. lacunosa Snow Caps, h. lacunosa Snow Caps select. Docelow będą w nim tylko lacunosy. W planach, kolejne dwa kosze mam:

Obrazek

Hoje rosną; Skwarek ma cudowne, włochate młode liście. Uwielbiam go za ""szachownicę" (kratkę) nerwów na listkach:

Obrazek

Słońca coraz więcej, to i hoje już opalone, h.nicholsoniae jako pierwsza łapie kolorki. Cudowny ten jej "rysunek":

Obrazek

Wreszcie h. l. Malaysia zaczęła rosnąć. To jedna z lacunos pięknie przebarwiających liście. Młode są bordowo - brązowe:

Obrazek

H.l. Ruby Sue nie chce być gorsza. Rośnie, listki się opalają:

Obrazek

W mnożarce z siewkami dskrętnikowymi, coraz mniej miejsca. Starsze siewki nieźle podrosły ( są po kolejnym rozsadzeniu). Młodsze - "łączki" siewek - też rosną w siłę:

Obrazek

Na koniec, jeden z pierwszych, moich fiołków. Jestem nadal w nim zakochana...nieodmianowy "Wymarzeniec Krysi" znowu kwitnie:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko niestety z moich nasionek nie pojawiła się ani jedna młoda roślinka skrętnika jeszcze nie wyrzucam pojemnika ale raczej nic z tego nie będzie, może to i dobrze nie będę miała problemu z pikowaniem :;230
U mnie pojawiły się pączki na Spicie i Fionie, wiosna się zbliża ;:138
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No właśnie - te wielkie okna i długie parapety ;:oj a ja muszę zadowolić się takimi standardowymi blokowymi wymiarami ;:223
Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania ;:306
U ciebie to już widać wiosnę, roślinki zdecydowanie się obudziły z zimowego snu ;:215 cudowne widoki ;:138
Miłego dzionka ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maleńkie skrętniczki ślicznie rosną, a maleństwa ;:oj za chwilę zazielenią całe doniczki.
Lacunosy ;:166 no i nic więcej nie powiem bo mi słów brak, hojowe okienko ślicznie się prezentuje ;:138
Fiołki też już czują wiosnę ;:167
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Tez nazywasz go Skwarkiem. ;:306 Moje lacunoski tez zaczely wreszcie ruszac... Bardzo ostrozne sa. Fajnie wygladaja w koszach.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Przepiękne hoje ;:oj moje to też jeszcze w większości maleństwa :)
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Twoje pierwsze skrętnikowe maluszki, to już nie maluszki ;:oj . Pięknie rosną. I hoje śliczne. Ja dopiero ukorzeniam, ale chyba choroby u mnie z tego nie będzie, skoro już na etapie ukorzeniania nie chcą ze mną współpracować .
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Cudny parapet Hojowy, skrętniki jeszcze takie malutkie, ale na pewno urosną z nich piękne dorosłe rośliny. ;:138
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynko, aż miło popatrzeć na takie pięknie ukwiecone okno ;:138 ;:138 ;:138 no i oczywiście na hojeczki ;:138
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Hoje pięknie Ci Justynko rosną!
No i w tych koszykach wyglądają bardzo estetycznie.
Ja z prozaicznym pytaniem, gdzie je można dostać?
Kosze oczywiście, bo hoje mam. :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko po raz enty mam ochotę zadać ci pytanie: jak ty to robisz ?!
Po Twoich roślinach nie widać sezonu grzewczego. Nic nie choruje, nie zasuszyłaś, nie przelałaś...a wprost przeciwnie wszystko dwoi się i troi.
Jesteś niesamowita ;:180
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Hoje powalające ,tylko pogratulować takiej kolekcji . Dla fiołka ;:138 za kwitnienie i kolor .
Monika napisała "Okien myć nie cierpię ale dla kwiatków i dodatkowego parapetu to bym zniosła jeszcze jedną dodatkową powierzchnię szklaną do szorowania " , ja też ,ostre ;:3 może przypalać liście ;:306
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Parapet hojowy cudny ;:167 też będę musiała na wiosnę pomyśleć o jakiś podwieszanych stanowiskach na kwiaty, bo parapety się kurczą :) Siewkom skrętnikowym też niczego nie brakuje i rosną jak szalone. ;:138
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Czuć już wiosnę na Twoich parapetach ;:138
Te kosze będą świetnie wyglądać jak hoje ruszą pełną parą. Super pomysł!
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”