Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

:wink: Mój patyczek używany do robienia dołeczków (to chyba nawet drewniany patyczek do skórek paznokci ;:306 tak teraz zauważyłam..) jest brudny na wysokości 3-4 cm nawet, więc te 3 cm można brać na pewniaka. wkładam nasionko z kiełkiem (kiełek staram się dać do dołu, choć czasem uparcie utrzymuje się bocznej ścianki..) lekko zakrywam i przyklepuje nieco ziemię, żeby miał się przez co przebić. Oczywiście nie beton, no ale musi być lekko ubita. Jak jest za leciutko nałożona to nie ma wtedy odpowiedniego oporu, no i masz, cudo w kasku :lol:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Śmietka w zeszłym roku zżarła mi wszystkie cebulowe tzn: por, czosnek, cebulę, szalotkę a nawet siedmiolatkę która podobno jest "z żelaza" - ale papryki nie ruszyła bo nie ma jej w swoim menu.
Mało tego zebrałam tych papryk tyle, że już widzę że ich nie przejem. Samych suszonych zostało mi kilka słoiczków.
Jeśli wysiewasz tylko kilka nasionek to nawet jak połowa wyda plony - na Twoje potrzeby wystarczy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

No widzisz, ja nie klepałam tej ziemi. A teraz się męczę z kaskami. Ale na mulato udało mi się ładnie kask porozcinać obcinaczką do paznokci i zdjąć. Te lemon z urwanymi liścieniami mi tak szkoda. Muszę dojść do wprawy jak to zrobić by było dobrze.

whitedame ja wiem, że śmietka papryk nie rusza, ale się martwię, że coś innego w torfie będzie :D Ja te ostre to bardziej w celach ozdobnych chcę - sama je jem. Dużo to będzie słodkich (które zjadać się na surowo nauczyłam jak pomidory ;S ).
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Alyaa.. dokladnie.. ja rok temu też tak robiłam, oczywiście też zamaczałam kropelkami wody co jakiś czas.. Niektóre zeszły same, innym trzeba było pomóc. W tym roku już jest lepiej :wink:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój patent na zdejmowanie kasku:namoczyć ,złapać pincetą za krawędzie i delikatnie ścisnąć wtedy okrywa odrobinę się poluzuje na liścieniach.Trzymając cały czas pincetą za krawędzie ,przy pomocy igły delikatnie podważyć i zdjąć "dekielek".Nawet ci co mają dobry wzrok niech na wszelki wypadek założą okulary.;:184.Powodzenia.
ps.
pinceta powinna mieć rowkowane końcówki żeby nasionko było stabilne podczas operacji.
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo ja robię tak jak napisałeś :) Bardzo dobry sposób na zdejmowanie kasków ;:333
Pozdrawiam Sudzio ;)
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11

Post »

Mam pytanie odnośnie nawożenia ostrych papryk. Dużo czytałem o rekordzistach w skali Scoville?a i oni nawozili swoje papryki "odchodami robaków".
Te odchody robaków rozumie jako biohumus ale nie jestem pewien. I tutaj mam pytanie do was czym wy nawozicie swoje cudeńka ;:224 Interesują mnie tylko naturalne metody nawożenia. Gdyby ktoś chciał mi zdradzić swoje tajniki nawożenia to było by super ;:138
Pozdrawiam Marcin :)
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Ja w tym roku zamierzam użyć Astvit, później bioflorin - uniwersalnie do pomidorów, papryk itp. Wiadomo że podczas kwitnięcia i zawiązywania jakiś potas, magnez itp, może skuszę się na nawóż do chilli - Nawóz Capsio Chili, ale nie jestem pewna co do tego :?
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Przeogromne :O:O ;:oj moje dopiero dziś w ziemi wylądowały:) Widać że już doświadczona w hodowli jesteś:) Pewnie w grudniu siałaś?
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

:D
Dzięki, dopiero drugi rok!
Zasialam 12/12/13

Przeogromne to sa zdjecia nie wiem dlaczego :roll:
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Piękne papryczki :)
U mnie jedna odmiana (serrano) niecałe dwa dni na waciku i dwa kiełki mam ;:oj ;:oj
Dopiero kupiłam świetlówki,a tu taka niespodzianka.
Reszta nasionek grzeczniutko moknie ;:209
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

SandraABC pisze:Borysmh cały sezon rosły w donicach,później były formowane na Bonchi i już po przesadzeniu i podcięciu miały nowe liście, nawet zawiązki pączków i zaczęły padać jak muchy ....
Gdybym strzelał w ciemno to podejrzewałbym fuzaryjne więdnięcie papryki (?) Czy łodygi były w zdrowym stanie ?
Sudzio pisze:Mam pytanie odnośnie nawożenia ostrych papryk. Dużo czytałem o rekordzistach w skali Scoville?a i oni nawozili swoje papryki "odchodami robaków".
Te odchody robaków rozumie jako biohumus ale nie jestem pewien. I tutaj mam pytanie do was czym wy nawozicie swoje cudeńka ;:224 Interesują mnie tylko naturalne metody nawożenia. Gdyby ktoś chciał mi zdradzić swoje tajniki nawożenia to było by super ;:138
Pozdrawiam Marcin :)
Pewnie chodzi Ci coś w rodzaju Ekodarpol Biohumus SM albo BioBizz Worm Humus ? Wg mnie to świetne proekologiczne rozwiązanie zrobić swoją mieszankę opartą na substracie torfowym, stałym biohumusie i agroperlicie, zwłaszcza w warunkach domowych gdzie z wiadomych przyczyn nie można zastosować obornika kopytnych :D

Co do nawożenia to jestem zwolennikiem organiczno-mineralnego. Cały rok biohumusem płynnym i od jesieni do wiosny wzbogacam ziemię w "nektar" z pokrzyw, który sobie chwalę. Podlewam na zmianę biohumusem z pokrzywówką w wodzie oligoceńskiej 1:1:30, samą pokrzywówką 1:10 i samą wodą z rozcieńczonym (25% dawki) nawozem typu florovit z dolomitem. Do pokrzywówki wrzucam śladową ilość cukru trzcinowego (1g na litr, lepsza byłaby melasa) w celu rozbudzenia bakterii. Od pewnego czasu zastanawiam się czy aby nie dodać typowej pożywki do drożdży (fosforan amonu), sadzonkom na pewno przydałby się wczesną wiosną taki nawóz przy ukorzenianiu.
termic88 pisze:Ja w tym roku zamierzam użyć Astvit, później bioflorin - uniwersalnie do pomidorów, papryk itp. Wiadomo że podczas kwitnięcia i zawiązywania jakiś potas, magnez itp, może skuszę się na nawóż do chilli - Nawóz Capsio Chili, ale nie jestem pewna co do tego :?
O Astvicie wiele dobrego czytałem i słyszałem i na pewno będzie moim kolejnym nawozem organicznym obok biohumusu.
Capsio Chili ma wręcz idealne proporcje dla chili "ogólnie" w fazie dojrzałego krzaka, zależy jeszcze ile procentowo ma azotu mocznikowego. Przy kwitnieniu dobrze się sprawdzi nawóz bardziej zrównoważony (1:1:1) np. Yara Kristalon Zielony (18-18-18) choć świetnie radzą sobie typowe nawozy dla kwiatów doniczkowych (np. 5-4-6).
Tournesol pisze:Heyka !
Troche Wam pokaze ale nie pochwale, bo bardzoooo wolniutko rosna :roll:
Jeszcze będą miały szansę się wykazać, najważniejsze że zdrowo rosną ;)
Może tylko to Habanero Yellow, one nie lubią za dużo wilgoci w ziemi - ten jasny kolor to możliwe, że przez lekko podwyższone pH albo jeszcze korzenie nie zdążyły odpowiednio urosnąć.
PS. Uważaj na zbyt duże zdjęcia, czerwona płachta na byka dla... :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Tournesol, cudowne mulatki!!! Mi pięknie podkiełkowało Zimbabwe Black, ale twoje przepiękne ! Gdzie Kupowałaś nasiona? : ;:oj
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tournesol pisze::

Przeogromne to sa zdjecia nie wiem dlaczego :roll:
Są za szerokie. Mają 1666 pikseli. Przed wklejeniem trzeba zmniejszyć rozmiar do 500 pikseli i będzie OK .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”