SandraABC pisze:Borysmh cały sezon rosły w donicach,później były formowane na Bonchi i już po przesadzeniu i podcięciu miały nowe liście, nawet zawiązki pączków i zaczęły padać jak muchy ....
Gdybym strzelał w ciemno to podejrzewałbym fuzaryjne więdnięcie papryki (?) Czy łodygi były w zdrowym stanie ?
Sudzio pisze:Mam pytanie odnośnie nawożenia ostrych papryk. Dużo czytałem o rekordzistach w skali Scoville?a i oni nawozili swoje papryki "odchodami robaków".
Te odchody robaków rozumie jako biohumus ale nie jestem pewien. I tutaj mam pytanie do was czym wy nawozicie swoje cudeńka

Interesują mnie tylko naturalne metody nawożenia. Gdyby ktoś chciał mi zdradzić swoje tajniki nawożenia to było by super
Pozdrawiam Marcin

Pewnie chodzi Ci coś w rodzaju Ekodarpol Biohumus SM albo BioBizz Worm Humus ? Wg mnie to świetne proekologiczne rozwiązanie zrobić swoją mieszankę opartą na substracie torfowym, stałym biohumusie i agroperlicie, zwłaszcza w warunkach domowych gdzie z wiadomych przyczyn nie można zastosować obornika kopytnych
Co do nawożenia to jestem zwolennikiem organiczno-mineralnego. Cały rok biohumusem płynnym i od jesieni do wiosny wzbogacam ziemię w "nektar" z pokrzyw, który sobie chwalę. Podlewam na zmianę biohumusem z pokrzywówką w wodzie oligoceńskiej 1:1:30, samą pokrzywówką 1:10 i samą wodą z rozcieńczonym (25% dawki) nawozem typu florovit z dolomitem. Do pokrzywówki wrzucam śladową ilość cukru trzcinowego (1g na litr, lepsza byłaby melasa) w celu rozbudzenia bakterii. Od pewnego czasu zastanawiam się czy aby nie dodać typowej pożywki do drożdży (fosforan amonu), sadzonkom na pewno przydałby się wczesną wiosną taki nawóz przy ukorzenianiu.
termic88 pisze:Ja w tym roku zamierzam użyć Astvit, później bioflorin - uniwersalnie do pomidorów, papryk itp. Wiadomo że podczas kwitnięcia i zawiązywania jakiś potas, magnez itp, może skuszę się na nawóż do chilli - Nawóz Capsio Chili, ale nie jestem pewna co do tego

O Astvicie wiele dobrego czytałem i słyszałem i na pewno będzie moim kolejnym nawozem organicznym obok biohumusu.
Capsio Chili ma wręcz idealne proporcje dla chili "ogólnie" w fazie dojrzałego krzaka, zależy jeszcze ile procentowo ma azotu mocznikowego. Przy kwitnieniu dobrze się sprawdzi nawóz bardziej zrównoważony (1:1:1) np. Yara Kristalon Zielony (18-18-18) choć świetnie radzą sobie typowe nawozy dla kwiatów doniczkowych (np. 5-4-6).
Tournesol pisze:Heyka !
Troche Wam pokaze ale nie pochwale, bo bardzoooo wolniutko rosna
Jeszcze będą miały szansę się wykazać, najważniejsze że zdrowo rosną ;)
Może tylko to Habanero Yellow, one nie lubią za dużo wilgoci w ziemi - ten jasny kolor to możliwe, że przez lekko podwyższone pH albo jeszcze korzenie nie zdążyły odpowiednio urosnąć.
PS. Uważaj na zbyt duże zdjęcia, czerwona płachta na byka dla...