Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy komuś też zakwitła Alokazja?
Mi też kwitła ale kwiatka usunęłam jak najszybciej bo bałam się że osłabi mi roślinkę.
Re: Czy komuś też zakwitła Alokazja?
U mnie kwitła 2 razy.Za drugim razem kolbę usunąłem jak się tylko pokazała.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Re: Alokazja
Odświeżę temat, bo powód mam ku temu.
Będzie mi kwitła Alocasia odora zakupiona od forumowicza 2 lata temu jako mała sadzonka.

Kwiat otworzył się wczoraj, a dziś wyglądał tak:

Będzie mi kwitła Alocasia odora zakupiona od forumowicza 2 lata temu jako mała sadzonka.

Kwiat otworzył się wczoraj, a dziś wyglądał tak:

-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 wrz 2011, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
napiszcie prosze w jaka ziemie przesadzic alocasie amazonica mam ja juz chyba ze 3 ms i dosłownie stoi w miejscu nic nie wypuszcza nowych lisci nie rosnie a 2 najmniejsze liscie straciła zostały 4 ... czy moze stac na pd oknie ? bo teraz stoi od zachodu ale nie bezposrdnio na parapecie tylko na szface i moze ma za mało swiatła ?? wszystkie liscie skierowały sie w strone okna ?? doradzicie co robic bardzo mi sie podoba, ale jak tak dalej pojdzie to zdechnie jak nic :/
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Mania, moja rośnie w ziemi do paproci, na powierzchni dałam jej podłoża do storczyków. Obracaj ją co 14 dni o 25 st., wtedy wyrówna się i nie będzie "wyciągnięta" w jedną stronę. A pamiętasz, że ona lubi mieć stale wilgotno? Postaw ją z dala od okna. One naprawdę nie lubią słoneczka:)
-
- 10p - Początkujący
ma wilgotno, ale ziemia jest raczej tłusta nie taka torfowa jak u paproci i to chyba jej szkodzi zmienie ziemie na ta do paproci i nie będę stawiac jej na oknie pd bo skoro nie lubi takiego nasłonecznienia to widocznie ziemia nie najlepsza skoro tak słabo rosnie Dzięki za pomoc 

Alokazje muszą mieć dobrze zdrenowane podłoże. Do ziemi dodaj przynajmniej 1/3 perlitu.
-
- 10p - Początkujący
co to jest perlit ?? czy moga byc kulki keramzytowe ?? chyba widze gdzie popełniłam błąd ziemia jest do bani bo jest tłusta ciezka i wciaz wilgotna a nie podlewam czesto
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Perlit jest drobniejszy niż typowy keramzyt więc bardziej się nadaje do mniejszych doniczek ale jeżeli nie masz perlitu to keramzyt też może być, ogólnie chodzi o to żeby woda w korzonkach nie zalegała bo wtedy gniją.Mania09 pisze:co to jest perlit ?? czy moga być kulki keramzytowe ?? chyba widzę gdzie popełniłam błąd ziemia jest do bani bo jest tłusta ciezka i wciaz wilgotna a nie podlewam czesto
jakby ktos mógł mnie troszke oswiecic z alokazja .cierpie bo co ja kupie lub dostane od znajomych po sezonie gubi liscie 1 po 2- gim i zostaje z samym kłaczem które po zimowaniu juz jest do niczego.dlatego zrezygnowałam z jej hodowli.To teraz pytam
czy alokazja gubi liscie na zimę?czy moze je zachowac przez cały rok?
patrzac na wasze okazy az zachwyt mnie zapiera
czy alokazja gubi liscie na zimę?czy moze je zachowac przez cały rok?
patrzac na wasze okazy az zachwyt mnie zapiera
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 sty 2014, o 22:41
Witam.
Otrzymałam alokazję, ona chyba nie wygląda normalnie z tym "konarem". Była trzymana w nieodpowiednich warunkach uchowały się jej jedynie 3 liście. Czy mam pozwolić roślinie się tak rozwijać, czy może przeprowadzić jakieś zabiegi ?
http://imageshack.com/a/img571/7241/um0u.jpg
http://imageshack.com/a/img836/2755/u7nz.jpg
Otrzymałam alokazję, ona chyba nie wygląda normalnie z tym "konarem". Była trzymana w nieodpowiednich warunkach uchowały się jej jedynie 3 liście. Czy mam pozwolić roślinie się tak rozwijać, czy może przeprowadzić jakieś zabiegi ?
http://imageshack.com/a/img571/7241/um0u.jpg
http://imageshack.com/a/img836/2755/u7nz.jpg
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ja bym nic nie robił, przynajmniej do wiosny. Jest szansa, że trzymana w lepszych warunkach, odbije z tych "łysych" pędów. Dopóki nie wyschły całkowicie, jest szansa, że coś z nich będzie. Jeśli nie miałaś wcześniej alokazji, pamiętaj, że zimą rzadziej się podlewa. Lubi też wyższą wilgotność powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 sty 2014, o 22:41
dzięki.
Codziennie ją zraszam i stoi w kuchni na oknie zachodnim. Powinno jej odpowiadać.
Codziennie ją zraszam i stoi w kuchni na oknie zachodnim. Powinno jej odpowiadać.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alokazja amazońska schnie
Mam problem z alokazją otóż miesiąc temu liść usechł.,a dzisiaj zobaczyłem że nowy zaczyna schnąć,to jak go utnę to zostaną tylko dwa liście 

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Alokazja amazońska, problem
Alokazję są bardzo trudne w uprawie, wymagają raz wysokiej wilgotności powietrza, dwa dużo światła przez cały rok. Niestety alokazję ciężko jest utrzymać przez dłuższy czas. Napisz jeszcze jak często ją teraz podlewasz, alokazję na zimę wchodzą w stan spoczynku i ogranicza się podlewanie, swoją podlewam raz na 2 tygodnie i to w niewielkiej ilości. Jeszcze jest jedna kwestia, czy nie ma na niej szkodników - lubią ją przędziorki, sprawdź liście od spodu, czy nie ma takich białych kropek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta