Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy komuś też zakwitła Alokazja?

Post »

Mi też kwitła ale kwiatka usunęłam jak najszybciej bo bałam się że osłabi mi roślinkę.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy komuś też zakwitła Alokazja?

Post »

U mnie kwitła 2 razy.Za drugim razem kolbę usunąłem jak się tylko pokazała.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Re: Alokazja

Post »

Odświeżę temat, bo powód mam ku temu.
Będzie mi kwitła Alocasia odora zakupiona od forumowicza 2 lata temu jako mała sadzonka.

Obrazek Obrazek

Kwiat otworzył się wczoraj, a dziś wyglądał tak:

Obrazek
Mania09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 wrz 2011, o 10:20

Post »

napiszcie prosze w jaka ziemie przesadzic alocasie amazonica mam ja juz chyba ze 3 ms i dosłownie stoi w miejscu nic nie wypuszcza nowych lisci nie rosnie a 2 najmniejsze liscie straciła zostały 4 ... czy moze stac na pd oknie ? bo teraz stoi od zachodu ale nie bezposrdnio na parapecie tylko na szface i moze ma za mało swiatła ?? wszystkie liscie skierowały sie w strone okna ?? doradzicie co robic bardzo mi sie podoba, ale jak tak dalej pojdzie to zdechnie jak nic :/
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Mania, moja rośnie w ziemi do paproci, na powierzchni dałam jej podłoża do storczyków. Obracaj ją co 14 dni o 25 st., wtedy wyrówna się i nie będzie "wyciągnięta" w jedną stronę. A pamiętasz, że ona lubi mieć stale wilgotno? Postaw ją z dala od okna. One naprawdę nie lubią słoneczka:)
Mania09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ma wilgotno, ale ziemia jest raczej tłusta nie taka torfowa jak u paproci i to chyba jej szkodzi zmienie ziemie na ta do paproci i nie będę stawiac jej na oknie pd bo skoro nie lubi takiego nasłonecznienia to widocznie ziemia nie najlepsza skoro tak słabo rosnie Dzięki za pomoc :)
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57

Post »

Alokazje muszą mieć dobrze zdrenowane podłoże. Do ziemi dodaj przynajmniej 1/3 perlitu.
Mania09
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

co to jest perlit ?? czy moga byc kulki keramzytowe ?? chyba widze gdzie popełniłam błąd ziemia jest do bani bo jest tłusta ciezka i wciaz wilgotna a nie podlewam czesto
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Mania09 pisze:co to jest perlit ?? czy moga być kulki keramzytowe ?? chyba widzę gdzie popełniłam błąd ziemia jest do bani bo jest tłusta ciezka i wciaz wilgotna a nie podlewam czesto
Perlit jest drobniejszy niż typowy keramzyt więc bardziej się nadaje do mniejszych doniczek ale jeżeli nie masz perlitu to keramzyt też może być, ogólnie chodzi o to żeby woda w korzonkach nie zalegała bo wtedy gniją.
mikasnieg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2013, o 18:39

Post »

jakby ktos mógł mnie troszke oswiecic z alokazja .cierpie bo co ja kupie lub dostane od znajomych po sezonie gubi liscie 1 po 2- gim i zostaje z samym kłaczem które po zimowaniu juz jest do niczego.dlatego zrezygnowałam z jej hodowli.To teraz pytam

czy alokazja gubi liscie na zimę?czy moze je zachowac przez cały rok?

patrzac na wasze okazy az zachwyt mnie zapiera
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
m_happiness
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2014, o 22:41

Post »

Witam.

Otrzymałam alokazję, ona chyba nie wygląda normalnie z tym "konarem". Była trzymana w nieodpowiednich warunkach uchowały się jej jedynie 3 liście. Czy mam pozwolić roślinie się tak rozwijać, czy może przeprowadzić jakieś zabiegi ?

http://imageshack.com/a/img571/7241/um0u.jpg
http://imageshack.com/a/img836/2755/u7nz.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ja bym nic nie robił, przynajmniej do wiosny. Jest szansa, że trzymana w lepszych warunkach, odbije z tych "łysych" pędów. Dopóki nie wyschły całkowicie, jest szansa, że coś z nich będzie. Jeśli nie miałaś wcześniej alokazji, pamiętaj, że zimą rzadziej się podlewa. Lubi też wyższą wilgotność powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
m_happiness
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2014, o 22:41

Post »

dzięki.
Codziennie ją zraszam i stoi w kuchni na oknie zachodnim. Powinno jej odpowiadać.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Alokazja amazońska schnie

Post »

Mam problem z alokazją otóż miesiąc temu liść usechł.,a dzisiaj zobaczyłem że nowy zaczyna schnąć,to jak go utnę to zostaną tylko dwa liście :(
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Alokazja amazońska, problem

Post »

Alokazję są bardzo trudne w uprawie, wymagają raz wysokiej wilgotności powietrza, dwa dużo światła przez cały rok. Niestety alokazję ciężko jest utrzymać przez dłuższy czas. Napisz jeszcze jak często ją teraz podlewasz, alokazję na zimę wchodzą w stan spoczynku i ogranicza się podlewanie, swoją podlewam raz na 2 tygodnie i to w niewielkiej ilości. Jeszcze jest jedna kwestia, czy nie ma na niej szkodników - lubią ją przędziorki, sprawdź liście od spodu, czy nie ma takich białych kropek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”