Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności

Post »

Kasiu u Ciebie to nie zima, ale wiosna, że hej! ;:138
Śliczne wyszły Ci te słoneczne zdjęcia. ;:108
Szczególnie, że tu u mnie ;:3 nie ma od niedzieli. ;:185 Ciężkie chmury wiszą i jakieś takie zimowe mgły się snują. Fuj ;:222
Dobrze, że chociaż wciąż jest biało, ale pewnie niedługo, bo już zapowiadają odwilż. ;:145
A ja nie cierpię, kiedy w środku zimy są dodatnie temperatury, bo nawet nie wiadomo jak się ubrac. ;:223
Ale najważniejsze, że kwiatuszki masz śliczne, a już szczególnie zauroczył mnie bliźniaczy Sabotek ;:oj
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczawiku przypomniałem sobie o Tobie -"lepiej późno niż wcale "-jak ludziska mawiają . :wit
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

oxalis pisze:jako jedyna w tym momencie znana mi ciężarówka dokulałaś się ;:138 aż do mnie..

Zobacz, w porę i w czas się dotoczyłam ;:306 Bo jak Ty odpisywałaś to ja już trzęsąca się na sali poporodowej leżałam ;:224
Pokazałaś takie kolorowe fotki, że faktycznie idzie uwierzyć, że wiosna tuż tuż... ;:65 U mnie dopiero zima rozpędu nabiera, ale zauważyłam, że czas zasuwa naprawdę szybko, więc chyba się doczekamy i lata :heja
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Marmarelko...sadź groszki, a jasne...zapach i kolory mają obłędne ;:108 . Szkoda że nie są trwalsze ;:145
Kasiu...ja też chcę lato ;:108 , ale żeby ono przyszło musimy przebrnąć przez to co jest pomiędzy :;230
Cynthio...i jeszcze jedna wielbicielka groszków ;:138 . Mają urok i wdzięk, i w tym ich siła i moc :heja
Justynko...kiedyś wymyślą takie monitory co i zapach będą przesyłać...zamiast pobierz dane, klikniesz pobierz zapach i będzie bajecznie... :uszy
Arku...na dodatek dość łatwo się je fotografuje, tylko trzeba to robić w słoneczny dzień, aby światło przez ich ciałka przenikało ;:3 . Dzięki za miłe słowa.
Elciu...znalazłaś się ;:333 ...biało i mroźnie jest u mnie ;:215 . Masz rację, jak zima świruje to nigdy nie wiadomo jak sie ubrać...jak przyszedł mróz tak znienacka, w środku stycznia :;230 , to rękawiczek w popłochu szukałam ;:306 . Cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki :lol: .
Olku...jak miło, że znów wpadłeś ;:108 . Nie kajaj się...11 dni to nie tak znów dużo ;:224 . Zawsze jesteś miłym gościem ;:108 .
Aguś...no to miałam wyczutkę :;230 . Po wiośnie nastała zima....zegar się w drugą stronę kręci ;:oj . Nawet truskawka w końcu poszła spać, i chwała jej za to, amen.

No i jak na koniec postu przystało kilka zdjęć, a dokładnie dwa :wink: .
W rączki wpadło mi długo poszukiwane białe anturium ;:333 .
Obrazek

które momentalnie znalazło się między bratnimi duszami, niefortunnie w środku kalendarzowej zimy przesadzanymi...
Obrazek
Jutka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naprawdę wspaniała kolekcja anturium. Fakt- kwiaty mają urzekające, ale kształt ich liści jest równie piękny. No i są takie delikatne - jakby zawieszone na łodyżce.:)

Pozdrawiam.:)
Kwiatki Jutki...

"I kwiaty mają swoje niebo...w naszych oczach."
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Fiu, fiu ile Ty masz Anturium ;:oj Białe śliczne ;:108
Mi sie marzy jeszcze takie z czerwono-zielonymi kwiatami, albo w jakiejś innej dwukolorowej kombinacji. :tan
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nowość świetnie się prezentuje pomiędzy swoimi "koleżankami". Bardzo ładna kompozycja liści i kwiatów ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Babciny groszek pachnący uwielbiam, zeszłego lata trochę go miałam; wysiany z przeterminowanych nasionek, z czego większość wyżarły dzioby zanim wykiełkował :wink: Parę nasionek udało mi się zebrać, tylko nie pamiętam, gdzie schowałam :oops: Może do wiosny znajdę :lol: Kupiłam sobie też groszek bylinowy, nie pachnie co prawda, ale będzie (mam nadzieję) na lata :wink:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Białe Anturium... ;:oj ;:oj ;:oj to cos..co zaraz przykuwa mój wzrok..cos ze mną nie tak..jeśli chodzi o białe kwiaty... ;:224 :;230
Cudeńka... ;:196
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Jutko... witam Cię, mam nadzieję że będziesz częstym gościem.
Kolekcja jako określenie tych kilku doniczek anturium to zbyt dużo :oops: , ale cieszę się że Ci się spodobała.
Masz rację, ich liście są równie atrakcyjne co kwiaty. Mnie osobiście z zielonymi serduchami się kojarzą :lol: .
Elciu...czy to nie u Ciebie widziałam właśnie białe od eMka :?: . Bo tak coś mi świta... ;:173.
No właśnie mam takie jak Ci się marzą, dwukolorowe, czerwono zielone i róż... też oczywiście z zielenią.
Są niedawno rozsadzane, więc dopiero co wychodzą z letargu. Także jakby coś, to wiesz...chyba że trafisz sobie gdzieś ładne.
Justynko...dzięki za miłe słowa. Ta nowość to teraz lepiej wygląda ;:306 niż moje zadomowione anturia, którym zafundowałam przesadzanie zimową porą, pod wpływem zbyt dużej ilości ;:3 jak na zimę, zapominając, że do wiosny tej prawdziwej jeszcze hoho... Teraz się dopiero budzą ;:131 .
Milenko...i Tobie się groszek podoba :tan . No właśnie czytałam u Ciebie, że kupiłaś ten groszek w Szarotce. Gdybyś jednak miała ochotę na taki mix pachnącego, to nasionek mam w nadwyżce ;:108 . Zresztą podobnie jak nagietka i nasturcji ;:224 . Z kwiatów nagietka robiłam w lecie super maść. Mam do dziś jeszcze w lodówce, ale w tym roku ją zmodyfikuję, aby nie musiała być w lodówce ;:333 .
Kasiu...już poznałam Twoje zamiłowanie do białego ;:108 . Blondynkom jednak do twarzy w innych kolorach kwiatów ;:306.
No i smartfonów :;230 . Ale niech Ci będzie...

Od jakiegoś czasu swędzą mnie już łapki aby zacząć wysiewy balkonowo- warzywno-ziołowo-kwiatowe.
Coś czuję, że nie tylko mnie ;:333 .
Ale trzymam się bo wiem, że jeszcze na to za wcześnie pomimo wyjątkowo słonecznej aury jak na te porę roku.
Jednak na ukorzenianie fuksji, którą mam zamiar prowadzić na drzewko moim zdaniem przyszła już pora ;:108 .
Ciachnęłam więc trzy sadzonki z zimowanych fuksji, wsadziłam do butelki ( patent zapożyczony z FO) i czekam...
Na razie rosną. Jak już podrosną, to marzy mi się splecenie tych trzech różnych sadzonek w jeden pieniek i potem podziwianie trzykolorowego drzewka :tan . Oby się udało...
Obrazek

W zeszłym tygodniu byłam na kawce u przemiłej forumowiczki. Zostałam obdarowana prezentami ślicznymi, za co jeszcze raz Tereniu dziękuję. Tylko czy dam radę je ukorzenić ;:218 . Do tej pory storczyki kupowałam gotowe, ukorzenione i kwitnące, więc nie praktykowałam ukorzeniania. No bo przecież sadzenie keiki z korzonkami się nie liczy ;:204 .
Prezenty te wylądowały już w doniczkach, a najmniejsze z nich w przezroczystym pudełku ( opisane w markecie jako pudełko na buty ;:306 ) , na warstwie keramzytu...oczywiście porządnie wietrzę codziennie. Przy okazji zmieściły się tam jeszcze dwa malusie dzbaneczniki.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne prezenty... ;:oj , mnie nie chcą kwitnąc storczyki, czy one musza być takich zamknięciach..z ogromna wilgotnością??? ;:224

a co do kolorów..to jeśli myślisz, że ukaże się odcieniu pink..to wybij sobie to z głowy... ;:14 :;230
w tym odcieniu to tylko roslinki dobrze wyglądają..i malutkie dziewczynki..ewentualnie.. ;:173 :D
:heja

Ja mam splecione kilka roślin..ale najlepiej rośnie chyba zwykły Fikus Benjamin...inne splotłam bo cieniutkie witki mają..a nie koniecznie dla efektu..ale fikus dobrze wygląda taki..nie powiem..całkiem, całkiem..tylko mały jeszcze.. ;:209

;:196
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Kasiulka, one, te storczyki posiedzą tam tylko do momentu ukorzenienia się :D .
Więc to nie jest ich miejsce docelowe...nie mają korzonków więc jak mają pić...muszą listkami ;:10.
Beniaminki splecione to i ja mam, ale one przecież nie kwitnące :wink: ....a mnie się kaskada fuksjowa z feerią barw zamarzyła...
hm...wpadłam teraz na pomysł, że może i hibiscusy dałoby się w taki pieniek z trzech różnych spleść ;:173
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Cudowne groszki pachnące, to moje kwiatuszki dzieciństwa ;:167 co roku je sadzę, są takie wdzięczne :) a prezenty Kasiulka śliczne :) ;:196
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

;:oj juz sie nie moge doczekać jak bedą wyglądały Twoje fuksje! Ja tez mam zamiar dwie prowadzić na drzewko - zobaczymy co z tego wyjdzie :tan jakie gatunki będziesz prowadzić?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fuksje pewno będą cudne..u mnie rosły po dwa kolory w doniczce..czasem po trzy...i też ładnie było.. :tan
Żeby zapleść..trzeba by jakoś wyprowadzić je w jedną łodyżkę.., żeby nie były rozkrzewione od razu...i zacząć zaraz po ukorzenieniu chyba..zanim stwardnieją.. ;:224

Nooo ciekawa jestem..tego eksperymentu... ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”