Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winogrono+agrest

Post »

Zgadza się 3 pąki, ale w kwietniu, no ew. w końcu marca.
Dolny pąk musisz usunąć i uciąć łozę tuż pod pąkiem, w ukorzeniacz i do ziemi i na ciepłe np kaloryfer ale w chłodnym pomieszczeniu.
Ziemia nie może być zbyt mokra, nakryj całość folią
A te co puściły zielone w ramach eksperymentu na parapet w niezbyt ciepłym pomieszczeniu
Powodzenia Jurek
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
mateo_09
100p
100p
Od: 11 sie 2013, o 16:32

Post »

lepsze będzie piec w kuchni gdzie tempteratura około 20stopni czy jakieś zimniejsze pomieszczenie z 1grzejnikiem?albo może parapet?

to co mam zrobić uciąć czy zostawic?
Początkujący
jurek16a

Post »

Oczywiście parapet, musi mieć światło, nie tnij już skoro puściło korzenie i liście, chroń przed wyschnięciem ( naciąg bezbarwną folie na patyki i donice), ale nie przelej aby nie zgniło- to tylko eksperyment, a może przeżyje jak zadbasz do końca maja ?
per aspera ad astra
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Pomieszczenie chłodne z grzejnikiem(postaw na parapecie nad nim), najodpowiedniej wysoka temperatura podłoża a ponad podłożem chłodno 5stp.C, dlatego nie przykrywaj rzadną folią. W czasie wytwarzania korzeni nie musisz mieć światła. Generalnie najpierw poczytaj o ukorzenianiu winorośli, które jest w przypadku niektórych odmian bardzo łatwe przy odpowiednich warunkach. Po ogarnięciu teorii zabierz się do całego zabiegu w marcu jeszcze raz, możesz naciąć sobie sztobrów teraz odcinki jeśli pąki nie przemarzły. Są filmy, artykuły itd itd każdy się odnajdzie :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mateo_09 pisze:lepsze będzie piec w kuchni gdzie tempteratura około 20stopni czy jakieś zimniejsze pomieszczenie z 1grzejnikiem?albo może parapet?

to co mam zrobić uciąć czy zostawic?

Jeśli nie pomogło ostrzeżenie,jeśli nie zmienisz swojej niechlujnej pisowni,
następne Twoje posty będą trafiać do śmietnika bez uprzedzenia /KaRo
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

Gdyby kogoś to interesowało to próba ukorzeniania winorośli w lipcu w zeszłym roku nie udała się.
jurek16a

Post »

Nie wyrzucaj tej łozy, przysyp ziemią i zostaw, mnie w podobnym terminie wiosną puściła, ale jak Kapitan napisał : po co? Skoro z Włoch to może ciągle z korzenia wypuszczać i tylko tyle! Ale eksperymentuj - powodzenia
per aspera ad astra
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31

Post »

Witam. Gdzie umieścić czujnik termoregulatora w ukorzeniarce? Jeśli umieszczę w wilgotnym podłożu to czy niebędzie zwarcia? :cry:
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W pobliżu końcówek łóz - tam gdzie docelowo ma się wytworzyć kallus. Nie, nie będzie zwarcia - czujniki najczęściej zasilane są niskim napięciem i izolowane. W razie wątpliwości w instrukcji urządzenia powinna być wzmianka o warunkach w jakich może być użytkowana sonda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,ja swoje sztobry mam zakopcowane w ziemi pod koniec marca odkryję i zobaczę co pusci korzenie do Czerwca, w tym roku mam trochę przerobowych i deserowych,nie używam żadnych ukorzeniarek co wyrosnie to będzie piotr
jurek16a

Post »

Ja swoje odkopałem celem kontroli i okazuje się że pąki popękały, i są mocno mechate.
W tym tygodniu będę ukorzeniał
per aspera ad astra
swistak
200p
200p

Post »

Ja swoje tylko odkrywam i zostawiam w ziemi do ukorzeniania,w czerwcu wykopuję i te z korzeniami wsadzam w rzędy ,na drugi rok przycinam na trzy oczka ,a póżniej niech się dzieje co chce piotr
jurek16a

Post »

Piotr, w zasadzie to dobra metoda ukorzeniania - bezproblemowa, ja podobnie jak Ty ale sadziłem po 3 sztobry w miejsce docelowe. Natomiast jak się ma 1 albo dwa i to cienkie sztobry, to wtedy dbam o nie jak o dziecko
per aspera ad astra
swistak
200p
200p

Post »

Ja sobie mogę pozwolić na straty bo jak na 20 sztobrów wyjdzie 4 to nie będę płakał gdyż więcej nie potrzebuję piotr
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Nie tylko o ilość w tej zabawie chodzi. Jeżeli sadzonka "cierpi" w okresie ukorzeniania to jej wartość użytkowa jest zdecydowanie
mniejsza. Sadzonka niby żyje i jakoś tam rośnie ale albo ma częściową martwicę łozy, albo jest na znacznym odcinku zagnita od stopki i ukorzenia się ponad zgnilizną, albo ma przyrost jak źdźbło trawy. To ze w takich warunkach ukorzenia się zaledwie kilka na kilkadziesiąt sztobrów o czymś świadczy i raczej daj sobie spokój z propagowaniem tej metody. Dodam jeszcze że krzewy z takich sadzonek są opóźnione w rozwoju i prawie zawsze źle rosną.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”