Ogród Ignis05 cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz5

Post »

Ja tez nigdy liliowców nie siałam. To naprawdę duże osiągnięcie. Czy liliowce powtarzają cechy macierzyste, czy też sprawiają niespodziankę?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli nie jest trudno wychowywać liliowca?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam ;:7
Dziewczyny :) , nie jestem specjalistką od liliowców. ;:185
Wszystkie wskazówki, co robić z nasionkami liliowców dostałam od Grażynki Kogry. W poprzednim sezonie po raz pierwszy zebrałam kilka nasionek liliowców i posiałam. Wzeszło kilka, dokładnie sztuk dwie , przetrwała jedna siewka i ta jest już w gruncie.
Czy coś z niej będzie , zobaczę wiosną. Tym razem nasionek było więcej. Ile siewek doczeka posadzenia do gruntu, nie wiem.
To przedszkole bardzo mnie raduje. Sama jestem ciekawa, czy kiedyś doczekam się kwitnących samodzielnie wyhodowanych roślinek.
Grażko :lol: Twoja szkoła . :lol:
Oleńko :wink: Jak się uda coś z tego , to będę miała wielką frajdę. Wiem, że to nie jest takie łatwe.
Takie siewki powinny mieć odpowiednie doświetlanie zimową porą i wilgotność. A u mnie po prostu koczują na parapecie.
Daisy :) cieszę się z Twoich odwiedzin i dziękuję za dobre słowo. Serdecznie zapraszam.
Ewcia :) muszę widać przyłożyć się i dobrze zadbać o swoją.
Agnieszko :) wielokwiatowe dotychczas traktowałam po macoszemu. Dostawały kopczyk i na wiosnę mocno cięłam ponad kopczykiem. Moim marzeniem były właśnie te wielkie krzewy różane i róże pnące. Sama musisz wybrać.
Może zajrzyj do Majki411, ona ma sporo pięknych takich wielokwiatowych i wielkokwiatowych ciekawych róż.
Kasiu :wink: Cristata też mi się podobała, ale jak sama wiesz, na coś się trzeba zdecydować. :)
Stasiu ;:196 jak miło, że mnie odwiedziłaś i chwalisz. Mam trochę liliowców i te ciekawsze zawiązały nasiona, więc próbuję coś z nich wyhodować. Może wyrośnie mi coś ciekawego ?
Marysiu :oops: aż się rumienię. Czuję się w obowiązku dbać o te siewki, żeby zasłużyć na te wszystkie pochwały. :lol:
Agness :) Dla mnie to też będzie wielką niespodzianką, tym bardziej, że to moje początki. :)
Wandeczko :wink: Nie mam bladego pojęcia. Ale lubię niespodzianki, więc poczekamy , zobaczymy.
Ewuś :) Grażynka Kogra ma większe doświadczenie i takie pytania to chyba tylko do Niej. To są moje pierwsze próby.
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Drewutnio!
Ty chcesz wychowywać liliowce ;:oj.
Mąż i dzieci Ci nie wystarczą :;230?

Krysiu, największym specem od liliowców, który sieje, krzyżuje itd. jest na FO Tadeo.
Widziałaś jego ogród?

:wit Jagoda
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, :) oczywiście, widziałam . ;:108
Widziałam jego siewki i widać tam rękę fachowca.

Te liliowce wytworzyły nasionka i z nich są te siewki. :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Piękne będą bez dwóch zdań ! ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też jestem ciekawa, co z nasion wyrośnie :D Każdy kwiat może być inny.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu szybciej niż myślisz doczekasz swoich kwiatków. Jest spora szansa, że już w przyszłym roku jakiś zakwitnie. Przy takich "rodzicach" potomstwo powinno być urodziwe.
Ja tylko raz wysiałam nasiona ze swoich - kilka wciąż żyje choć nie wszystkie jeszcze kwitły.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale się przejęzyczyłam- widać można się i pisząc przejęzyczyć ;:306
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

ewamaj66 pisze:Też jestem ciekawa, co z nasion wyrośnie :D Każdy kwiat może być inny.
Moim zdaniem to bardzo ciekawe doczekać się innych kwiatów. Krysiu trzymam kciuki żeby wszystkie Twoje siewki przetrwały i wyrosły z nich piękne liliowce ;:215
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Boule de Neige może i jest piękna ale u mnie dość kapryśna.
Po posadzeniu ledwo przeżyła . Tym bardziej mnie ucieszyło to jej bujne kwitnienie. Niestety do powtórzenia nie doszło, a chyba powinno. Dopadła ją jakaś choroba grzybowa i zamarł jej znowu jeden pęd. Pierwszy raz zdarzyło się jej to właśnie po posadzeniu.Zadbam o nią jeszcze przez ten nadchodzący sezon i zobaczę, czy warto ją zachować.
U mnie tektura falista nie sprawdziła się wszędzie. Tam, gdzie padał na nią deszcz i szarpał ją wiatr zostały po niej strzępy.
Zachowała się tam, gdzie wietrzysko miało utrudniony dostęp i specjalnie deszcz nie docierał.

:wit dziękuję za info o Boule de Neige... muszę sobie ja odpuścić.
Krysiu napisałam u siebie w temacie tektury falistej.
Moje babuszki stoją na deszczu i wietrze całe. Mokną i schną ale tektura jest cała.
Musisz poszukać przyczyny,a raczej czegoś ostrego o co się ocierała tektura targana przez wiatr.
Pamiętasz pisałam o kijach, które wbijam zanim okręcę tekturą i o założeniu brzegu tektury do środka przed zawiązaniem
sznurkiem.
Cieszą własne sadzonki ;:138 a z nasionek tym bardziej. Mnie w tym roku zakręciło floksowo.... :;230
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

podziwiam - ja zawsze nie mam siły i motywacji do nasion, owszem jednoroczne posieje tu i ówdzie, ale na takie rzeczy nie :roll:
Może dlatego, że w domu brakuje mi takiego pomieszczenia gdzie mogłabym spokojnie coś siać , wysiewać i podlewać taki kantorek, lepiankę albo coś innego - niby dom z dużą działką a brakuje miejsca ;:306

Krysiu jestem ciekawa efektów w późniejszym czasie będę bacznie obserwować.

Nad różami muszę się zastanowić bo w tym roku trzymam się 10 tak jak sobie obiecałam i przysięgłam :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit A widzisz Krysiu...... wiedziałam, że musiał być jakiś błąd w sztuce ;:306
Dobrze, że się wyjaśniło....... Jadę w niedzielę na kontrolę swoich babuszek. :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Ewcia :) też na to liczę.
Iza :) dajesz mi nadzieję, że może się udać. :tan Masz zdjęcia swoich siewek kwitnących ?
Ewuniu Drewutnia :) czasami człowiek zagoniony popełnia takie błędy, ale i tak zrozumiałam , o co Ci chodziło. :lol:
Gosieńko ;:196 dzięki za dobre serduszko i takie życzenia.
Agnieszko :) , też odczuwam brak takiego pomieszczenia. Parapetów, takich odpowiednich, też mam w sumie niewiele.
Ale jak przychodzi ten czas, to czuję taki mus, by coś posiać. ;:306
Majeczko ;:196 już zrozumiałam, gdzie był błąd w sztuce.
Ale muszę też przyznać, że wiele innych też mam w tekturce i ta się trzyma. Po prostu tam bardziej się przyłożyłam. ;:131
Może u Ciebie Boule de Neige będzie lepiej się zachowywać, może nie rezygnuj z niej tak od razu.
Przyznam się, że jesienią tez posadziłam kilka białych floksów, ;:306

Już wkrótce na Domo zacznie się prawie godzinna uczta dla zielono zakręconych. Najpierw z Monty Donem, a później z Alanem T.
Miłego oglądania, kto ma Domo. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Krysiu Mam rdzawe liliowce , które wsiały się nie wiadomo skąd, po całej wsi się rozsiały i kolor zawsze jest ten sam . Dostałem w tamtym roku 7 liliowców różnych od Marysi Maśki, mam nadzieję, że się nie zapylą od rdzawych a rdzawe w dalszym ciągu się wysiewają. Bardzo podoba mi się Twój bordowy (fioletowy?- nie wiem dokładnie co to za kolor :D )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”