Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Milenko -pięknie dziś było u mnie ;:3 poczułam wiosne.Powodzenia w pracach ogrodowych.Ja planuje na sobote jak córka będzie miec wolne ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Milenko, dużo ptaków odwiedza Twój ogród bardzo dobrze. Piękne zdjęcia zrobiłaś. ;:108
Jak pogoda u Ciebie? Nadal na minusie czy moze juz zrobiło sie cieplej i jest powyżej zera? U mnie dzisiaj słoneczko aż milej na duszy było :)
Pozdrawiam i ściskam serdecznie chociaż to nie dzień przytulania ( spóźniłam się) to jednak przytulam Ciebie bardzo mocno ;:168
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wpadłam do tego ogródka z innego ogródka i przez godzinę nie mogę wyjść ..kwiaty mnie zatrzymały , krasnale zaintrygowały a ptaki nie wypuściły ...zostaję .
imponujące zakupy . róże to i moja miłość . powiem ci kochana wpadłaś ...z tego się nie wychodzi
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

U mnie piękne słoneczna pogoda
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Czołem Kochani! Ostatnie dni (a może nawet tygodnie) dały mi do zrozumienia, że wiosna to stan umysłu. Cóż z tego, że dopiero początek lutego i jeszcze tak bardzo pogoda może nas zaskoczyć.. Wiosnę mam już w sercu, karmioną słoneczną pogodą, śpiewem ptaków, a dodatkowo świadomością, że za chwilę "prawdziwe" przedwiośnie, wiosna i ukochane lato. Powietrze ma zupełnie inny zapach, słońce zachodzi aktualnie codziennie o 2 minuty dłużej, w sklepach pełno wiosennych symboli dosłownie "za grosze", które krzyczą z półek "zabierz nas do domu!". Czy to nie wystarczające powody, bo poczuć się jak wiosną? W szklarence wysiane od kilku dni kobea, w pojemniku po lodach batat (wilec ziemniaczany), z którym w ubiegłym roku mi nie wyszło. Reszta nasion jeszcze czeka. Dziś upolowałam cudne groszki pachnące - odmiany America, Matucana i zwykły ciemnofioletowy. W sklepie mieli taką kolekcję odmian groszków, większości nawet na zdjęciach nigdy nie widziałam. Gdyby nie odrobina zdrowego rozsądku, który czasem się u mnie uaktywnia :wink: wzięłabym najchętniej wszystkie. Zaopatrzyłam się też w nawóz Rosahumus - głównie z myślą o różach, ale pewnie wypróbuję go też na innych roślinach.

Misiu, Agatko - o dniu przytulania nie słyszałam (tzn. coś mi się kiedyś o uszy obiło), ale taki dzień może być i dzisiaj, więc poprzytulam Was teraz ;:4
Madusia - ptaszyny czują wiosnę, codziennie zerkam na budkę lęgową, czy przypadkiem jakaś sikorka się przy niej nie kręci Mam też nadzieję, że pani drozdowa w tym roku zechce sobie uwić gniazdko na jodełce, jak rok temu. Całusy dla Ciebie ;:167
Jadzieńko - ciepło, pięknie, wstępuje w nas nowa energia ;:3 Daj spokój, ja już o "paskudzie" zapomniałam, przecież nie każdy musi lubić to samo, ale ostrzegam, że w tym sezonie w moim wątku też będę pokazywać moje kochane "paskudy" ;:306 Mam nadzieję, że Cię nie odstraszą i będziesz nadal zaglądać - a może nawet "przez szybkę monitora" je odrobinkę polubisz...? ;:196
Grażynko - oj tak, są wyjątkowo ożywione, ja najbardziej rozpływam się słysząc o tej porze śpiew drozda - przynajmniej tak go rozpoznaję, jest zdecydowanie inny niż kosa.
Joasiu - niby racja, ale dla mnie kolorystyka w ogrodzie rządzi się odrobinę innymi prawami - kolory, których nigdy nie zestawiłabym w domu czy ubiorze, w naturze komponują się zupełnie inaczej :)
Aniu - oj rabatkę to ja robiłam przed 2 tygodniowym atakiem zimy, w styczniu - teraz mimo ciepłych i słonecznych dni, ziemia jest lekko zmarznięta, nocami temperatura spada do ok. -1 stopnia, więc działać za bardzo w ogrodzie nie można. Ale za to w domu można siać :tan Tylko dlaczego parapetów jest tak mało??
Iwonko - za bardzo nie ma co nadrabiać :D Sympatyczne te wrocławskie krasnale - przyznaję, że takie mogłyby się do mojego ogrodu wprowadzić ;:108 Jednak z powodu ograniczonego budżetu, w tej chwili już mocno nadszarpniętego różanym zamówieniem :wink: nie myślę nawet o takich cudach, czeka mnie jeszcze wykombinowanie pergoli nad ścieżkę, zresztą sama wiesz, jak to jest :)
Sylwuś - pogoda u mnie cuuudna :D Wczoraj i dziś ani jednej chmurki na niebie, cieplutko, nocami temperatura spada w okolice -1 - 0 stopni, ale z tego akurat się cieszę, przynajmniej roślinki nie będą tak wyrywne :wink: Powód do przytulania sympatycznych osób każdy jest dobry, zatem z okazji słonecznego wtorku i ja Ciebie przytulam ;:168
Alinko - dziękuję, że zajrzałaś :wit Wpadłam, to fakt, za chwilę będzie stękanie i ból w krzyżu, a potem spacery po ogrodzie i podziwianie każdego młodego listka, pączka... :lol: Biegnę za chwilę do Ciebie, bo przyznaję, że nie znam Twojego ogrodu - pora to zmienić :D

Taki było wczoraj u mnie krótko przed zachodem słońca:

Obrazek

Dziś na spacerze znalazłam kwitnący mlecz/mniszek (nigdy ich nie rozróżniam ;:131 )

Obrazek

I znowu trochę odgrzewanych ogrodowych kotletów ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam wiosny - jeśli nie za oknem, to przynajmniej w sercach :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

To ja poproszę o nazwę tego niebieskiego kotleta pod mniszkiem :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mlecz i mniszek to chyba jedno i to samo. :uszy
Ja dzisiaj spotkałam bazie na wierzbach, fotki u mnie.
Śpiew drozda....teraz....????..... ;:oj
Ja za to słyszę jak sikory pośpiewują już wiosennie, wrony kraczą jakby się zwoływały do odlotu.
A wróble przy karmikach robią taki hałas, że dogadać się trudno.
Dzisiaj pewno też było u Ciebie tak ciepło jak u mnie.
Aż nie do wiary, że teraz jest jeszcze 6 stopni nad zerem.
Popijając pod płotem na ławeczce kawkę snułam plany. ;:170
Przedwiośnie już mamy i oby tak dalej bez nieprzyjemnych niespodzianek. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - to kotlet, znaczy się clematis Vyvyan Pennel :) U mnie pierwszy rok, dorósł do szczytu pergoli. Pierwsze kwitnienie pełne, drugie - na pędach tegorocznych - pojedyncze:

Obrazek

Grażynko - spróbuję w najbliższych dniach go nagrać, choć nie wiem, co z tego wyjdzie, bo śpiew jest zdecydowanie bardziej cichy niż wiosną, a do dyspozycji mam tylko dyktafon w komórce :) W cieplejsze dni, nieprzerwanie od jesieni czasem udaje mi się usłyszeć śpiew godowy kosa - już kiedyś o tym wspominałam, dla mnie to fenomen, jest cichuteńki i słychać go tylko, gdy stoi się w pobliżu. Nie wiem, czy to za sprawą pogody, czy może po prostu teraz mam więcej czasu i lepsze możliwości (cicha wieś) do takich "obserwacji". Mieszkając w Bielsku uwielbiałam wsłuchiwać się w śpiew kosów, ale przyłapać ich jesienią/zimą nigdy mi się nie udało.. U mnie temperatura już spadła - jeden termometr pokazuje +3, drugi (powieszony niżej) +1.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Milena ostrzegałam ...zostaję . powojnik cudo . kotlet jak nic ..wypasiony
a powiedz mi no kochana gdzie taka kolekcja groszków ..bo ja przecie też Beskid a groszku u nas pięknego niet ..
mam swoje nasionka ale wcale nie były jakieś spektakularne ( białe i czerwone ) dość dużo jeżdżę w stronę bielska ...czy to gdzieś po drodze ?
Ja dzisiaj cały dzień już dokazywałam w ogrodzie . powycinałam już zeschłe rozchodniki , trawy ...nie wszystkie ale zawsze to coś .
z drzewami tez już porządek zrobiłam wierzby ogłowione .wiśnia Kiku...coś tam pociachana ...teraz muszę się na graby gdzieś wybrać , bo mi się 3 m żywopłotu umarzyło
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie jeszcze 4,5 stopnia nad zerem.
Byłam w ogrodniku i tylko 4 torebki z nasionami wpadły do koszyka.
Sama sobie się dziwię, że tylko tyle.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

mniszek lekarski, czyli popularnie mlecz, albo majówka :) Pierwszy kotlet chyba najsmaczniejszy, już podałaś nazwę, więc skrzętnie zapisałam ;:170 niesamowity kolor
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko - kolekcja groszków wypatrzona w bielskiej Szarotce :) To jakieś "cudaczne" odmiany, więc nie wiadomo jaki będzie efekt, może będą kwitły gorzej niż te zwykłe "babcine". Ale przecież trzeba się przekonać na własnej skórze :D Mówisz, że już tyle pociachałaś? Myślisz, że brzozę mogłabym już też ciachnąć czy za wcześnie? Mam taką jedną kalekę, zwyczajna, ale pociachana przez poprzedników, więc kontynuuję ich dzieło, żeby miała jakiś kształt.
Grażynko - wczoraj cztery opakowania, za kilka dni znowu cztery i tym sposobem kolekcja pęcznieje :lol: Jak dziś u Ciebie? U mnie halny urywa głowę, świeci słońce i +8.
Sabinko - zawsze miałam wątpliwości, czy to jedna i ta sama roślina :) Skoro podoba Ci się Vyvyan Pennell, to być może spodoba Ci się również Blue Light. Sadziłam go późnym latem, więc miałam szczęście podziwiać tylko jeden kwiatek, jestem ciekawa, co pokaże w tym sezonie. Mam zdjęcie z września, gdy kwiat się rozwijał:

Obrazek

...i z połowy listopada - zasuszony, ale wyjątkowo ozdobny:

Obrazek

Mała zagadka :) Kilka dni temu na płocie zaciekawiło mnie pewne pnącze - nie było bardzo gęste, pędy raczej delikatne jak u powojnika, miało sporo torebek nasiennych. Kilka oczywiście musiałam zerwać :wink:
Torebki nasienne (średnicy ok. 5-7 mm) tak wyglądają, w każdej jest po kilka nasionek:

Obrazek

Obrazek

Pogrzebałam w necie i skojarzył mi się z wilcem albo co gorsza z dzikim powojem. W trakcie pisania postu wpadłam na pomysł, żeby przejść się tą ulicą na Street View - na płocie rośnie raczej powój:

Obrazek

Wniosek nasuwa się jeden - zbierając "ciekawe" nasiona niewiadomego pochodzenia należy zachować szczególną ostrożność :lol: U Mamy w ogródku z powojem walczyłyśmy 2 lata :roll: Dobrze, że nie wpadłam na pomysł wysiania tego wprost do gruntu :twisted:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dziki powój to faktycznie straszne paskudztwo....... strasznie trudno się go pozbyć..... mam go w kilku miejscach w ogrodzie i za chiny nie mogę się go pozbyć..... chociaż bym nie wiem jak głęboko kopała i tak wylezie z powrotem :?
Milenko Twoje odgrzewane kotlety są cudne , takie widoczki można oglądać i oglądać :D
U mnie wiosennie jedynie dzięki cudnemu słońcu...... bo ogólne widoki, to głęboka zima..... zaspy śniegu i -10* nocą .....
Ciekawa jestem bardzo Twoich efektów z wysiewem wilca...... mam wielką ochotę posadzić go w tym roku do donic..... właśnie ten bordowy, w zeszłym roku miałam zielony i pięknie rósł..... jednak ja kupię sadzonki.... nie mam miejsca na wysiewy....
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Milenko Rosahumus stosowałam nie tylko do róż :wink: i jestem zadowolona.Dobry zakup
Ajak tam zasiewanie i pierwsze wschody?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko z tym określeniem stanu umysłu zgadzam się jak najbardziej ;:333
Czy ktoś z Nas dzisiaj wątpi, że to już przedwiośnie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”