Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dobrze, że jest troszeczkę śniegu bo noce są bardzo mroźne. Natomiast w domku jest ciepełko i mogę już oglądać wschody pierwszych roślinek. Kolcowój wykiełkował jak głupi. Z jednej paczuszki już posadziłem 90 skiełkowanych nasion a jeszcze kilka nasionek kiełkuje. Jest też nieźle z wczesnym porem. Na razie posadziłem 93 kiełkujące nasionka. Zaczynają ożywać również nasionka heliotropu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

150 porków już w ziemi ale ok. 60 nasionek ciągle się zastanawia czy wykiełkować. I tak jest nieźle bo nasiona (kupione w zeszłym roku) były pakowane w październiku 2011r. Zawsze podziwiam sposób w jaki kiełkują pory i cebula.

Pojechałem na działkę dokarmić ptaszki ale na karmienie bażanta nie byłem przygotowany. Bażant i tak nieźle sobie radził podskubując nasiona chwastów. Mrozy jak sugeruje nazwa trzymają się dzielnie. U nas ocieplenie. Tylko -10*C a wczoraj było prawie -20*C.
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku,przyszłam do Ciebie w odwiedziny. Widzę,że masz prześliczne roślinki , jedne z najpiękniejszych na forum .Życzę Ci aby rosły Ci pięknie i sprawiały ogromną radość.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Haniu! Myślę, że koleusy dotrwają do lutego w dobrej kondycji bo dzisiaj po raz pierwszy włączyłem doświetlanie. Troszeczkę mnie martwi zbyt wysoka temperatura ale myślę, że jakoś sobie z tym problemem poradzę. Dzisiaj wykiełkował pierwszy seler Zagłoba czyli potrzebował na to 6 dni. Edward ani drgnie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Przemku :wit przyszłam z rewizytą...przewertowałam cały wątek ;:65 Z prawdziwą przyjemnością wszystko oglądałam...mnóstwo roślin wysiewasz, z pozytywnym efektem. Też uwielbiam wysiewać, czekam zawsze z niecierpliwością czy coś zejdzie. Selerów nigdy nie wysiewałam, może trzeba je stratyfikować żeby lepiej skiełkowały. Dlaczego tak wcześnie wysiewasz rośliny, nie lepiej wysiać później jak światła jest więcej...sadzonki wtedy są bardziej krępe :?:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że siejesz już :wit
Ja jeszcze czekam cheche ogród masz ciekawy ;:333
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie to tylko przedbiegi. Seler tylko 50szt i to do tunelu na zbiór pęczkowy. Por to bardzo wczesna odmiana a heliotropy chcę spróbować troszeczkę podpędzić i zrobić sadzonki.Wygłupiłem się tylko z kolcowojem ale trudno zrobię mu jazdę. Właściwe wysiewy rozpocznę dopiero pod koniec lutego. Na razie opracowuję jak to wszystko rozłożyć w czasie i ile potrzebuję na to miejsca.

Na pewno Aniu nie warto się spieszyć z wysiewami zwłaszcza jak nie jesteśmy w stanie zapewnić należytych warunków ale w tym roku liczę się z tym, że będę dogrzewał tunel więc będę mógł sobie zaszaleć i wysieję dużo gatunków. Mam na wszelki wypadek w rezerwie jeszcze jedną lampę sodową. Opóźnię troszeczkę sadzenie pomidorów na miejsce stałe albo posadzę je w dużych pierścieniach i porozstawiam dopiero jak się zwolni miejsce więc nawet przy niesprzyjającej pogodzie rozsady jakoś w tunelu dotrwają do wiosny.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wysiałem 1 opakowanie (0,5g) Czosnku niedźwiedziego (Vilmorin). Do ziemi powędrowało 59 nasion, przykryłem je warstwą perlitu, doniczka P14. Po 4 tygodniach powędrują do tunelu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Za oknem świeci słońce. Zające po zjedzeniu resztek brokułów zaczęły odkopywać pory a ja zaczynam testować kiełkowanie sasanek.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Cześć Przemku ;:3

Też mam nasiona sasanek, więc biorę przykład z Ciebie ;:333
Orientujesz się, jak długi kiełkują? I jaką temperaturę im zapewnić po wykiełkowaniu?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Esmeraldo! Po pierwsze musisz wiedzieć, że zima to nie najlepszy czas na wysiewy. W odkrytym gruncie nasiona sasanek najlepiej wysiewać od VI do XI. Jeżeli wysiewamy w I-III to temperatura powinna wynosić ok. 20*C, podłoże nie może być zbyt wilgotne, nasion nie przykrywamy tylko wklepujemy w podłoże. Kiełkowanie trwa 4-8 tygodni. Jak rośliny zaczynają kiełkować powinniśmy obniżyć temperaturę coś ok.8-12*C. Gleba powinna być bardzo przepuszczalna, lekko alkaliczna (pH 6,5-7,2). Na opakowaniu moich sasanek była bardzo wyczerpująca informacja: wysiać we wrześniu. Ja na razie nie kładłem nasion na podłożu tylko próbuję by wykiełkowały na wacikach kosmetycznych.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo porów, z tych co kiełkowało na końcu dostało "małpiego rozumu". Zamiast podnosić nasionko a korzonkami kierować się w podłoże startowało korzeniem do góry. Część roślinek udało się uratować. Heliotropy te, które wykiełkowały najwcześniej są już sporych rozmiarów, ale te późniejsze też już wystartowały. Natomiast sporo nasion nie wykiełkowało wcale choć wyglądają przyzwoicie. 6 lutego na kiełkownik powędrowały 2 następne paczuszki heliotropów. Kolcowoje rosną dość dobrze a koleusy zrzucają dolne liście a część padła. Jednak podłoże Substral nie okazało się dla nich zbyt dobre. Nie do końca radzę sobie z podlewaniem koleusów i stąd problemy. Ale wierzchołki roślin wyglądają przyzwoicie stąd wczoraj zrobiłem kilkanaście sadzonek. Tym razem już do luźniejszego podłoża AURA.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Przemku zaznaczam wątek,bo zafascynowała mnie ilość roślin które wysiewasz ;:oj Muszę w spokoju poczytać od początku twoje rady i obserwacje ,zwłaszcza warzyw,które różnie mi wychodzą :oops:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beatko w moim ogródku. Jak coś będzie Ciebie interesowało to pytaj. Myślę, że będę w stanie pomóc. Sporo informacji jest przy poszczególnych gatunkach warzyw ale tu też mogę odpowiadać. Na razie przygotowuję się do rozsady bobu a resztę kwiatów zacznę wysiewać na początku marca.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Przejrzałam wątek i widzę ,że spodobały ci się rozchodniki,które mi tez wpadły w oko :D Oprócz Matrony i Purple Emperor mam z ciemnych Red Kauli,Postman's Pride,African Pearl i ulubione Variegata i Aureovariegata,nie robiłam im niestety zdjęć ale w tym roku się poprawię.Jak będziesz miał chęć na jakąś wiosenną wymianę to polecam się :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”