Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Zuza a to na pewno żywe? :D znaczy ten krzew paryski :wink:

pędzę bo w kuchni ziemniaki dochodzą.. ;:65
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przybiegam spóźniona i widzę gotową kuchnię ;:215
A pierwsze zdjęcie wątku rewelacja! Czy to cyprysik przy ogrodzeniu? Piękny jest...

-- Pn 03 lut 2014 15:26 --

I zapomniałam o kredensie, fajny jest. W górnej części szybki czy płycinki, bo nie widać dobrze?
Joasia
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dario podobno żywe. Poprosiłam kolegę, żeby cyknął zbliżenie, to może ktoś rozpozna, co to takiego :)
Joasiu atko kuchnia jeszcze całkiem nie gotowa, w dodatku nowa zmywarka okazała się być zepsutą :evil:
Ten przy murze? To cyprysik Ivonne :)
W kredensie na górze szybki w drzwiczkach otwieranych oraz narożne, takie półkoliste. W sam raz na posagową zastawę. ;:306 Przetrwały Ćmielowskie skorupy, jak je domyję to wstawię :)

Rabata po raz kolejny, chronologia nieco zakłócona. Cofamy się do września 2012r

Obrazek

A tu inna metamorfoza

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyznaję się publicznie, że noszę się z silnym postanowieniem skopiowania od Ciebie gałązkowych płotków :wink: Czy Ty między nimi (w sensie między tymi żerdkami) plewisz, czy pozostawiasz naturze swobodę działania?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

survivor26 pisze:Przyznaję się publicznie, że noszę się z silnym postanowieniem skopiowania od Ciebie gałązkowych płotków :wink: Czy Ty między nimi (w sensie między tymi żerdkami) plewisz, czy pozostawiasz naturze swobodę działania?
W zasadzie nic nie dłubię miedzy patykami z wyjątkiem jednego odcinka, gdzie poziome witki zaczynają się nieco wyżej nad ziemią. Tu często wyłażą jakieś chwaściory i przy wypielonej (czasem :wink: ) rabacie psują efekt. W innych miejscach pozwalam włazić gajowcowi, barwinkowi i innym tam. O, tak to z grubsza wygląda. Trochę roboty jest, gdy z jednej strony plotka jest trawnik a z drugiej rabata. Trawa lubi wrastać w oplot i od czasu do czasu, po koszeniu ja wyrywam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Bardzo malowniczo wygląda wrześniowa rabata. Fantastyczny klimat "robią" płotki i mur.
Pozdrawiam , Joanna
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Szczeka mi opadła .
Cudnie to wygląda ta wiklinowa zastawka
a ja nie miałam pomysłu na poparcie floksów .
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Joasiu Jo37 to jedno z moich ulubionych zdjęć. W ubiegłym roku W. wysadził te największą hostę i trochę się wkurzyłam, bo mi tak ładnie pasowała do kompozycji. Podobno była już "za duuuża" :)
bebeluchu witaj :) Tak dobrze to niema :D Część floksów i dzielżan muszę wiązać do patyków wbitych w kępę. Ale lubie te wyplatanki, szkoda, że już chyba to ostatni sezon życia tych płotków...

Za oknem biało - to ja wg zasady Samuela Hahnemanna "podobne lecz podobnym" :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bebeluch
1000p
1000p

Post »

To jak długą żywotność ma taki płotek ?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

bebeluch pisze:To jak długą żywotność ma taki płotek ?
U mnie jest 4 rok, a żywotność zależy, jak zwykle, od jakości materiału, warunków pogodowych, wysokości płotka no i ewentualnych uszkodzeń mechanicznych. W moim, poza utrata kolorów (to nie jest problem dla mnie) kruszą się poziome witki i miejscami konstrukcja już się rozpada. Szczególnie w miejscach, gdzie się o niego zaczepia, w miejscach silnie nasłonecznionych i tam, gdzie witki były słabsze. Może jeszcze ten sezon wytrzyma? :) Na tym zdjęciu fragment z 2011r.

Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to ja jeszcze pomęczę o płotkach, ale się wkręciłam fest...jeśli sama je plotłaś, to jak? Najpierw pionowe żerdki w grunt, a potem żerdki poprzeczne? Czy jakoś je do pionowych wiązałaś, czy siłą inercji się trzymały? Dla mnie brak trwałości to nie taki problem, bo co roku mam 6 gigantycznych wierzb do przycięcia....

Biele cudne i bynajmniej nie z zimą się kojarzą :wink:
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Płotek cudnie się prezentuje , 4 lata to wcale nie źle .
a to co jest
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Pat dokładnie tak jak opisałaś w pierwszym wariancie. Docinasz pionowe patyki na pożądaną wysokość, pamiętając, że spora część będzie w ziemi. Wbijasz je tak co 10 cm mniej więcej a potem zaplatasz "prawo-lewo" wierzbę, nadprogramowe pędy winobluszczu, derenia, lekko zdrewniałe pędy wisterii etc. Jeśli płotek jest długi, (dłuższy niż witka pozioma) trzeba tak kombinować, żeby kolejne, stanowiące przedłużenie, zapleść trochę na zakładkę, końcówki sterczące przyciąć sekatorem i w ten sposób zamaskować nieco miejsce łączenia się oplotów. Te witki wierzbowe kupowaliśmy w Lesznie, dałam gdzieś wcześniej odsyłacz od odcinka Mai w Ogrodzie, gdzie pokazują tę plantację i sposób obróbki gałęzi, zanim staną się surowcem rękodzielniczym. Potem je moczyliśmy, bo w transporcie wysychały i dopiero zyskiwały elastyczność potrzebną do zginania. No, ale w ręcznych robotach to ja Ci do pięt nie dorastam, więc intuicyjnie na sto procent rozwiążesz ewentualne zagwozdki :)
Renatko bebeluchu a to zażywający letniej kanikuły w ogrodzie parapetowiec- Stefanotis
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Ja z paletowymi się wcale nie dogotuje
szczerze mówiąc to już mi nawet na nie ochota przeszła
wszak ile razy można próbować :oops:
Ale to coś ... Stefanotis...jest piękne ;:333
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Zuza...no nie wytrzymałam i muszę się wpisać...przecudne tworzysz miejsce i będę zaglądać ...bo klimatycznie strasznie, tak jak lubię ;:173
Już kiedyś u Ciebie byłam i się zawiesiłam na tych wyplatanych płotkach ;:173
ps.Strasznie podobają mi się twoje płytki w kuffni na podłodze....prześliczne ;:303
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”